Musorujsag
Élő Eredmények

Sallói István kieső nélkül és két feljutóval „elengedné” a szezont

M4 Sport
Sallói István szerint le kellene zárni a koronavírus-járvány miatt szünetelő magyar futballszezont. Az OTP Bank Ligában utolsó előtti Zalaegerszeg sportigazgatója a Góóól!2 online műsorában úgy vélekedett, a legigazságosabb lezárás az lenne, ha az élvonalból nem esne ki senki, a másodosztályból pedig a listavezető MTK és a jelenleg második Budafok jutna fel az NB I-be.
Sallói István (Fotó: m4sport.hu)

A műsor elején elhangzott, hogy a korábban megszólaló Feczkó Tamás által irányított és csapat szinten jelenleg nem tréningező DVTK-val ellentétben a Zalaegszeg a héten kicscsoportos foglalkozások keretében, a biztonságos távolság betartásával megkezdte az edzéseket.

Sallói István szerint azért fontos, hogy – az előírások betartásával minimálisra csökkentve a fertőzésveszélyt – az egyéni felkészülés után a labdás edzések is elkezdődjenek, mert míg a fizikai állóképesség viszonylag könnyen fenntartható, a labdaérzékelés fejleszthető a legnehezebben. „Szerintem ha egy labdarúgó hónapokig nem ér labdába, utána nagyon nehéz lesz visszahozni és sérülésveszélyes is. ”

Ráadásul szerinte a játékosoknak a kényszerszünetben lehetőségük van olyan dolgokat gyakorolni, amiket a szezon közben a sorozatos meccsterhelés, nyáron pedig az ajánlott pihenés miatt nem tudnak. Sallói ezt egy olyan példával érzékeltette, amellyel viccesen odaszúrt a virtuális asztaltársaság másik tagjának, Simek Péternek. „Ha annak idején jött volna a vírus, akkor Simek Péter a Real Madridba igazolt volna, mert egy hónap alatt megtanult volna beadni. Egy futballistának soha nincs az az élethelyzet, hogy naponta ötven-száz beadást kell végeznie, hiszen hétvégén mérkőzés van, arra kell készülni, a nyári szünetben ki kell kapcsolódni. Ezek olyan dolgok, amiket a futballistának az egyéni fejlődése szempontjából ki kell használnia.”

A székesfehérvári Ivan Petryak (b) és a zalaegerszegi Kocsis Gergő Bence (j) a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjében, a MOL Fehérvár FC – ZTE FC visszavágó mérkőzésen a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2020. március 11-én. A címvédő MOL Fehérvár FC 5-0-ra győzött (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Sallói szerint egy hónapja, a járvány hazai megjelenésekor még megoldható lett volna, hogy a csapatok a külvilág elől egy-egy szállodába elvonulva egy hónap alatt lejátsszák a bajnokságot, most viszont már úgy véli, le kellene zárni a szezont, méghozzá élvonalbeli kieső nélkül és két feljutóval, az NB II-ben listavezető MTK-val és a második Budafokkal. Ha pedig az MLSZ kitart a 12 csapatos élvonal mellett, akkor a következő, 14 együttes részvételével zajló NB I-es szezon végén négy csapat esne ki.

A korábbi válogatott labdarúgó úgy véli, két hét szünet után zökkenőmentesen folytatni lehetett volna a bajnokságot, a három hét szünet már „határeset”, de három hétnél hosszabb kihagyás után már leglább három hét felkészülésre van szükségük a játékosoknak a folytatás előtt, csapatonként legalább két edzőmérkőzéssel.
Sallói hozzátette, hogy a zalaegerszegi keret 80 százalékának nyáron lejár a szerződése, ezért abban állapodtak meg a játékosokkal, hogy amennyiben a bajnoság mégis folytatódik és tovább tart június 30-nál, akkor az utolsó bajnoki mérkőzést követő napig érvényesek a szerződések.

A ZTE sportigazgatója szerint a bajnokság felfüggesztését ki lehetne használni arra, hogy a klubvezetők párbeszédet folytassanak egymással a magyar futball jövőjéről, ebben azonban a Magyar Labdarúgó Szövetségnek moderátori szerepet kellene vállalnia. Lehetséges témakánt az utánpótlás felépítését, a fiatal játékosok beépítését a felnőtt labdarúgásba, a nézőszám növelését, az akadémiai képzés áttekintését és a bajnokságok létszámának felülvizsgálatát említette.

„Én annak lennék a híve, ha lesöpörnénk mindent és újraindítanánk a magyar foci felépítését annak érdekében, hogy nemzetközi szinten versenyképesek tudjunk lenni, mert szerintem most csak toldozzuk a meglévő lehetőségeket.”

Sallói István megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány elmúltával a magyar labdarúgás előnyt is kovácsolhat a főként állami támogatásra épülő modellből. „Azt mondják, hogy nagyjából számíthatunk ugyanazokra a központi bevételekre, ami eddig volt. Ebben az esetben gazdaságilag piacvezetők lehetünk a régióban, ez pedig teljesen új távlatokat nyithat meg a kupacsapataink előtt.”

A teljes beszélgetésért kattintson a lejátszóra!

További tartalmak