Musorujsag
Élő Eredmények

Vignjevics: Nekem az Újpest volt a házasságom

Vignjevics: Nekem az Újpest volt a házasságom

m4sport.hu
Hétfőn lemondott Nebojsa Vignjevics, az Újpest szerb vezetőedzője. Nem volt meglepetés, hogy a tréner és a klub útjai hosszú évek után különváltak, hiszen a lila-fehérek 26 forduló után azonos pontszámmal állnak a tabellán a már kiesőhelyen álló Pakssal.

Borzasztóan nehéz helyzetben van a csapat, Vignjevics pedig az M4 Sport rendelkezésére állt, hogy elmondja, hogy jutott el erre a pontra a csapat.

Az edző 2013-ban vette át a csapatot, amellyel kétszer sikerült megnyerni a Magyar Kupát, de az elmúlt években már nem ment úgy a csapatnak, mint korábban.

„Az Újpest nem egy futballklub volt a számomra, hanem maga az életem. Mindenemet eköré szerveztem. Többet voltam a csapattal az elmúlt hat és fél évben, mint a családommal, akik csak az utolsó évre költöztek ide. Nekem az Újpest volt a házasságom. Ezért esett rosszul, amikor a szurkolók azt mondták, hogy „Te majd elmész, de mi mindig itt leszünk’, mert az életem részévé vált ez a klub” – mondta a szimpatikus szakember, milyen szinten kötődött a magyar klubhoz.

„Sok érzelem önt el, hiszen szívből tettem a dolgomat és ezt kértem a játékosoktól is. Nagyon nehéz az Újpestről érzelmek nélkül beszélnem. Nehéz elhinni, hogy vége.”

Az érzelmek után már a problémák is előkerültek a beszélgetés folyamán.

„Az elmúlt napok felszabadultan teltek, de persze szomorúan is, hiszen véget ért ez a fejezet az életemben. Úgy éreztem, hogy már nem tudnám folytatni a munkát, de a fiúknak mindig is mondtam, hogy hittem bennük, ez most is így van. Viszont elfogyott a motivációm. Nem tudtam volna kirántani a csapatot a gödörből. A gondok nem idén kezdődtek, hanem három éve, amikor a szurkolók és a tulajdonos, Duchatelet között megromlott a viszony. Ez természetesen kihatott a csapatra is, a szurkolók az én távozásomat is elkezdték követelni, de a tulajdonos kitartott mellettem. Végül abban az évben megnyertük a kupát és bronzérmesek lettünk.”

A végül sikeres, de nagyon nehéz év után ha lassan is, de egyre lejjebb csúszott a csapat . Az egyre rosszabb viszony a szurkolók és a klubvezetés között alapvetően megváltoztatott mindent, ami a játékosokra is kihatott, akik olykor féltek.

„Ezt követően viszont minden szezon egyre nehezebb lett. A konfliktus beszivárgott az öltözőbe, és érződött a mérkőzéseken is. Sokkal nehezebb volt kontrollálni és motiválni a játékosokat. Néha azt éreztem, félnek is. Ez vezetett el a mostani helyzethez.”

Az Újpest szurkolói nem zárták a szívükbe a klub belga tulajdonosát. (m4sport.hu)

…és a szerencsétlen címerkérdés, ami áthidalhatatlan szakadékot nyitott a csapat hívei és a tulajdonos között.

„A címerrel kapcsolatos konfliktus nagyon elmérgesedett. Ekkor erősödtek a tulajdonos távozását követelő rigmusok is. Ez alapvető kihatással volt a csapatra, hiszen hiába voltak ekkor még motiváltak a játékosok, ez a negatív atmoszféra átragadt rájuk. Próbáltunk beszélni Roderickkal (a tulajdonos, Duchatelet), elmondta az érveit a címerváltoztatás mellett. Volt, amiben egyet is értettem vele. Néhány dolgot másképp is csinálhatott volna, de nekem nem ez volt a munkám. Ugyanakkor a konfliktus nagyon megnehezítette azt, hogy sikeresek legyünk. Kihatott a teljesítményre, az eredményeinkre, végül mindenki rosszul járt.”

Vignjevics nem tagadja, hogy a végén talán már nem volt annyira lelkes a csapattal, ami ugyancsak nem segített abban, hogy a nehéz helyzetből kilábaljanak.

„Lehet, hogy az utolsó időszakban megváltozott a hozzáállásom a csapathoz, nem voltam már olyan kemény a fiúkkal, mint régebben, akik közül többeknek rossz volt a hozzáállása. Kicsit máshogy próbáltam felrázni őket, mint korábban, de azzal nem értek egyet, hogy eltávolodtunk volna egymástól.”

m4sport.hu

Az Újpest és a Ferencváros között már évszázados a rivalizálás, amiről az évek folyamán a szerb szakember is meggyőződhetett, sok derbin ült a kispadon. Az ellenfél edzőivel, Thomas Dollal, később Szerhij Rebrovval ennek ellenére jó kapcsolatot ápolt.

„A legnagyobb rivális számomra a Ferencváros volt, de ennek ellenére nemcsak Rebrovval és Thomas Dollal volt jó a kapcsolatom, hanem az egész klubnak megadtam a tiszteletet. Kaptam is tőlük egy kedves üzenetet, amit ezúton is köszönök. A rivalizálás mindig a tiszteleten alapult, soha nem gyűlöltem őket, mert az ellenfelet láttam bennük, nem ellenséget.”

Hat és fél év ugyanazon a kispadon manapság nagyon ritka. Jó pár labdarúgó megfordult a szakember kezei alatt. Az viszont szomorú, hogy közülük egyetlen magyart sem emelt ki.

„Nem tudok egy játékost kiemelni az elmúlt hat évből, ezért inkább hármat is mondok. (Mbaye) Diagne, (Enisz) Bardhi és (Souleymane) Diarra. Diarra sosem érte el azt a szintet, mint Diagne és Bardhi, mert a mentalitásával komoly gondok voltak. De nagyon szerettem. Diagne-nál mindenki láthatta, hogy tökéletes gólszerző, de vele sem volt könnyű együtt dolgozni. Bardhi viszont nagyszerű személyiség, ezért is alakult neki a legjobban a pályafutása (az Újpesttől a spanyol Levante csapatához szerződött az észak-macedón középpályás). Ők hárman voltak a legjobb képességű játékosaim az elmúlt hat és fél évben.”

m4sport.hu

Egy hosszú fejezet lezárult, új kihívás után kell néznie Vignjevicsnek.

„Készen állok arra, hogy egy másik csapatot irányítsak. Az elmúlt hónapokban sok új dolgot megtanultam és megtapasztaltam. Most már látom, hogy az emberek és jómagam is hogyan reagálunk ezekre a szituációkra. Látom az elkövetett hibáimat is, például, hogy nem voltam elég kemény a játékosokkal. Ez az időszak jobb emberré és jobb edzővé tett engem. Szeretem Magyarországot, a futballt, Budapestet. Voltak, akik azt szerették volna, hogy korábban távozzak, de jól látható, hogy nehéz engem eltántorítani ettől az országtól. Én is és a családom is szeret itt lenni, készen állok minden kihívásra és boldog leszek, ha itt lesz lehetőségem dolgozni.”

Távozása után hamar kinevezték Predrag Rogant, a csapat új vezetőedzőjét. Mint kiderült, neki is volt ehhez némi köze.

„Az új edző kinevezésénél a körülményekhez is kellett igazodnia a tulajdonosnak. Öt napja van felkészíteni a csapatot az új mérkőzésre, majd háromnaponta jönnek az újabb meccsek. Nincs idő a munkára, ezért azt javasoltam, hogy egy olyan embert nevezzenek ki, aki ismeri a játékosokat és a közeget. Predrag Rogan a játékosok kilencven százalékát ismeri, Az a véleményem, hogy a lehető legjobb választás. Roderick Duchatelet kikérte a véleményemet, tudta, hogy bízhat bennem, ilyen módon is szívesen segítek.”

A csapatot úgy adta át az új edzőnek, hogy a kiesés réme erősen fenyeget, de hisz abban, hogy nem esik ki az Újpest az első osztályból. Az biztos, hogy a Honvéd elleni szombati hazai mérkőzését a csapatnak a helyszínen nézi meg.

„Öt mérkőzése lesz az Újpestnek hazai pályán, most szombaton a Honvéd elleni rangadó. Megnyerték szerdán a kupát, biztosan fáradtak lesznek és nagy ünneplés volt náluk éjszaka. Fizikálisan és érzelmileg is nehéz lesz felkészülni erre a meccsre, ezért az Újpestnek nagy esélye van a győzelemre. A sok hazai mérkőzés miatt az Újpestnek a saját kezében van a sorsa, az új edzővel motiváltak lesznek, és remélhetőleg felébrednek. Nincs kétségem afelől, hogy bent marad az élvonalban a csapat”

Borítókép: Nebojsa Vignjevic (m4sport.hu)

További tartalmak