×

Története során nyolcadszor nyerte meg a Magyar Kupát a Honvéd

A Budapest Honvéd története során nyolcadik alkalommal diadalmaskodott a labdarúgó Magyar Kupában: a tavaly is döntős kispestiek 2-1-re győzték le a Mezőkövesd csapatát a Puskás Arénában rendezett szerdai fináléban.

Budapest, 2020. június 3. A Budapest Honvéd játékosai ünnepelnek, miután 2-1-re győztek a Mezőkövesd Zsóry FC ellen a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében a Puskás Arénában 2020. június 3-án. A kispesti csapat nyolcadszor nyerte meg a kupát. MTI/Szigetváry Zsolt
A Mezőkövesd a negyeddöntőig magabiztosan menetelt, a Puskás Akadémiával viszont szinte az utolsó pillanatokig kiélezett volt a párharc. A döntőbejutásért a MOL Fehérvár ellen nem Kuttor Attila csapata volt az esélyes, ráadásul a vezetőedző a visszavágón eltiltása miatt nem is ülhetett a kispadra, de a csapatnak volt tartása, és az idegenbeli visszavágón olykor tetszetős játékkal harcolta ki a döntőbejutást.

A Mezőkövesd útja az MK-döntőig. (m4sport.hu)A Honvédnak még az olasz Sannino vezetésével a nyolcaddöntőben a Haladással alaposan megizzadt a továbbjutásért, a fináléba jutásért immáron Pisont Istvánnal egyre jobb játékot mutatva, végül tizenegyesekkel harcolta, hogy megmérkőzhessen a Mezőkövesddel a kupáért. Ezt a két párharcot leszámítva könnyebb párharcokat abszolváltak a piros-feketék.

A Budapest Honvéd útja az MK-döntőig. (m4sport.hu)A Honvéd korábban már hétszer emelhette a magasba a kupát, a Mezőkövesd viszont először jutott el a döntőig. A sárga-kéket történelmi tettet hajthatnának végre, ha megnyerik a finálét.

Magyar Kupa, döntő:
Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC 2-1 (1-1)

Puskás Aréna, 10 000 néző, v.: Bognár
gólszerzők: Neszterov (33., öngól), Kamber (56.), illetve Pekár (37.)
sárga lap: Lovric (38.), Gazdag (55.), illetve Vadnai (89.), Besirovic (90.)

Budapest Honvéd:
Tujvel - Batik, Kamber, Lovric - Ikenne-King (Aliji, 84., Niba 98.), Gazdag (Nagy G., 84.), Hidi, Szendrei, Uzoma - Ugrai (Kesztyűs, 79.), Lanzafame (George, 84.)

Mezőkövesd Zsóry FC:
Szappanos - Eperjesi (Farkas D., 70.), Neszterov, Pillár, Silye (Vadnai, 70.) - Cseri, Karnyicki, Berecz, Besirovic - Zivzivadze, Pekár (Jurina, 79.)

A kezdő tizenegyeket alapján arra lehetett számítani, hogy a Mezőkövesd támadólag léphet fel, a Honvéd inkább a biztonságra épít.


A mérkőzés első negyedórája mindezt alá is támasztotta. A Honvéd fegyelmezetten, zártan és agresszívan védekezett, már az ellenfél térfelén is letámadta a labdát. Ha kellett, azonnal visszazártak a fővárosi játékosok és lassították az ellenfél támadásait

A Mezőkövesd hátulról építkezett, és kereste a réseket a kispesti védőfalon. A 10. Percben Berecz Zsombor került nagy helyzetbe, de Cseri Pazar labdáját az átvétel után jobbról keresztbe ellőtte a kapu előtt.

Az első 15 percben ez volt az egyetlen ígéretes helyzet. Hiába birtokolta 60 százalékban a labdát a matyóföldi gárda, a fegyelmezett Honvéd ellen nem nagyon találta az ellenszert.

Az egészségügyi szünetig inkább a középpályán folyt a játék. Nem kockáztattak a csapatok. A Mezőkövesd kezdeményezőbb volt, de a biztonságot ellenfeléhez hasonlóan fontosabbnak tartotta. Hátulról kevés támogatást kaptak a támadók.

A Honvéd türelmesen játszott, inkább az ellenfél hibáit próbálta kihasználni, de így is csak elvétve jutott el a kövesdi tizenhatosig. Kuttor Attila is jól megszervezte csapata védekezését.

A rövid pihenő után sem változott sokat a játék képe: a Mezőkövesd próbálkozott, de teljesen veszélytelenül, a Honvéd a félpályáig visszahúzódott és várta a kínálkozó lehetőséget. A Cseri és Berecz által fémjelzett támadást leszámítva egyetlen váratlan húzást sem vállaltak fel a játékosok.

A pontrúgásokban viszont lehetett bízni: a 33. percben egy jobboldali szöglet után teljesen váratlanul megszerezte a vezetést a Honvéd. Ugrai lőtte be a szögletet, amely Kamberhez pattant, aki 12 méterről nem túl erősen lőtte meg a labdát, de az megpattant egy kövesdi védőn, a Lovric által szorongatott Nesterovon, így az elmozduló Szappanosnak már nem volt esélye védeni. (1-0)


A gól után azonnal felpörgött a Mezőkövesd, egy percen belül két veszélyes lehetőséget alakított ki – Pekár távoli lövésénél résen kellett lennie Tujvelnek -,, de ekkor még hárított a vezető Honvéd védelme.

Egy pontrúgásban viszont Kuttor Attila csapata is bízhatott, joggal. Pekár László közel 30 mérettől vállalt el egy szabadrúgást a 37. percben, amelyet Tujvel csak bepaskolni tudott a kapuba. A lövés nem volt rossz, de a szlovák kapusnak illet volna hárítania. (1-1).


A szünetig még igyekezett megszerezni a vezetést a Mezőkövesd, de ez már nem sikerült, 1-1-es döntetlennel vonulhattak a csapatok az öltözőbe.

A félidőben nem cseréltek az edzők. A sárga-kék mezben játszó mezőkövesdiek olyan lendülettel jöttek ki a pihenő után, mint akik azonnal szeretnék dűlőre vinni a kupa sorsát. Az első öt percben szinte csak a Honvéd térfelén pattogott a labda, de Tujvel kapuja nem forgott veszélyben.

Megélénkült a játék, a kezdeti nehézségek után a kispesti csapat is kijjebb merészkedett. Ugrainak volt egy-két jó megmozdulása, de a védők gond nélkül hatástalanították.

Az 56. percben újra megszerezte a vezetést a Honvéd: Ugrai a baloldalról élesen, erősen lőtt be egy szabadrúgást az ötösön belülre, a labda egy védőről lepattant, Kamber pedig négy méterről okosan a kapuba bólintott. Másodszor találta el a kaput a Honvéd – és Kamber -, másodszor örülhetett vezetésnek. (2-1)


A váratlan gól után komoly nyomást gyakorolt a Mezőkövesd a Honvéd kapujára, de minimális veszélyt kialakítva. Becsületesen rakkolt a hátrányban lévő csapat, de a piros-feketék nagyon fegyelmezetten tartották az előnyt.

A hajrához közelítve mindkét edző cserélt: Pisont lehozta agilis támadóját, Ugrait, helyére Kesztyűs állt be. Egyértelmű volt, hogy a cserével stabilizálni akarja csapatát. A másik oldalon a gólszerző Pekár, Silye és Eperjesi távozott a pályáról, helyükre az erőteljes Jurina, Farkas és Vadnai érkezett.

Kreativitás viszont nem érkezett velük a pályára, a mérkőzés a Honvéd kedve szerint alakult, amely finoman az időt is elkezdte húzni.

A 93. percben kis híján végleg eldöntötte a meccset a Honvéd: Szappanos kapujától vagy 40 méterre lyukat rúgott, a labdára a 85. percben beállt George csapott le, de nem sikerült eltalálnia az üresen tátongó kaput. A 100. percben is ő léphetett ki, de megint nem tudta eltalálni a kaput.

Az eredmény végül nem változott, Pisont István igazi kupaspecialistának bizonyult, csapata okos, célorientált játékkal megnyerte a kupadöntőt a Mezőkövesd ellen.A győztes gólt szerző Djordje Kamber ezt megelőzően három kupadöntőben volt a vesztes csapat tagja: 2010-ben zalaegerszegiként, 2013-ban győriként, egy éve pedig honvédosként bukta el a finálét.

A Honvéd 1926, 1964, 1985, 1989, 1996, 2007 és 2009 után emelhette magasba a trófeát.