×

Rossi: Reméljük, hogy a legrosszabb már mögöttünk van

Marco Rosszi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott számára kedvező időpontra került a Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtező.

Az Európai Labdarúgó Szövetség szerdai bejelentése szerint a magyarok a koronavírus-járvány miatt elhalasztott márciusi időpont helyett október 8-án lépnek pályára Bulgáriában, a párharc győztese pedig november 12-én fogadja az izlandi–román mérkőzés továbbjutóját immár az Eb-részvételért.

Marco Rossi (Fotó: EPA/Mauri Ratilainen)Marco Rossi az M1-nek adott interjúban elmondta, a járványidőszak mindenki számára nagyon nehéz volt, hazáját, Olaszországot különösen súlyosan érintette, de Magyarországon is kemény küzdelem zajlott a vírus ellen. „Reméljük, hogy a legrosszabb már mögöttünk van, és reméljük, hogy a szurkolóinkkal együtt élvezhetjük a futballt, ami lépésről lépésre visszatér.”

A kapitány szerint a bulgáriai meccs októberi időpontja megfelelő, mivel addigra a magyar válogatott túl lesz két mérkőzésen. „Szerintem ez jó nekünk, mert szeptemberben két meccset játszunk, tíz hónappal a Wales elleni találkozó után, amelyről nincsenek szép emlékeink. Előbb Törökországban játszunk, utána pedig itthon Oroszország ellen. Ez egyértelműen két nehéz mérkőzés lesz, de ezeken azért kell dolgoznunk, hogy felkészüljünk a Bulgária elleni összecsapásra.”

Marco Rossi (Fotó: EPA/ANTONIO BAT)Az olasz edző elmondta, a keretben továbbra sem fog behívni edzetlen és formán kívüli játékost, illetve akinek nincs csapata. „Mindenki láthatja, hogy megállják a helyüket a szabályok, amiket a válogatottal és a szövetséggel folytatott munkám kezdetekor bevezettem. A játékosoknak formában kell lenniük, futniuk, harcolniuk kell. Nem győzhetjük le az ellenfeleinket csak a technikai és taktikai felkészültségünkkel. Arra kell gondolnunk, hogy minden egyes labdáért meg kell küzdenünk, ehhez pedig fizikailag is felkészült játékosokra van szükségünk – fogalmazott a szövetségi kapitány, aki szerint nem kizárt, hogy újoncot is behív a csapatba. – „Mindenkit figyelünk. Pontosan tudjuk, hogy a korábban meghívott játékosok közül néhányan csapat nélkül vannak vagy épp nem játszanak mérkőzéseket, mert a bajnokságuk továbbra sem indult újra. Úgyhogy ahogy már mondtam, nem a legjobb játékosokat, hanem a legjobb formában lévő játékosokat kell meghívnom.”

A válogatott három nappal a törökországi Nemzetek Ligája-meccs előtt, augusztus 30-án fog találkozni, így gyakorlásra nem marad túl sok idő. „Szokás szerint csak egyetlen olyan napunk lesz, amikor két edzést is tarthatunk, de ezeken is a taktikai felkészülésre kell figyelnünk. De igazából lepróbálni ezt sem lesz időnk, így valójában a törökök és az oroszok elleni mérkőzésen, élesben kell tesztelnünk a képességeinket” – mondta Rossi.

Marco Rossi edzést tart Splitben (Fotó: MLSZ)A szakember hozzátette, korábban voltak kétségei afelől, hogy ő a megfelelő ember a válogatott vezetésére, két év után azonban már megismerte a kapitányi munka dinamikáját. „Már tudom, hogy mivel haladhatunk előre akkor is, amikor nem tudunk a játékosokkal dolgozni. Fontos, hogy figyeljük őket, tartsuk velük a kapcsolatot, és ami mindennél fontosabb, mentálisan próbáljuk őket felkészíteni a feladatainkra. Biztosak vagyunk abban, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, de ebben a pillanatban senki nem jelentheti ki, hogy ez elég is lesz.”

Rossi szerint az Európai Szuperkupa budapesti megrendezése a magyarországi létesítményfejlesztés elismerése, az infrastruktúrát pedig hamarosan követni fogja a magyar labdarúgás színvonala is. „Azt hiszem, hogy Magyarország a közeli jövőben vissza fog térni az európai szintre, mert nagyon sokan dolgoznak összefogva ezért, és azt hiszem, hogy az emberek, a szurkolók megérdemlik, hogy magas színvonalú futballt lássanak.”