×

Petry szerint Klinsmann sértettsége miatt nem lehet a Hertha kapusedzője

Az idény végéig a Hertha BSC U17-es csapatánál lesz kapusedző Petry Zsolt, akit a november végén kinevezett vezetőedző, Jürgen Klinsmann távolított el az első csapattól, méghozzá minden bizonnyal azért, mert tavaly a berlini klub nem hosszabbított szerződést fiával, a kapus Jonathannel.

A Hertha BSC kapusedzőjét decemberig szabadságolták Berlinben, Klinsmann pedig Andreas Köpkét nevezte ki a helyére. Csakhogy Köpke a német válogatott mellett nem dolgozhatott tovább a klubnál, ezért az első csapat szakmai stábjába az U23-as együttes eddigi kapusedzője, Max Steinborn került.

A 38-szoros magyar válogatott kapus a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, nem akarta az egész tavaszi idényt munka nélkül tölteni, ezért – bár a szerződése szerint csak az első csapatnál kell dolgoznia – megegyezett Michael Preetz sportigazgatóval, hogy tavasszal az U17-es csapat kapusainak tart edzést. „Nyárig ez marad a felállás, utána meglátjuk, miként alakul Jürgen Klinsmann jövője a klubnál” – tette hozzá Petry Zsolt.

Petry Zsolt (Fotó: bz-berlin.de)Az 53 éves tréner az interjúban azt mondta, szerinte Jürgen Klinsmann azért nem számít rá a stábjában, mert tavaly nem hosszabbítottak szerződést kapus fiával, illetve nem teljesítették a játékosként világ- és Európa-bajnok apa azon kérését, hogy adjanak játéklehetőséget Jonathennek.

„Számomra olyan kicsengése volt a döntésének, hogy bárki lehet az első csapat kapusedzője, csak én nem” – fogalmazott Petry Zsolt, aki elárulta, felajánlották Klinsmannéknak, hogy ha esetleg valamelyik klub érdeklődik Jonathan iránt, akkor az utolsó öt-hat fordulóban az U23-as csapatban pályára léphet.

„Ebben maradtunk, majd az egyik meccs előtt Jürgen Klinsmann SMS-t írt, hogy a Rangers és a St. Gallen megfigyelői szeretnék megnézni a fiát, ezért fontos lenne, hogy a kezdőben szerepeljen. Csakhogy ez közvetlenül a meccs előtt történt, addigra már másnak ígértük oda a kezdő posztot, ezért visszaírtam, hogy most nem tudjuk pályára küldeni a fiát. Ezt nehezményezte, valóban küldött egy elégedetlen hangvételű SMS-t, de akkor ennyi történt. Egy üzenetváltás, nem több. Végül az egyik kapusunk sérülése miatt a fia kapott két meccset az U23-as együttesben, amelyen a megfigyelők is láthatták” – tette hozzá a kapusedző.

Petry szerint olyan is történt, hogy Klinsmann arra kérte őt és Dárdai Pál akkori vezetőedzőt, hogy Bundesliga-mérkőzésen engedjék védeni a fiát. „Dárdai Palival csak mosolyogtunk, nem értettük, hogy a futballban ennyire jártas edző, a német labdarúgás egyik legendája miért kéri, hogy a Bundesliga-meccsen olyannak adjunk lehetőséget, aki korábban a padra is csak elvétve fért oda. Erre az üzenetre nem is reagáltunk” – mondta a magyar szakember, aki már csak azért is vél személyes sértettséget a mellőzése mögött, mert Klinsmann korábban nyilvánosan dicsérte azt a munkát, amelyet a fiával végzett.

Petry Zsolt ugyanakkor nem hiszi, hogy Dárdai Pál fiára, Palkóra azért nem számítana Klinsmann, mert a Hertha korábbi vezetőedzőjére is haragszik. „A fiához köthető negatív döntéseket rám vezeti vissza, annál is inkább, mert Pali kifelé mindig hangoztatta, hogy a kapusokkal kapcsolatos döntések az én hatáskörömbe tartoztak. Nem hiszem, hogy ez a döntés Pali ellen szólna, egyszerűen arról van szó, hogy a fiatal játékosok nagy részét háttérbe szorítja, mert inkább az idősebb labdarúgókban bízik, az akadémiáról kikerülő tehetségekkel nem igazán számol.”