Saját nevelések helyett a rutinra és a légiósokra épül az OTP Bank Liga

A svájci CIES sporttanulmányi központ friss kimutatása szerint az aktuális szezonban az OTP Bank Liga a futballisták játékpercei alapján Európa egyik legidősebb bajnoksága, melyben nagyobb arányban számítanak a légiósokra, mint a spanyol La Ligában, miközben a hazai klubok alig vetnek be saját nevelésű labdarúgókat.

A tanulmány 31 bajnokságot mért fel, ezek közül a hazai élvonal 27,7 éves átlaggal a harmadik legidősebbnek számít a török (29,2) és a ciprusi (28,8) után, a bolgárral holtversenyben.

Cseri Tamás (előtérben) a szezon egyik felfedezettje, 32 éves (fotó: MTI/Vajda János)A játéklehetőségek 44,4 százalékát légiósok kapják, miközben csak 12,5 százalékát olyan futballisták, akik 21 éves koruk előtt legalább három évet eltöltöttek volna az adott klub utánpótlásában.

Mivel jelenleg mindössze egyetlen magyar játékost adott a topligáknak az OTP Bank Liga, és csapatonként alig számítanak a saját nevelésekre, leszűrhető, egymás között keringetik a honi portékát, egy olyan bajnokságban mely az elmúlt évtizedben egyetlen Bajnokok Ligája-csoportköröst sem mutathat fel, és az Európa Ligában is mindössze hármat.

Klubokra lebontva a Budapest Honvédban 29,4 átlagéletkorával a közép-európai térség legidősebb együttesét tisztelhetjük, de – sorrendben – a Kisvárda, a Paks, a Fehérvár, a Kaposvár és a Mezőkövesd is, azaz a mezőny fele legalább 28-as átlagot produkál. A legfiatalabb a ZTE 26,1-gyel. Kontrasztkén a szintén 12 csapatos osztrák Bundesligában ennél hét csapat is ifjabb összetételű, még a 28-at csak egy éri el.

A Paks és a Honvéd még így is elmondhatja – amit még az Újpest –, hogy több mint 20 százalékban saját nevelésűeket vet be. A DVSC ebben a tekintetben európai szinten kiemelkedő, a percek 58,1 százalékát az utánpótlásukból érkezők viszik el. Mindössze a cseh Sigma Olomuc és a szlovák Zilina mutathat fel jobb arányt. Viszont a Kaposvár, a Puskás Akadémia és a Diósgyőr is bőven 10 százalék alatt marad, a Ferencváros (leszámítva 0,4 százalékot), a Fehérvár, a Kisvárda és a Mezőkövesd pedig egyáltalán nem küldött pályára kritériumba illő játékost.  Maradva az osztrák viszonyításnál, négy 30 százalékot meghaladó csapatuk van, mindössze kettő, amelyik egyáltalán nem épít a kezei közül kikerülő nebulókra, és még a nemzetközileg tényezőnek számító, a fiatalokat a világ minden pontjáról begyűjtő RB Salzburg is lekörözi az NB I. harmadát.

Davide Lanzafame tapasztalt légiós, az OTP Bank Liga jelképe is lehetne (fotó: MTI/Bruzák Noémi)Légiós tekintetben még a La Ligában sem akkora a kihasított szeletük (40 százalék), mint itthon. A prímet a Kisvárda közel 81 százalékkal viszi, és további öt klubnál, a Fradinál, a Honvédnál, az Újpestnél, a Puskás Akadémiánál, a Fehérvárnál, vagyis ismét a létszám felénél jár 50 százalék felett ez a szám. És a Diósgyőrnél, valamint a 'Kövesdnél is épphogy nem éri el. A Paks továbbra is színmagyar. Ausztriában a Salzburg kivételével egyetlen 40 százalék feletti résztvevő sincs, hétnél a 30 százalékot sem éri el a külföldiek játékideje. Így a bajnokság átlaga (29,3) is messze elmarad a mienkétől.