Musorujsag
Élő Eredmények

Marco Rossi: A futballnak mindenképp újra kell indulnia

m4sport.hu
Mivel jelenleg nem tudni, ki lesz a magyar labdarúgó válogatott következő ellenfele, Marco Rossi szövetségi kapitány és stábja minden lehetséges ellenfelet elemez, miközben állandóan kapcsolatban van a nemzeti csapat játékosaival. A szakembert az olaszországi koronavírus-helyzetről, a futballélet újraindulásáról, Szoboszlai Dominik megszellőztetett klubváltásáról és az NB I-ről is kérdeztük.

Magyarországon vagy hazájában tartózkodik jelenleg?
Dél-Olaszországban, Nápoly mellett élünk, és őszintén szólva itt nem volt olyan bonyolult és veszélyes a helyzet, mint az ország északi részében. Tegnap Olaszországban körülbelül 450-en veszítették életüket, és a halálesetek fele Lombardiában történt. A többi régióban a fertőzöttek és az elhunytak száma sem ennyire magas. A kormány tájékoztatása szerint az ország déli részében sokkal-sokkal jobb a helyzet, mint Északon.

Ma kevesebb szó esik a válogatottakról, mint a klubsorozatokról. Mivel tud Ön foglalkozni ezekben a napokban? Milyen célokat tűzött ki maga elé?
Gyűjtjük az információkat a következő ellenfeleinkről, de igazából ebben a pillanatban nem tudjuk, hogy ki ellen játsszuk a következő mérkőzésünket. Ez várhatóan szeptemberben lesz, de nem tudjuk, hogy az előző Nemzetek Ligája rájátszása, azaz az Eb-pótselejtező vagy a Nemzetek Ligája új szezonja következik-e. Minden lehetséges ellenfelet elemzünk. Így Bulgáriát, Izlandot és Romániát, illetve Szerbiát, Oroszországot és Törökországot is. Igyekszünk mindent megtenni, hogy felkészültek legyünk, amikor játszunk ellenük. És természetesen követjük az újdonságokat is a labdarúgásban. Az interneten ugyanis sok ismert edző osztja meg mostanában a nézeteit és a tudását a világgal. Tőlük is próbálunk minél több tudást begyűjteni, hogy fejlődjünk és növekedjünk. És ne csak korban, hanem tudásban is többek legyünk. És persze kapcsolatban vagyok a játékosokkal is. Természetesen nem minden nap, de épp tegnap beszéltem Nagy Ádámmal. Minden héten felhívom néhányukat, és beszélek velük.

Mit gondol, mind jól tudják kezelni a mostani helyzetet?
Abból, amit megosztanak velem, azt hiszem, igen. Sokan folyamatosan teszik a dolgukat, otthon edzenek. És néhányan – ahogy Magyarországon is – kis csoportokban elkezdték a közös edzéseket is. Ez pedig fontos előrelépés számukra. Így már sokkal jobban érzik magukat, hiszen kimehetnek a pályára, labdával gyakorolhatnak. Leginkább az egészségügyi helyzet miatt aggódnak. És nem is csak saját maguk miatt, hanem a rokonaik, családtagjaik miatt. Ez most egy nagyon bonyolult helyzet, és nem csak a labdarúgók, hanem mindenki számára.

Ön szerint tehát jó, hogy több helyen elkezdték a kis csoportos edzéseket?
Szerintem igen. Ahol a hatóságok megengedik a kluboknak, hogy megfelelő elővigyázatossággal, hogy dolgozzanak, ott tegyék csak. Ez egy munka, mindenkinek dolgoznia kell. Sokan végzik a dolgukat minden nap, sok kockázatot vállalnak. Például az orvosok és az ápolók. De másoknak is dolgozniuk kell, mert létfontosságú területen dolgoznak. Ha lehet, ezt kell tenniük a labdarúgóknak is. Amíg betartják a szabályokat és utasításokat, addig mindenkinek dolgoznia kell.

Az UEFA szeretné befejezni a Bajnokok Ligáját, az Európa Ligát és a nemzeti bajnokságokat is. Ön szerint ez hasznos lenne a játékosok és a szurkolók számára.
Először is: nekem az a személyes véleményem, hogy a labdarúgás a szurkolóké. Nélkülük a futballnak gyakorlatilag nincs is miért létezni. Nagyon furcsa és nehéz szurkolók nélkül futballozni, de ugyanakkor egyetértek azzal, hogy ha megoldható, az optimális az lenne, ha az eddig le nem játszott mérkőzéseket pótolnák és így fejeződnének be a bajnokságok, hiszen így lenne a legigazságosabb a mostani szezonok végeredménye és így lehetne a legjobban felkészülni a következőre. Ugyanakkor nem szabad senkinek sem elfelejteni, hogy még a futball sem olyan fontos, mint az egészségünk, viszont a foci gyakorlatilag egy hatalmas iparág is, melyet komoly pénzek és üzleti érdekek is mozgatnak. Olaszországban ez a harmadik legfontosabb iparágnak számít, és amikor pénzről beszélünk, akkor nem csak a játékosok és az edzők fizetésére kell gondolnunk, hanem azokéra is, akik a labdarúgás körül dolgoznak. Így szerintem a futballnak mindenképp újra kell indulnia, csak be kell tartani a hatóságok által hozott szabályokat.

Németország már komolyan tervezi a Bundesliga újraindítását. Megtörténhet ez hamarosan más országokban is?
Igazából nem látom magam előtt azt az időpontot, amikorra minden bajnokság elindulhatna. A mi biztos, hogy Németországban még nézők előtt játszottak mérkőzéseket, amikor Olaszországban már mindent félbeszakítottak, most pedig hamarabb szeretnének újraindulni. Ott talán kevesebb gondot okozott a járvány, mint más országokban vagy legalábbis felkészültebbek voltak, hogy megküzdjenek egy ilyen helyzettel. Ezt persze innen nem tudom biztosan megmondani, de ha készek arra, hogy hamarabb folytassák a bajnokságot, mint mások, akkor a körülmények biztonságosak a játékosok és a többi résztvevő számára is.

Néhány napja azt mondta, hogy Szoboszlai Dominik egy olasz csapattal köthet szerződést. Mostanában nem sok fiatal magyar játékos tudott meghatározóvá válni a Serie A-ban, mivel az olasz edzők jobban szeretik a tapasztaltabb játékosokat. Jó lehetőség lehet ez Dominik számára?
A mostani tendencia azt mutatja, hogy sokkal több fiatal játékost foglalkoztatnak az olasz edzők, mint korábban. Nagyon sok feltörekvő, tehetséges edző dolgozik az olasz fociban, akik egyre több fiatalnak adnak lehetőséget. Ez az egyik oka, hogy Szoboszlai Dominikot is megkeresték az olasz élvonalból. Úgy tudom, már több mint kilenc hónappal ezelőtt is sokan figyelték őt, és nem hiszem, hogy változott volna vele kapcsolatban a csapatok véleménye. Ha egy fiatal játékos, mint Dominik játszik és sikeres Olaszországban, akkor bárhol az lesz. Az olasz bajnokság talán nem a legerősebb, nem a legszebb, de biztosan a legkeményebb. Szóval ha egy Dominikhoz hasonló játékos Olaszországba tud igazolni, és itt játszik, akkor két-három év múlva igazán komplett futballistává tud válni, és ott lehet Európa legjobbjai között.

És végül: vannak tervei arra vonatkozóan, hogy mikor szeretne visszajönni Magyarországra? Ha folytatódik az NB I, szeretné élőben követni?
Természetesen, ahogy mindig, ezután is szeretnék a lehető legtöbb mérkőzést személyesen, a helyszínen megnézni. És nem csak a Magyarországon, hanem a többi európai bajnokságban játszó játékost is szeretnénk látni. Amint jobban látjuk, hogy alakul a helyzet, ahogy világossá válnak az újabb szabályok, visszatérek a stábommal együtt. Készen leszünk arra, hogy legalább két hétre karanténba vonuljunk, és minél hamarabb szeretnénk személyesen is megnézni a mérkőzéseket. Már ha ez számunkra egyáltalán lehetséges lesz, mert ha zárt kapusak lesznek a találkozók, nem tudom, hogy mi egyáltalán bemehetünk-e a stadionokba, hogy megnézzük a mérkőzéseket.

További tartalmak