Hajdú B. István egy NFL-es ötlettel segítene a Bp. Honvéd edzőjén

Az ég kék, a fű zöld, Giuseppe Sannino pedig sárga/piros lapos figyelmeztetést kap.

(fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)A Budapest Honvéd mestere továbbra sincs kibékülve a vezetőedzők mozgását keretek közé szorító technikai zónával, az NB I. évzáró 16. fordulójában, az Újpest elleni 0–0-s mérkőzésen ismét a kiállítás sorsára jutott.

A játékvezetőnek imádkozó kézzel reklamáló vagy épp már az öltözők felé sétáló Sannino látványa visszatérő eleme a kispesti mérkőzéseknek, a 62 éves olasz a 2019/20-as szezonban 7-szer kapott sárga lapos figyelmeztetést, amit két alkalommal követett piros lap is.

Először a második fordulóban figyelmeztették, majd a 7. és 10. között zsinórban négyszer, így a következő mérkőzésen nem ülhetett le a kispadra. Tegyük hozzá, a Kispest olasz edzői stábja Sannino hiányában is összeszedett egy sárgát a Puskás Akadémia ellen. A 12. fordulóban tért vissza Sannino, a DVTK ellen azonban két újabb sárgát kapott, így – Feczkó Tamással együtt – kiállították.

Ezt egy újabb eltiltás, majd két csendesebb bajnoki követte, így érkezünk el az Újpest elleni évzáróhoz, amelyen a 35. percben sárgát, a 60.-ban pedig még egyet kapott, így várhatóan a 2020 első bajnokiján, a Fehérvár-Honvéd mérkőzésen sem ülhet le a kispadra, január 25-én.

És még azt sem mondhatjuk, hogy pikkelne rá valamelyik játékvezető, hét mérkőzésen hét különböző bíró fegyelmezte.

Hajdú B. István az Újpest mérkőzés közben elméleti szinten már jelentkezett egy lehetséges megoldással, az M4 Sport kommentátora, egy az NFL-ben alkalmazott módszer átvételét javasolta.

Az NFL-ben szigorúan megbüntetik azokat az edzőket, akik mérkőzés közben hozzáérnek, nekimennek az oldalvonalnál fel-le masírozó játékvezetőnek. Mindegy, hogy véletlenül vagy szándékosan.


Sean McVay, a Los Angeles Rams vezetőedzője például annyira átszellemülten meccsel, hogy az ütközés elkerülését egy stábtag felügyeli, árnyékként követve az edző minden lépését és szükség esetén húz vagy tol egyet a mesteren, akinek így a csapat irányítása közben eggyel kevesebb részletre kell figyelnie.

Lehet, hogy a 2020-ban már a kispesti kispadnál is feltűnik egy edzőárnyék?Sannino egyébként az M4 Sportnak nyilatkozva úgy vélekedett, a játékvezetők csak az ő esetében veszik ilyen szigorúan az edzőkre vonatkozó szabályokat. „Ez egy groteszk helyzet. Ha csak egyetlen centire is elhagyom a technikai zónát, akkor máris kiállítanak. Nem kellene ennyire szőrszálhasogatónak lenni. A másik edző ugyanúgy elkövette ezt a hibát, úgy érzem, hogy ez a szabály elsősorban velem szemben ennyire szigorú.”