Musorujsag
Élő Eredmények

„Egy évnyi munkánkat dobtuk a kukába” – drámai történet Füzesgyarmatról

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
A koronavírus-járvány miatt az MLSZ befejezettnek nyilvánította a labdarúgó NB III. küzdelmeit, a döntés egyik nagy vesztese pedig a nemrég még megye kettes Füzesgyarmat, amely hiába vezette sokáig az NB III. keleti csoportját, végül második helyen zárt és ezzel eldőlt, hogy nem jut fel a másodosztályba.

Boros Tibor, a Füzesgyarmat elnöke nem finomkodott, mikor a kialakult helyzetről kérdeztük: „Egy évnyi munkánkat dobtuk a kukába.”

A csapat október óta vezette a bajnokságot, de a téli szünet után két meccs is gyengébben sikerült, a DEAC pedig jobb gólkülönbségének köszönhetően előzött a tabellán.
A dolog érdekessége, hogy a klub beadta a másodosztályra a licenc kérelmét (NB3-ban 3, NB2-ben 55 kritériumnak kell megfelelni), s bár az elnök ezt sokkal nagyobb kihívásnak tekintette, mint megnyerni a bajnokságot, a sors végül pont fordítva alakította.

„Nem tudtam, honnan lesznek női csapataink, stadionunk és még sorolhatnám, mi kell az NB II-höz, de végül ezt sikerült megoldani, a biztosabbnak tűnő bajnoki cím viszont jelen esetben úgy tűnik, elúszott.”

Külön pikáns, ahogy ez történt, mert az utolsó, Eger elleni meccs előtt már sejtették, hogy vége lesz a bajnokságnak, így tudták, hogy nyerni kellene. Ehhez képest szinte mindenki nagyon rosszul játszott a csapatban (az utolsó előtti meccsen pedig ikszeltek az ESMTK-val, úgy, hogy az utolsó 3 percben tizenegyest és két ziccert is hibáztak).

„Motivációs beszédet tartottam az Eger elleni meccs előtt, láttam is a tüzet az arcokon, de a meccsen sajnos az jött vissza, hogy az óriási lehetőség kapujában többen csődöt mondtak. A sors úgy akarta, hogy nekünk most ne jöjjön össze a feljutás. Persze, amikor átvettem a csapatot, még megye kettes volt, tehát ahonnan jöttünk, ahhoz képest ez is egy óriási siker, a hivatalos célkitűzésünket teljesítettük, hiszen az első háromban szerettünk volna végezni. De hát evés közben jön meg az étvágy, így persze van miért szomorkodni is.”

Boros Tibor azonban hozzátette, az elméleti esély még így is él, hogy ott legyenek a Merkantil Bank Ligában, mert bár a feltöltési sorrendben csak 5. a Füzesgyarmat, még kaphat felkérést a másodosztályra a klub.

„Két csapat kis van, amely feljuthatna, de nem biztos, hogy megkapja a licencet, így ha ők kiesnek, akkor akár fel is juthatnánk, ennél a létszámnál felkérést kaphatnánk az NB II-be. A körlevélben viszont láttam, hogy 33 fordulót terveznek az első két osztályban, ami matematikailag nem jön ki ennél a 20 csapatnál. Ebből kifolyólag én azt mondom, előfordulhat, hogy kétszer 12 csapatos lesz a másodosztály.”

Az elnök elmondta, ha most nem is, jövőre tényleg a feljutás lehet a cél.

Legutóbb 2013-ban volt két Békés megyei csapat a profi bajnokságokban, így az egész megyében arra készültek, hogy az Előre mellett lehet egy másik NB II-es klub is.

A Füzesgyarmatnak elbírálás alatt van a stadionfelújítási-pályázata, ám ha nem lenne kész az új létesítmény, Balmazújvárosban játszanának a másodosztályban.

További tartalmak