Musorujsag
Élő Eredmények

Pátkai Máté: Nem vagyok egy zseni, de jól tudok alkalmazkodni

Pátkai Máté: Nem vagyok egy zseni, de jól tudok alkalmazkodni

M4 Sport | Szerző: Martí Zoltán
Bár biztosan vannak olyan labdarúgók, akik nehezen foglalják el magukat a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben, Pátkai Máté egészen biztosan nem tartozik közéjük. A MOL Fehérvár FC 32 éves középpályása három gyermek édesapjaként egyáltalán nem unatkozik ezekben a napokban sem, ráadásul a klubtól is kapott kötelező elvégzendő feladatot. Pátkai Máté a kialakult helyzetről, a bajnokság várható folytatásáról, egy esetleges külföldre igazolásról és arról is beszélt az M4 Sportnak, miért érezte fontosnak, hogy csapattársaihoz hasonlóan ő is adományozzon a székesfehérvári készenléti alapba.

A 32 éves középpályás is családjával vészeli át a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetet, és a Telkiben élő labdarúgó élete csak félig borult fel, hiszen három gyermek édesapjaként így is rengeteg feladata van.

„Elég régóta vagyok a futballpályán, de azért hasonló sem történt még meg velem, hogy ilyen hosszú időre otthon »ragadjak«. Nem hétköznapi ez a dolog, de a napi rutinom kevésbé változott. Három gyermek édesapjaként reggel fel kell kelnem, vannak kötelezettségeim. Amíg a nagylányomnak kezdődik az iskola, addig én elkezdem azt az edzésfeladatot itthon, amit a klubtól kapunk. Leginkább fizikai edzésekről van szó: megpróbáljuk szimulálni azokat az elemeket, amelyek egy edzésen előfordulhatnak. Sprintek, rövidebb futások, nyújtások, illetve vannak erősítések is, például lábra és felsőtestre. A hatéves fiammal focizok is, de azért az kicsit más, mintha az edzésen a srácokkal gyakorolnék.”

A Fehérvár három ponttal van lemaradva a tabellán a Ferencváros mögött, de a rivális két meccsel kevesebbet játszott, így előnyösebb helyzetből várhatja a folytatást – ha lesz egyáltalán.

„Meglepődnék azon, ha most húznának egy vonalat azzal, hogy vége a bajnokságnak, és megvan a bajnok és a két kieső. Az a baj, hogy minden rendkívül bizonytalan most. Az európai példák is ezt mutatják, néhány csapat kisebb csoportban edz, de sehol nem jött el még az az időszak, hogy fontolóra vegyék a bajnokság folytatását. Ha befejezzük ezt a bajnokságot, akkor az szerintem júniusra fog tolódni.”

A Pátkai Mátéval készült beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja meg:

A székesfehérváriak jó formában voltak a bajnokság felfüggesztésekor, hiszen négy mérkőzése veretlen volt Joan Carrillo együttese, amely az utóbbi hetekben már nemcsak eredményesen, de látványosan is játszott.

„Az utolsó mérkőzéseken már azt lehetett érezni, hogy bajnokesélyes csapat vagyunk, akik támadófocit akarunk játszani. Megmutattuk az ellenfélnek, hogy nem egygólos győzelmekre törekedünk, hanem látványos támadójátékkal szerettünk volna többször is betalálni. A védekezésünket is az ellenfél térfelén kezdtük el, ezért is játszottunk látványosabban. Marko Nikolicsnál többször előfordult, hogy egy gyengébb képességű csapat ellen is a saját térfelünkön kezdtük meg a védekezést. Ez volt az ő hozzáállása és mentalitása, természetesen ezt a csapat ugyanúgy végrehajtotta. Nekem az ellenfél térfelén való védekezés jobban fekszik, ráadásul a mai MOL Fehérvár játékosanyaga kiemelkedik ebből a mezőnyből – ahogy a Fradié is felfelé lóg ki.”

A 23-szoros válogatott játékos nemcsak klubcsapatában, de a nemzeti csapatban is meghatározó játékos lett: Horvátország és Wales ellen is győztes gólt szerzett a selejtezősorozatban, így ebből a szempontból is komoly csalódásként éli meg a kényszerszünetet.

„Januárban úgy kezdtem ezt a felkészülést, hogy életem legfontosabb tavasza lesz, többek között a válogatott miatt is. De a világban történő dolgok átírták ezt a forgatókönyvet, ugyanakkor én bízom benne, hogy sikerrel tudjuk megvívni a pótselejtezőt – velem együtt. Ezért is dolgozom napról napra, és ezért sem lehet most kihagyni. Nagy élmény lenne, ha a hazai rendezésű Európa-bajnokságon tudnék szerepelni, főleg mivel a 2016-os kimaradt nekem. Dupla motivációt jelent ez most, hogy 2021-ben ott legyek az Európa-bajnokságon. Mivel nem vagyok egy hihetetlen képességű labdarúgó, nekem az az erényem, hogy alkalmazkodni tudok a mindenkori edzőhöz és felfogásához. Nekem nincs más választásom, mivel nem vagyok egy zseni. Azt gondolom, hogy ez jól megy nekem, mind Marco Rossinál, mind Joan Carrillónál.”

Pátkai Máté szerződése nem jár le a nyáron – minden bizonnyal életbe lépett egy záradék, amellyel meghosszabbodott, de erről nem akart nyilatkozni az M4 Sportnak. Azt viszont őszintén elárulta, hogy nem zárkózna el egy külföldi szerződéstől.

„Ha adódna olyan lehetőség amiről előrelépés, akkor én biztosan belevágnék. Azt is tudom, hogy a feleségem mellettem állna, egy ilyen döntésben nem egyedül hoznék meg, családos emberként a gyermekekre is gondolni kell. De ha a klub is hajlana rám, akkor igent mondanék, de csak és kizárólag családdal, nélkülük sehova se mennék.”

A MOL Fehérvár játékosai és szakmai stábja 18 millió forinttal támogatták azt a készenléti alapot, amelyet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, az egészségügyi alapellátás, vagy a védekezésben résztvevők használhatnak fel a koronavírus-járvány megfékezésére végzett tevékenységükhöz. Pátkai Máté szerint kötelességük volt segíteni.

„Sokan neheztelve néznek a futballistákra, mert a mindennapos teljesítményük nincs egyenes arányban a fizetésükkel. A labdarúgóknak, mint nagyon jó helyzetben lévő »munkavállalóknak« kötelességük ilyen helyzetben segíteni azoknak, akik erre rászorulnak. Nagy örömmel csatlakoztam ehhez a felajánláshoz, mint ahogy az egész MOL Fehérvár. Ez egy természetes döntés volt a csapat részéről.”

További tartalmak