Ki volt a legjobb brazil légiós az NB I-ben?

Van köztük csatár, aki már visszavonult, jelenlegi kedvenc, és olyan is, aki szinte gyerekként jött és egészen a magyar válogatottságig jutott.

André Alves négy csapatban is szerepelt, de a Vidiben nyújtotta a legjobb teljesítményét (Fotó: mezokovesdzsory.hu)Sokan úgy tartják, a brazilok a világ legtechnikásabb játékosai. Mindig megvoltak az aktuális csillagaik, Pelétől kezdve Zicón át Ronaldo, Kaká, Ronaldinhó vagy éppen Neymar. Az évek során Magyarországon is számtalan brazil idegenlégiós szerepelt, de vajon ki volt a legjobb, ki emelte a leginkább az aktuális NB I-es szezon színvonalát.

Összeszedtük az általunk legjobbaknak vélt futballistákat, de döntse el Ön, kinek a teljesítménye volt a legkiugróbb.

André Alves négy magyar csapatban is játszott, igaz 2018-as mezőkövesdi szereplése (3 meccs) nem hagyott mély nyomot senkiben. Előtte viszont már letette a névjegyét Magyarországon. A Honvédnál mindössze 14 meccsen szerepelt, de ezeken hat gólig és négy gólpasszig jutott, hamar megszerették őt a kispesti szurkolók.

Kaposváron már jóval emlékezetesebb teljesítményt nyújtott, hiszen két és fél szezon alatt 73 találkozón lépett pályára és 26-szor volt eredményes a 17 gólpassza mellett. Egyéves oroszországi kitérő után tért vissza a Videotonba, melyben aztán 91 bajnokin 55 gól és 21 gólpassz fűződött a nevéhez. Tagja volt a klub történetének első bajnokcsapatának és abban a szezonban (2010/11) a gólkirályi címet is megszerezte.

Eperjesi Gábor és Kádár Tamás figyelik Leonardo cseleit a Ferencváros - Diósgyőri VTK bajnoki labdarúgó-mérkőzésen. MTI Fotó: Illyés TiborLeonardo mindössze másfél szezont töltött a Ferencvárosnál, annak is nagy részét sérülés miatt kihagyta, hála az akkor győri Strestik belépőjének. A brazil-holland játékos csak 24 meccsen lépett pályára, melyeken 7 gól és 6 gólpassz a mérlege, de aki látta játszani, az tisztában van vele, cselezőkészsége, ütemérzéke és indulósebessége átlag feletti volt.

Szintén a zöld-fehéreket erősítette, majd franciaországi légióskodás után ismét a Fradiba tért vissza Somália. Először négy évig játszott az Üllői úton és a bajnoki címen kívül mindent megnyert amit lehetett. Játszott csatárt, támadó középpályást, jobbhátvédet és végül szűrő középpályást is. Valószínűleg nem ő volt a legtechnikásabb a felsoroltak közül, de sokoldalú és alázatos volt.

Felipe egyik vravúros védése. Fotó: kisvardafc.huA Kisvárdát erősítette Felipe, és a kapusnak jelentős szerepe volt abban, hogy csapata a tavalyi szezonban megőrizte elsőosztályú tagságát. Több olyan mérkőzés is volt, melyen az ő bravúrjai kellettek a pontszerzéshez. Összesen 44 meccsen szerepelt az NB I-ben és mindössze 12 gól nélküli meccse volt, de így is az egyik legfontosabb kisvárdai légiós volt.

Túlio Costa brazil bajnokként és kupagyőztesként, háromszoros gólkirályként és 14-szeres válogatottként érkezett 2002-ben az Újpesthez. Előtte szinte az összes brazil klubban játszott már, így a lila-fehéreknél nagy elvárások voltak vele szemben. Amíg a válogatottban 14 meccsen 10 gólig jutott, Újpesten 11/5-ös mérleggel zárt.

Julinho kétszer is szerepelt a Videotonban. A 2000-es évek elején a csapat gólkirálya és a szezon legjobb játékosa is ő lett. Bár a fehérváriaknak akkor még nem ment olyan jól, mint napjainkban, a brazil labdarúgó képességei így is megmutatkoztak. Visszatérése után, a 2006/07-es szezon során 20 meccsen lépett pályára, ezeken 4 gól mellett 4 gólpasszt adott.

Isael Barbosa és Lenzsér Bence az OTP Bank Liga 17. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Paksi FC mérkőzésen. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Isael személyében a most futó bajnokságban is van említésre méltó brazil játékos, aki jelenleg a Ferencvárost erősíti. És valóban erősíti, nem véletlenül az NB I. jelenlegi legdrágább labdarúgója. Nemcsak érdekes hajával tűnik ki, de labdabiztossága, technikai tudása jóval a mezőny fölé helyezi.

A felsorolásból természetesen nem maradhat ki Leandro sem, aki 1999-ben, mindössze 17 évesen érkezett az MTK-hoz. Azóta háromszor nyert bajnoki címet a Fradival és ugyanennyi alkalommal a Debrecennel. Utóbbival a Bajnokok Ligája csoportkörében is szerepelt, míg a zöld-fehérekkel az UEFA-Kupa csoportkörében vitézkedett. Időközben szerepelt hazájában és Cipruspon is, miközben a magyar válogatottban is játszott 16 alkalommal.