Vadócz: Nem olyan riasztó a kép, mint Európában

A tél óta Uruguay legendás együttesében, a Penarolban futballozó Vadócz Krisztián a Kossuth Rádiónak adott interjújában elárulta, Uruguayban egyelőre nem borította fel olyan szinten a mindennapi életet a koronavírus, mint Európában. Bár a bajnokság ott is leállt, így egyelőre egyénileg készül a folytatásra.

Vadócz Krisztián a Penarol edzésén. (Forrás: Penarol - Twitter)
Igyekezett elszeparálni magát, de mivel nap mint nap lejár edzeni a tengerpartra, látja, egyre több üzlet nyit ki és a forgalom is megnövekedett miután letelt az a két hét, amíg csak az élelmiszerboltokban és a gyógyszertárakban lehetett vásárolni.

Odafigyelnek, óvatosak, maszkban járnak boltba, a matét sem kínálják körbe, de az emberek hangulatára nem nyomta rá a bélyegét a járvány.

A munkahelyek elvesztési hulláma sem ért el még Uruguayt, egyelőre Vadóczék fizetését sem érintette a válság, de fel van rá készülve, hogy rövidesen erre is sor kerülhet. Három hete játszottak utoljára, egyelőre azt várják, hogy újra közösen edzhessenek. „Nem olyan riasztó a kép, mint Európában. Mint az otthoni helyzetet leírják. Egyelőre vagy nem ért el idáig, vagy pedig a rossz példákon okulva, előbb sikerült észbe kapni.”

Folyamatosan kapja a klub által összeállított egyéni edzések programját. Súlyzók, gumikötelek, bóják, labdák – tehát minden eszközt biztosítottak számukra. Mint elárulta, jól karban tudja tartani magát, hiszen füves pálya és szabadtéri edzőpark is található a lakása közelében. A futballistáknak amúgy is megszokott a menetrendszerű életvitel, ami a középpályás szerint segíti, hogy fegyelmezetten betartsa a helyzet által megkövetelt előírásokat.

(forrás: Penarol)Érkezése óta öt mérkőzésen lépett pályára, három bajnokin és kétszer a Libertadores Kupában. 34 éves kelet-európaiként be kell bizonyítania, hogy nem a helyi fiataloktól veszi el a helyet, bemutatkozása azonban meggyőzőre sikerült. Az edző, Diego Forlán kérésére igazolták, így a nyomás igazából korábbi játékostársán volt, hogy miért esett Vadóczra a választása. „Azért, mert a régi Manchesterből, meg Atlético Madridból mindenki kiöregedett – jegyezte meg ironikusan. –  Otthon szeretik azt mondani, persze, a barátját hívta. Pedig vannak jobb barátai is. Itt egyről szól a dolog: sikeres akar lenni, és ehhez próbálja a legmegfelelőbb jelölteket kiválasztani.”

Elvárások nagyok, de a bizalom is az Forlán irányába, aki magasra tette a lécet játékoskorában. „Szinte azt várják, a kispadról is gólt lő” – érzékeltette a Penarol körüli hangulatot Vadócz, aki hangsúlyozta, könnyű együtt dolgozni a korábbi klasszissal.

Tisztában van vele, a teljesítménye alapján ítélhetik meg az uruguayiak a magyar futballt is, de nem tapasztalta, hogy akkora hangsúlyt kapott volna, honnan is érkezett.

Klubja népszerűsége nem hasonlítható az ország más csapatáéhoz, és ezt a szenvedélyességet nem csak meccs közben élhette át. „Itt mindenki sztár, aki a klub alkalmazottja. Amikor megérkeztem, még egy egyeneset nem rúgtam a labdába, még nem írtam alá semmilyen szerződést, senki nem voltam itt csak egy magyar turista, a reptéren a rokonaikat váró nagymamák nem hozzájuk szaladtak oda, hanem hozzám.” Hozzátette a futball szeretetével folyamatosan találkozik, az utcákon, a parton, mindenhol játszanak.
A teljes beszélgetést a lejátszót elindítva hallgathatja meg.