Musorujsag
Élő Eredmények

Gulácsi: Bárki ellen lehet esélyünk

Kossuth Rádió
Gulácsi Péter szerint a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében már nincsen könnyű ellenfél, a Leipzignek azonban bárki ellen lehet esélye.
Gulácsi Péter a Leipzig–Bochum Bundesliga-meccsen 2019. október 19-én (Fotó: EPA/Felipe Trueba)

Az RB Leipzig csoportgyőztesként jutott 16 közé a legrangosabb európai klubsorozatban, aminek köszönhetően Gulácsiék csoportmásodikként továbbjutott csapatot kaphatnak a nyolcaddöntőben a hétfői sorsoláson.

„A továbbjutást már két héttel ezelőtt kivívtuk, ami nagyon nagy pillanat volt, most kedden sikerült a csoportelsőséget is megtartanunk, ami egyrészt a klubnak jár óriási presztízzsel, másrészt nekünk, játékosoknak is fontos szempont, hiszen így a sorsolást talán egy kicsit kedvezőbb helyzetből várhatjuk, bár ha megnézzük a csoportmásodikként továbbjutó csapatokat, akkor azért sok könnyű ellenfelet nem találunk. Európa legjobb 16 csapata közé jutottunk be, ami óriási szó, reméljük, hogy sikerül esetleg meglepetést okoznunk és még egy kört mennünk. Jövő héten meglátjuk, hogy milyen ellenfelet kapunk” – nyilakozta a lipcseiek magyar válogatott kapusa a Kossuth Rádiónak.

Gulácsi elárulta, a BL-csoportkör sorsolása után úgy vélték, hogy a rajtuk kívül a Lyont, a Benficát és a Zenitet felvonultató kiegyensúlyozott kvartettből van esélyük továbbjutni. „Kiegyensúlyozottak voltunk a csoportmeccsek során, egy meccs lóg ki, a Lyon elleni hazai meccsünk, ahol több hibát is elkövettünk és ezért kikaptunk. A többin szerintem meggyőző teljesítményt nyújtottunk, ami eredménnyel is párosult. Ez a második Bajnokok Ligája-idényünk, és talán az a különbség az elsőhöz képest, hogy ha játékban akkor is felnőttünk az ellenfelek mellé, a kulcsmomentumokban nem sikerült a mérkőzéseket megnyerni.”

Lipcse, 2019. október 24.
Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa, miután csapata 2-1-re győzött a Zenit ellen a labdarúgó Bajnokok Ligájának lipcsei mérkőzésén 2019. október 23-án.
MTI/EPA/Filip Singer

„Majdnem mindegy… – válaszolta Gulácsi arra a kérdésre, hogy milyen ellenfélnek örülne a BL-nyolcaddöntő hétfői sorsolásán. – A Tottenham, Chelsea, Real Madrid, Atlético Madrid, Napoli, Atalanta hatosból fogunk valakit kapni. Ezek közül nagyon könnyű ellenfelet nem lehet választani. Talán az Atalanta lóg ki a neve alapján, de az utóbbi időben ők is hihetetlen teljesítményt nyújtottak, tehát nem hiszem, hogy bárki ellen könnyű dolgunk lehetne, a klub kívánsága egy spanyol vagy egy angol ellenfél lenne. Az mindenféleképpen kedvező, hogy a második mérkőzést játsszuk otthon. A nagy célt a továbbjutással már elértük, a következő célkitűzés az ellenféltől is függ, de mindenképpen szeretnénk az európai porondon továbbra is megmutatni magunkat, hogy jó csapat vagyunk, hogy felvesszük a versenyt a legjobbakkal. Ha a Bundesliga idei szezonját nézzük, akkor német topcsapatként szerintem bárki ellen lehet valamennyi esélyünk.”

A Bundesligában második helyezett Leipzig hálóőre elmondta, a Bayern München hullámzó teljesítménye miatt több csapatnak is van esélye az élre állni, ezt szeretnék ők is kihasználni. „Még a szezon felét sem értük el, korai lenne még bármi komolyabb dologról is beszélni. Ami fontos, hogy jó formában van a csapat, az utóbbi időben nagyon eredményesek voltunk, zsinórban öt bajnokit nyerünk. Próbáljuk ezt a lendületet a téli szünetig megtartani. Ha ez sikerülne, akkor nagyon jó pozícióból tudnánk várni a szezon második felét. Nem lesznek könnyű meccseink, most megyünk a kieső helyen lévő Düsseldorfhoz, amelynek minden pont számít, aztán megyünk Dortmundba, ami egy ki-ki meccs lesz két élcsapat között, utána pedig a jó formában lévő Augsburggal zárunk.”

Gulácsi Péter és Szalai Ádám a Magyarország – Horvátország Eb-selejtező végén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Gulácsi szerint a nyáron érkezett fiatal vezetőedző, a mindössze 32 éves Julian Nagelsmann nagy szerepet játszott az őszi sikerekben. „Az érkezése óta rengeteg dolgon próbált változtatni, megpróbálta az ő saját játékát is belevinni a Lipcse meglévő játékába. Úgy gondolom, hogy ez eddig elég jól sikerült, változatosabb lett a játékunk, főleg a támadó szekciót nézve. Több gólt szereztünk, mint az előző szezonban, és ez mindenképpen egy lépés a topcsapat kategória felé. Lépésről lépésre próbálunk haladni, rengeteg olyan dolog van, amiben még van fejlődési lehetőség. A megfelelő edző áll a csapat mellett és úgy gondolom, hogy vele nagyon sikeresek lehetünk ebben a szezonban, mindenki érzi, hogy ez egy különleges szezon lehet, de csak rajtunk múlik, hogy ez így is legyen. Nagyon sok munka van még előttünk, de eddig jöttek az eredmények és ezt a lendületet próbáljuk a téli szünetig végigvinni, a szezon második felében pedig valami nagyot alkotni.”

A két hete a Benfica elleni BL-meccsen elszenvedett fejsérüléséből teljesen felépült kapus elmondta, a válogatottban és a klubban is csapattárs, másfél hónapja sérült Willi Orbán felépülése jól halad, szerinte az Eb-pótselejtezőre már újra topformában lesz. „Nagy szükségünk van rá itt Lipcsében is, hiszen a csapatkapitányunk, az egyik legfontosabb játékosunk. Eddig sikerült a hiányát kompenzálnunk, de nagyon fontos lenne, hogy minél hamarabb visszatérjen.”

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!

További tartalmak