Kovács Zoltán: Két-három hétnyi edzéssel újra elérhető lenne a meccsforma

A magyar labdarúgást ugyan kényszerszünetre küldte a Covid-19 világjárvány, de az M4 Sport vasárnaponként jelentkező elemzőműsora, a Góóól!2 így sem áll meg, a már megszokott asztaltársaság a virtuális térben ült össze, hogy megbeszéljék a hazai labdarúgás aktuális kérdéseit.


A műsorvezető Molnár Mátyás, kérdéseit Magyarország kedvenc kommentátora, Hajdú B. István és az M4 Sport állandó szakértője, Simek Péter egészítette ki, vendégük pedig a MOL Fehérvár sportigazgatója, Kovács Zoltán.

Kovács bepillantást engedett a Vidi karanténban töltött napjaiba. Elárulta, hogy a játékosok egyénekre kiszabott otthoni munkáját három szinten is ellenőrzik rendszeresen: a fizikai edzésmunkát, a mentális állapotot és a súlyadatokat.

Mint mondta, a fejében 5-6 lehetséges forgatókönyv is van a folytatásra, de jelenleg a bizonytalanság biztos egyedül. Hajdú B. István kérdésére válaszolva hozzátette, szerinte két-három hétnyi - a normális kerékvágásban megszokott - közösségi edzésekkel újra elérhető lenne a kívánt meccsforma, persze, az még messze lenne az ideálistól, illetve edzőmérkőzésekre is szükség lenne az éles bevetés előtt.

Érdekes kérdés a nyáron lejáró szerződésű játékosok esete, ez a helyzet Paulo Viníciust érinti jelenleg a Vidiben. Kovács szerint ha a szezont kitolják - mondjuk - augusztus 30-ig, akkor azzal párhuzamosan a szerződéseket is meg kellene hosszabbítani.

A csapatkapitány, Juhász Roland már januárban bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul, Kovács szerint a 36 éves védőt a legkevésbé sem zavarná, ha augusztusban kellene lejátszani utolsó profi mérkőzését.

Számos ország labdarúgásában téma a játékosok fizetésének csökkentése, Angliában például komoly vitát váltott ki a kérdés, de számos topklub, a Juventus és a Barcelona már bejelentette a bérek csökkentését, de olyan is akad, mint a Real Madrid, ahol közölték, nincs szükség hasonló intézkedésre.

Kovács azt mondta, a fizetések csökkentése jelenleg nem téma a Vidi vezetésében, de sok minden napok alatt megváltozhat. A játékosok hozzáállását dicsérte, akik - a stábtagokkal, munkavállalókkal és a vezetőkkel együtt - áprilisi fizetésük egy részét is felajánlották jótékony célokra.

"Meglátjuk, hogy a jövőben kell-e tárgyalni a labdarúgókkal az anyagi juttatásról, egyelőre ilyen információ nem jutott el hozzám" - tette hozzá.

A beszélgetés során még szóba került a világjárvány okozta kényszerleállás az átigazolási piacra és piaci értékekre gyakorolt hatásai, illetve a lehetséges folytatás és visszaállás okozta kihívások is - a teljes beszélgetés megtekintéséhez kattintson a lejátszóra!