Sebes Gusztáv óta várták a csodát Budafokon, de korábban jött, mint hitték

Nem arra készülnek Budafokon, hogy a következő szezonban „agyonverik a Fradit meg a Vidit”, de egy minden értelemben stabil NB I-es csapatról álmodnak. Jakab János, a 75 év után élvonalba jutott klub tiszteletbeli elnöke volt a Góóól!2 vendége.


Furcsa ünneplésben volt része az MLSZ döntésével idejekorán NB I-be jutott Budafok gárdájának, amelynél természetesen – a város hagyományainak megfelelően – durrantak az üveg pezsgők, ám az egymás nyakába borulás és az önfeledt dínom-dánom érthető okokból elmaradt.

„Az öröm igazi volt, de azért egy mérkőzés után megünnepelni egy ilyen helyezést, mást lett volna” – nyilatkozta az M4 Sport Góóól!2 című magazinműsorában a klub tiszteletbeli elnöke, Jakab János, aki emlékeztetett rá, a legutóbb (1945) élvonalba jutott csapat edzője Sebes Gusztáv volt, utána pedig olyan nagyságok fordultak meg a gárdánál, mint például Mezey György, Verebes József, Mészöly Kálmán, vagy Esterházy Márton.

Hozzátette, nem maradéktalan az öröme, hiszen ő is inkább a pályán, a teljes bajnokság lejátszása után ünnepelte volna a feljutást, mint ilyen körülmények között, elvégre 40-50 éve vár egy ehhez fogható sikerre, ám mint a szövetség döntését, úgy a jelen helyzetet is el kell tudni fogadni.

Csizmadia Csaba, a Budafok vezetőedzője nemcsak pezsgőt, vizet is kapott a nyakába a feljutás után (Fotó: Facebook/Budafoki MTE)Bár a magyar származású ausztrál tulajdonos merészebb célokat tűzött ki a csapat elé a szezont megelőzően, Jakab János elismerte, ő a 6-10. helyek valamelyikére várta az együttest, és további két NB II-es szzonnal számolt. Csak a téli szünetben fordult meg a fejében, hogy tényleg meglehet a NB I., az viszont fel sem merült Budafokon, hogy nem vállalják az élvonalbeli indulást.

„Bélteky Róbert mindvégig komolyan vette a feljutást. Egy percig nem mondta, hogy »gondolkodjunk rajta«. Ő 100%-ig állta a szavát: bárhol végzünk, az ő gondja, hogy a hátteret biztosítsa. A zárás után éjszaka olyan hangulatban beszéltünk, mint amikor úttörő játékosok voltunk, oda-vissza úgy örültünk. De ő a feljutás ódiumát is vállalja. Persze én is, de nekem nem drága, mert nekem csak a lelkemet kell adni, neki azért egyebeket is” – fogalmazott mosolyogva.

Februártól már tudatosan készültek a feljutásra: megvolt az NB I-es idényt megelőző edzőtábor helyszíne, és a csapat megerősítésén is gondolkoztak. A döntés bejelentéséig 21, szóba jöhető játékos neve került be Oláh Lóránt sportigazgató noteszébe, azóta pedig további 20, javarészt külföldi labdarúgóé.

Középen Jakab János, a Budafok tiszteletbeli elnöke (Fotó: Facebook/Budafoki MTE)„Tehát készülünk, pedig még messze van. Szeretnénk egy olyan csapatot felépíteni – és ezzel nem kritizálok senkit –, amely úgy állhat ki bármelyik ellenféllel szemben, hogy megálljuk a helyünket. Nem azt mondom, hogy agyon fogjuk verni a Fradit meg a Vidit, de tisztességesen szeretnénk helytállni, és mindenáron bent szeretnénk maradni.”

Kiemelte, az infrastruktúra fejlesztésén és első csapat megerősítésén túl nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra, illetve a női labdarúgásra, ám elismerte, hogy ezeken a területeken még csak félúton tartanak.

„Hamar jött ez a csodálatos eredmény, de sok »gondot« is hozott egyben. Nem mondanék igazat, ha azt mondanám, hogy 100%-ig fel vagyunk készülve” – mondta a tiszteletbeli elnök, aki nem tagadja, neki és a tulajdonosnak is az a vágya, hogy csak magyar játékos alkossa a keretet, ám ez ügyben sem akarnak felelőtlen ígéreteket tenni, hiszen az osztályváltás eleve megduplázza a klub költségeit.