Bristolban töretlen a bizalom (az egészséges) Nagy Ádám iránt

Nagy volt a játékosmozgás a Bristol Citynél a téli átigazolási időszakban. Hét futballista távozott, három érkezett. A változások a középpályát is érintették, ami Nagy Ádám helyzetét is befolyásolhatja a csapatban.

Nagy Ádám (Forrás: bcfc.co.uk)
Az eredmények alapján jelenleg a Bristol City az angol másodosztály (Championship) legjobb formában lévő csapata. A Vörösbegyek megnyerték utolsó négy mérkőzésüket, így jelenleg a rájátszást érő hatodik helyen állnak.

Magyar szemmel aggodalomra adhatna okot, hogy ebből a menetelésből a csapat magyar középpályása, Nagy Ádám csak félórányi játékkal vette ki a részét.

A Wigan ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen a 60. percben, 0-0-nál állt be, a következő három bajnokin viszont nem lépett pályára, egyszer, a Reading ellen (1-0) az utazókeretben sem szerepelt.

A három új szerzemény között egy középpályás is található, a norvég Marcus Henriksen, aki kölcsönben a Balogh Norbertet foglalkoztató Hull Citytől érkezett, komoly vetélytársa lehet Nagy Ádámnak.

A Bristol Post sportújságírója, a Cityhez közel álló James Piercy mérleget vont, hogy a jelenlegi keretet figyelembe véve melyik az a legjobb kezdő tizenegy, amellyel Lee Johnson, a csapat edzője elérhetné célját, a Premier League-be feljutást.

Piercy a 36-szoros magyar válogatott futballistát is csatasorba állítaná, pedig a középpályán nem kicsi konkurenciával kell megküzdenie Nagy Ádámnak.

James Piercy BC-kezdője. (Forrás: Bristol Post)Az újságíró meg is jegyzi, hogy nehéz dolga lesz a csapatát állandóan rotáló vezetőedzőnek, hogy az egyes mérkőzéseken milyen kezdő fusson ki, de számára mindenképpen a fenti látható a legjobb, el is magyarázza, miért.

Nagy Ádámra való tekintettel érdemes a középső sorra fókuszálni.

A Lee Johnson által sokat használt 3-4-3-as felállásban - a 4-1-4-1-et is szereti - egyedül a baloldalon felesleges sokat gondolkoznia: a 21 éves Jay Dasilva ideális megoldás. Föl-le zakatol a pályán, kimagasló a cselező képessége, mélyről indulva képes megbontani az ellenfelek vonalait, emellett jól megértik egymást Niclas Eliassonnal a pályának azon a felén, ketten gyakran képesek átjátszani a védelmet.

Jay Dasilva az ideális megoldás a baloldalon. (Forrás: Bristol City - Facebook)Ha beljebb lépünk a középpályás sorban, akkor lényegesen nehezebbé válik a választás, mert a két belső helyre rengeteg a jelentkező. Jamie Paterson, Callum O’Dowda és Kasey Palmer is elsősorban a támadásokban jeleskedik, márpedig Piercy véleménye szerint a belső posztokon különösen fontos, hogy biztonságérzetet adjanak a védelemnek.

Ezt ők hárman nem tudják megadni, viszont mérkőzések állásától függően bármikor bármelyik bevethető.

Számára a védelem előtt a legnagyobb biztonságot az új szerzemény, Henriksen tudná nyújtani, aki akár a támadásokat is képes támogatni, hisz korábban játszott irányítót is, de védekezésben sokkal hatékonyabb, testi erejét kifogástalanul képes kamatoztatni.

Az utolsó pillanatokban vette kölcsön a Bristol a Hull középpályását, de a Championshipben már megmutatta mire képes. (Forrás: Bristol City - Facebook)Nagy Ádámot is elsősorban szűrőként ismertük meg, ezért is kelthetett aggodalmat a norvég kölcsönvétele, de Piercy és még maga a csapat mestere, Lee Johnson is többet lát ennél a magyar játékosban.

A másik belső poszton – az edzőhöz hasonlóan – nehéz volt eldönteni, hogy Nagy Ádámnak vagy a fiatal Han-Noah Massengónak van-e helye. Az ősz folyamán a 18 éves francia több lehetőséget kapott Johnsontól, de ez betudható annak, hogy a magyar sokáig volt sérült. Amikor egészségesnek nyilvánították Nagyot, inkább hozzá nyúlt a tréner.

Ezt emeli ki Piercy is. Mindkettő mellett szólnak érvek, de ha Nagy Ádám nem sérült, akkor kihagyhatatlan a csapatból, véleménye szerint a liga legjobban passzoló középpályása.

A bristoli újságíró szerint Nagy Ádámnak (4-es) a kezdőben a helye. (Forrás: Bristol City - Facebook)A Bristol Citynek gyakran vannak gondjai a labdatartással, illetve nem mindig sikerül gyorsan ellentámadásba lendülnie, Nagy Ádám viszont képes ritmust adni a csapat játékának. Legjobb formájában pozitív impulzusokat képes adni a játéknak, jól gondolkodik az előre játékban, mindig képes támogatni a csapattársait úgy, hogy olyan megoldásokkal rukkol elő, amivel több lehetőséget kínál a támadások befejezéseire.

Szép és megbecsülendő szavak a magyar középpályásról, főként annak tükrében, hogy még ott található a keretben Kasey Smith is, aki szintén a pálya közepén bevethető elsősorban.

Maga Piercy is felteszi magának a kérdést: akkor hol legyen Korey Smith, a City kapitánya? Jack Hunt és Pedro Pereira kárára a jobboldalon vetné be a kihagyhatatlan láncszemét a csapatnak.

Korey Smith (Forrás: Bristol City - Facebook)A Post újságírója úgy gondolja, hogy a kapitány szélre állítása további opciókat kínál a csapatnak védekezésben és támadásban egyaránt. Minden mérkőzésbe hatalmas energiával veti bele magát, állhatatosan, megalkuvást nem tűrően védekezik, emellett Nagyhoz hasonlóan a ligában kimagaslik a játékintelligenciája, ő is képes kulcspasszokat adni.

Piercy szavaiból azt lehet kiolvasni, hogy Nagy Ádámot tartja olyan jó játékosnak, hogy akár a Premier League-ben is megállná a helyét, egyetlen félelme vele kapcsolatban: a makacs sérülések.