Musorujsag
Élő Eredmények

Nikolic három éve: egy jó, egy nagyon jó, egy…

Nikolic három éve: egy jó, egy nagyon jó, egy…

m4sport.hu
Hétfőn délelőtt a MOL Fehérvár FC közleményben tudatta, hogy már nem a szerb Marko Nikolic a csapat vezetőedzője. A Puskás Akadémia ellen elszenvedett 3-1-es vereséget a Sóstói Stadionban már nem tudta lenyelni a klub vezetése.

Marko Nikolic 2017 nyarán Henning Bergtől vette át a csapatot. A váltás némi meglepetést keltett, mert a norvég kezei alatt a Videoton a második helyen végzett, és az utolsó pillanatig versenyben volt az aranyért.

Az utolsó fordulóban ki-ki meccsen dőlt el az első hely sorsa, a későbbi bajnok Honvéd – jelenlegi szövetségi kapitányunk, Marco Rossi irányításával – 1-0-s győzelmével előzte meg a fehérvári együttest. A harmadik Vasas messze lemaradva (tíz ponttal a Vidi mögött) végzett a harmadik helyen.

Gróf Dávid a bajnoki-döntővel felérő Honvéd-Videoton mérkőzésen magabiztosan védet. (Forrás: molfehervarfc.hu)

A fehérvári vezetőség mégis a változtatás mellett döntött, ami végül jónak bizonyult: Berg június 1-én távozott, hatodikán már a szerb szakemberre bízták a csapatot, amely abban az évben meg is nyerte a bajnokságot, közel hasonlóan izgalmas körülmények között.

A bajnoki címért folyó harc a 2017/18-as kiírásban is kétcsapatosra olvadt a végére, ebben az évben a fehérváriak jobban jöttek ki a versenyfutásból, két ponttal előzték meg a Ferencvárost. Az utolsó forduló eredményei már nem befolyásolták a versenyt, hiszen addigra már bajnok lett a Vidi, így belefért, hogy a Nikolic-csapat az első osztályú tagságát épphogy kiharcoló Diósgyőrtől kikapott.

A Magyar Kupában a 16 közé jutásért vérzett el a csapat, nagy meglepetésre a másodosztályú Vác jutott 3-1-es győzelmével a nyolcaddöntőbe.

A nemzetközi porondon, az Európa Liga selejtezőjének 3. fordulójában egy nagy skalpot gyűjtött be a Videoton a francia Girondins de Bordeaux kiejtésével, az utolsó lépést viszont nem sikerült megtenni, a szerb szakember korábbi csapata, a belgrádi Partizan ellen.

A Bordeaux kiverése után volt ok az örömre (Forrás: molfehervarfc.hu)

A következő szezon az Európában nyújtott teljesítménye miatt maradhat emlékezetes a szurkolók számára. A Bajnokok Ligája selejtezőjében egészen a rájátszásig jutott a MOL Vidi, a luxemburgi Dudelange, a bolgár Ludogorec és a svéd Malmö kiejtésével, az utolsó lépést viszont nem sikerült megtennie Nilokicéknak.

A görög AEK Athén a Pancho Arénában 2-1-re nyert, a görögországi visszavágón viszont az utolsó pillatatokig kiélezett meccsen 1-1 lett a végeredmény, így véget ért a BL-menetelés, viszont az Európa Ligában még bizonyíthatta tudását a csapat.

A Vidi az angol Chelsea-vel, a fehérorosz BATE Biroszovval és a görög PAOK Szalonikivel került egy csoportba. Utóbbit oda-vissza sikerült megverni, ami nagy fegyvertény volt, a Chelsea-vel játszott hazai döntetlen is nagy tett, a BATE viszont kifogott a csapaton, mindkét mérkőzését 2-0-ra nyerte a magyar bajnok ellen, így a Chelsea mögött második lett, Nikolicék kiestek.

Az európai küzdelmek a bajnokság rovására mentek, lehetőségeihez mérten hiába próbálta rotálni csapatát Nikolic, a Ferencvárossal nem tudta tartani a lépést, végül a második helyen végzett 13 pontos lemaradással.

Juhász Roland (fejelés közben) a csapat igazi vezére (Forrás: molfehervarfc.hu)

Ugyanakkor nem maradt trófea nélkül a csapat, mert a Magyar Kupában a döntőig menetelt, ahol a Honvéd gárdáját sikerült 2-1-re megverni, hátrányból fordítva.

A jól sikerült szezon után érthetően nagyok voltak a várakozások, többek között az európai porondon. A liechtensteini Vaduz elleni kiesés viszont minden előzetes várakozással szembement, keserű pirula, amit a csapat vezetőségének nem lehetett könnyű lenyelni.

Apró gyógyír – és a szerb ideiglenes megmenekülésének záloga – lehetett, hogy a bajnokságot lehengerlően kezdték a piros-kékek: hat meccs, hat győzelem, 17-3-as gólarány.

Amikor már azon elmélkedett volna az ember, hogy ki verheti meg a MOL Fehérvárt, akkor jött az Újpest elleni hazai 2-0-s pofon, amelyből nem sikerült felállni.

A hatos győzelmi sorozat után a következő hét fordulóban két-két győzelem és döntetlen, illetve három vereség következett, 8-11-es gólaránnyal, és ekkor már nem lehetett a teljesítményt a kettős terhelésre fogni, főként úgy, hogy az egyik verést az FTC-től szenvedte el, amely mindeközben az EL-ben próbál hasonló eredményeket felmutatni, mint egy évvel korábban a Nikolic vezette fehérvári csapat.

A Ferencvárossal nem bírt a Fehérvár (Forrás: molfehervarfc.hu)

A Puskás Akadémia 3-1-es győzelmét – amelyről maga a szerb edző is azt mondta, hogy ilyen rosszul nem játszott még csapata a vezetése alatt -, már nem tolerálta a klub vezetősége.

Nem annyira szigorúan elemezve teljesítményét elmondható, hogy Nikoliccsal a csapat az elmúlt három évet nézve, hasonlóan kezdte a bajnokságokat. Két éve 13 forduló után 28 pontot gyűjtve az élen állt, tavaly 25 ponttal harmadik volt (az FTC és a Honvéd mögött), idén eggyel többet, 26-ot gyűjtött, és ugyanúgy a képzeletbeli dobogó alsó fokán áll.

A teljesítmény visszaesése a szezonban viszont jól követhető a pályán mutatott játékkal és a gyűjtött pontok számával egyaránt, így nem lehet meglepőnek titulálni Marko Nikolic menesztését, aki összességében jó munkát végzett. Egy bajnoki cím, egy Magyar Kupa-győzelem és egy emlékezetes Európa Liga-szereplés.

Letette névjegyét, utódjának, Joan Carrillónak nem lesz könnyű hasonló produktumot letennie az asztalra, bár egy bajnoki címet már ő is felmutathat a fehérváriakkal.

Joan Carrillo (Forrás: molfehervarfc.hu)
Borítókép: Marko Nikolic (Forrás: molfehervarfc.hu)

További tartalmak