×

Tizenegyesekkel a Honvéd jutott a Magyar Kupa fináléjába

Az első és a második mérkőzésen is 0-0-s döntetlent játszott a Honvéd és az MTK a rendes játékidőben a Magyar Kupa elődöntőjében. A hosszabbításban sem bírtak egymással a csapatok, a tizenegyeseket követően végül a kispesti együttes jutott a fináléba.

Budapest, 2020. május 26. Gazdag Dániel, a Honvéd (b2) és Varga Bence, az MTK kapusa (k) a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében játszott Budapest Honvéd-MTK Budapest mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
A Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén a másodosztály bajnoka, az MTK alaposan ráijesztett a Honvédra. Michael Boris csapata kis szerencsével gólokkal verhette volna a piros-feketéket, akik számára a 0-0-s végeredmény hízelgőnek mondható.

Pisont Istvánnak, a kispestiek vezetőedzőjének rendeznie kellett a sorokat a visszavágóra. A klub legendája 4-4-2-es hadrendbe küldte pályára csapatát, Lanzafame mellett George Claytonra várt a feladat, hogy rohamozza az MTK kapuját, amelyet mestere támadó felfogásban küldött pályára.

Magyar Kupa-elődöntő, visszavágó:
Budapest Honvéd–MTK (NB II) 0–0 (tizenegyesekkel 5–4)
Budapest, Puskás Aréna Játékvezető: Solymosi P.

Bp. Honvéd:
Tujvel – Mezgrani, Lovric, Batik, Uzoma – Nagy G. (Szendrei, a szünetben), Hidi – Gazdag (Ikenne-King, 108.), Lanzafame (Kamber, 80.), Kesztyűs (Kukoc, 90+2.) – George (László D., 55.; Moutari, 90+2.)
Mb. vezetőedző: Pisont István

MTK:
Varga B. – Fülöp N. (Baki, 95.), Katona Máté (Kanta J., 115.), Varju, Pintér Á. – Mezei (Nagy Zs., 95.), Palincsár (Bognár I., 54.), Cseke – Prosser, Lencse (Bíró, 72.), Schön (Gera D., 72.)
Vezetőedző: Michael Boris
Továbbjutott: a Budapest Honvéd, 0–0-s összesítéssel, tizenegyesekkel 5–4

Összefoglaló:

A kék-fehérek már az elején magához ragadta a kezdeményezést, ehhez képest az első nagy riadalmat a Honvéd Costa Rica-i csatára, George okozta, aki a büntetőterületen belül elesett egy becsúszást követően. A támadó büntetőt reklamált, Solymosi játékvezető sárgával jutalmazta esését. Tagadhatatlan, hogy George amint tehette eldobta magát, más kérdés, hogy a vendégek védőjének sem volt sok köze a labdához.

Az MTK az elő negyedóra után valamivel többet birtokolta a labdát, de fölénye meddő volt, mert láthatóan tartottak a kispesti kontráktól. Inkább a pálya közepén zajlott a játék, a csapatok érezhetően a biztonságot tartották a legfontosabbnak.

A nem túl eseménydús mérkőzésen felüdülés volt látni Lanzafame megiramodását a 23. percben, aki a támadás végén megpróbálta átemelni Vargát, de a kapus résen volt.

Az egészségügyi szünet után a Honvéd egy fokozattal magasabb sebességre kapcsolt, a 28, percben George nagy helyzetbe került, de egy picit hosszan tolta meg maga előtt a labdát, így elszalasztotta a lehetőséget. A Honvéd légiósa nagyon agilisan játszott az első félórában.

Tökéletesen látszott, hogy Pisont István és a Honvéd tanult az első mérkőzés hibáiból, sokkal szervezettebben és veszélyesebben játszott a csapat.

Az első jelentős MTK helyzetre a 34. percig kellett várni, ekkor a balhátvéd Katona Máté gyönyörűen tört be a tizenhatoson belülre, közeli lövését Tujvel hatalmas bravúrral védte. A vendégeknek meghozta a játékkedvét a helyzet, szinte percekre kapujához szorította a Honvédot.

A Honvéd pontrúgásai viszont olykor zavarba hozták a fiatal MTK-védőket. A 41. percben egy baloldali szabadrúgás után Lanzafame bólintott a hálóba, de Solymosi les miatt érvénytelenítette a gól. Nem biztos, hogy igaza volt.

Ráadásul a gól után két olyan szituáció is volt az MTK tizenhatosán belül, amikor előbb Lanzafame, majd George esett el gyanús körülmények között. Az MTK mindkét esetet megúszta, erősen véleményes szituációk voltak.

Fordulásig már nem változott az eredmény, 0-0-lal vonultak a pihenőre a csapatok. A félidő végét jelző sípszónak az MTK örülhetett jobban, a piros-feketék nagyon megnyomták a hajrát.

A második játékrész egy hatalmas Honvéd lehetőséggel kezdődött, Gazdag jobboldali centerezését Lanzafame estében centikkel a kapu mellé lőtte.

A kék-fehérek rövidpasszos játéka nem működött, ezért 53 perc játék után Boris beküldte a pályára a rutinos Bognár István, remélve, hogy pontosabbá teszi a csapatjátékot. Az is szembetűnő volt, hogy az MTK-nak nem ízlenek a kispestiek mélységi passzai, amelyekre az erőszakos csatárok rendre veszélyesen csaptak le. Ezért is volt meglepő, hogy a Honvéd mestere lecserélte George-ot, aki képes volt végig sakkban tartani az ellenfél védőit.

Az 58. percben a Honvéd majdnem beleszaladt saját fegyverébe: Lencse kapott középen egy remek kiugratást, Lovric szorításában ő is elesett büntetőt remélve, de a játékvezetői síp újra csendes maradt. Az igazsághoz tartozik, hogy a rutinos csatár elég könnyen megadta magát.

Az iramra nem lehetett panasz, hullámzott a mérkőzés, mindkét csapat erőltette a támadásokat. A 64. percben Tujvelnek újra nagyot kellett védenie, Prosser szép csavarását sikerült kikotornia a jobb kapufa mellől. Nagyot kellett nyújtózkodnia.

Változatlanul hullámzott a mérkőzés, de az MTK egyre erőteljesebben kezdte magához ragadni az irányítást. A 74. percben újra a Honvéd kapusa volt a főszereplő, Bognár 20 méteres, szitáló bombáját ütötte oldalra. A 29 éves középpályás beállása jót tett a csapatnak.

Amennyire veszélyesen támadott a második félidő közepéig a kispesti gárda, annyira erőtlenné vált a hajrához közelítve. A meccs ezen szakaszában inkább a vendégek álltak közelebb a gólhoz, amely az utolsó 10 percre fordulva csak nem akart megszületni.

A 86. percben szép támadás végén Bíró lőtte be laposan a labdát Prosser irányába, de Mezghrani az utolsó pillanatban hatalmasat csúszva mentett. Centiken múlott a vendégek gólja, ahogyan a ráadás perceiben Tujvelnek megint bizonyítania kellett Prosser lövésénél, hogy jó kapus.

Az első mérkőzéshez hasonlóan 0-0 lett a rendes játékidőben, következett a hosszabbítás. Az utolsó negyedórában a Honvéd érezhetően a túlélésre - hosszabbításra - játszott, az MTK jóval frissebben mozgott, de gólt képtelen volt szerezni.

Alig kezdőzött el a hosszabbítás, amikor Gazdag került ajtó-ablak helyzetbe egy tökéletes kiugratás után, de 10 méterről Varga kezébe lőtte a labdát. Talán a meccs legnagyobb helyzete volt.

Nagyot esett a mérkőzés színvonala, a fáradtság jelei mutatkoztak a játékosokon. Sokáig semmi érdemleges nem történt amikor Prosser kapott a tizenhatoson belül egy jó labdát, de kecsegtető helyzetben nem tudta elég gyorsan eldönteni, mit csináljon, Tujvel jó érzékkel vetődött elé a rúgás pillanatában.

Ami a labdarúgást illeti, a hosszabbításban nem volt sok említésre méltó esemény, a legizgalmasabb történés Uzoma pár pillanatig tartó eszméletvesztése egy ütközés után. Szerencsére a Honvéd nigériai légiósa tudta folytatni a játékot.

A döntés a tizenegyesekre maradt.

Az elsőt az MTK-ból a rutinos Kanta József lőtte, de Tujvel kivédte, a Honvédnál Lovric volt az első lövő, sikeresen.

A második sorozatban Pintér Ádám és Szendrei Norbert is belőtte.
Harmadik sorozat: Prosser és Mutari sem rontott.
Negyedik sorozat: A csereként beállt Bognár magabiztos volt, de a korábban nagy ütközést átvészelő Uzoma a kapufát találta el.
Ötödik sorozat: Cseke Benjámin gond nélkül értékesítette tizenegyesét, a Honvédtól Kukoc a léc alá vágta.
Egy-egy hiba mindkét oldalon, folytatódott a párbaj.
Hatodik sorozat: az MTK Gera fölé lőtte, Hidi viszont higgadtan a sarokba gurított, így a Honvéd jutott a döntőbe.


Korábban:
MOL Fehérvár FC-Mezőkövesd Zsóry FC 2-2 (0-1)

MOL Aréna Sóstó, zárt kapus, v: Vad II.
Továbbjutott: a Mezőkövesd Zsóry FC 3-3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal.
gólszerzők: Hodzic (63.), Stopira (86.), illetve Zivzivadze (8.), Pekár (54.)

A finálét jövő szerdán 20 órakor játsszák a Puskás Arénában a Mezőkövesd és a Budapest Honvéd.