×

A Fehérvár biztos, a Honvéd jó eséllyel kiemelt lehet az EL-selejtezőkben

A Ferencváros mellett a MOL Fehérvár is kiemeltként vág neki az európai kupák selejtezőjének, és ugyanerre a Honvédnak is jó esélye van.

Ferencváros

A magyar bajnok – lévén az OTP Bank Liga a 33. az európai rangsorban – augusztus közepén, az első selejtezőkörben kezdi meg a Bajnokok Ligája főtáblájáért folyó küzdelmeket, méghozzá kiemeltként, és az elmúlt évekkel ellentétben - a koronavírus-járány miatti rövidítésnek köszönhetően - a rájátszásig csak egy meccs dönt a továbbjutókról.

A Fradi a tavalyi Európa Liga-szereplésének köszönhetően 9-es koefficienssel indul a BL selejtezőjében, amivel 34 csapatból 16-ot megelőz az ismert bajnokok közül, és az előselejtezőből érkező együtteseknél is jobb, ami azt jelenti, hogy a sorsolásnál az első körben érdekelt legerősebb csapatokkal nem találkozhat - többek között elkerülheti a skót Celtic, a kazah Asztana, a szerb Crvena zvezda, a norvég Molde, vagy éppen a moldáv Sheriff Tiraspol gárdáját.

A selejtezők időpontjai:

1. selejtezőkör: augusztus 18-19. (egy mérkőzés)

2. selejtezőkör: augusztus 25-26. (egy mérkőzés)

3. selejtezőkör: szeptember 15-16. (egy mérkőzés)

Rájátszás: szeptember 22-23., visszavágók: szeptember 29-30.

MOL Fehérvár, Puskás Akadémia, Budapest Honvéd

Az Európa Liga selejtezőiben három csapat, a bajnoki második MOL Fehérvár, a bronzérmes Puskás Akadémia és a kupagyőztes Budapest Honvéd képviseli majd hazánkat.

A leggyengébb csapatoknak kiírt előselejtezőt mindegyik együttes kihagyja, így a bajnok FTC-hez hasonlóan az első körben csatlakozik a mezőnyhöz. A selejtezőket egyfordulós mérkőzéseken rendezik meg, és a Bajnokok Ligájával ellentétben a Play-off kör, azaz a csoportkörbe jutásért rendezett párharcok is egy mérkőzésen dőlnek majd el.

A kiemelést az UEFA aktuális klubrangsora határozza meg, amit az előző öt európai kupaidényben nyújtott teljesítményből számolnak ki.

Mivel a Puskás Akadémiának nem szerepelt még európai kupában, így a legkisebb, 2.575-ös koefficienst kapta, tehát biztosan nem lesz kiemelt. A Honvédnak (rangsor tekintetében 256.) viszont jó esélye van rá: a kispestiek az elmúlt három szezon mindegyikében ott voltak valamelyik európai kupasorozat selejtezőjében, koefficiensük 4-es, ami ebben a kupacban a legjobb.

Az ezüstérmes Fehérvár (rangsor tekintetében 122.) viszont biztosan kiemelt lesz, köszönhetően 10.5-ös koefficienspontszámának - ami az egyik legmagasabb az eddig ismert mezőnyben - amit a 2018/19-es idényben mutatott remek EL-szereplésével érdemelt ki - a csapat hét pontjával csoportja harmadik helyén végzett, csupán két ponttal lemaradva a második helyen továbbjutó BATE Borizsovtól.

A selejtezők időpontjai:

Előselejtező kör: augusztus 20.

1. selejtezőkör: augusztus 27.

2. selejtezőkör: szeptember 17.

3. selejtezőkör: szeptember 24.

Rájátszás: október 1.