×

Újabb újpesti fordulat: a régi címer összeolvad az újjal

Az Újpest FC hivatalos honlapján jelentette be, hogy a következő szezonban a tradicionális UTE-címer egybeolvad a három éve használt logóval.

A közlemény a szurkolóknak mondott köszönettel kezdődik, kiemelve, hogy nélkülük nem sikerült volna az OTP Bank Liga legutóbbi kiírásában a kieső helyről a hatodik pozícióig előrelépni.A szöveg folytatásban leszögezik, bár az UTE-vel továbbra sem rendeződött a viszony, „a klub vezetősége ismét hozott egy döntést, tisztelegve az Újpest 135 éves tradíciói és a méltán híres szurkolótábora előtt.

A tradicionális címer összeolvad az elmúlt 3 évben használt lógóval, és elfoglalja jól megérdemelt helyét a mezen, azaz játékosok szíve fölé kerül. Ezzel a címerrel lépünk pályára a 20/21-es szezonban. Legyen ez a lépés „A NAGY LÉPÉS” előtti utolsó mozzanat, jelképezze azt, mi továbbra is nyitottak vagyunk a megoldásokra. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, szükség van az anyaegyesület kooperatív és előremutató együttműködésére.

A harc a pályára való, Újpest legyen újra egységes!” – zárul a kommüniké.

Az Újpest FC 2017. július 3-án mutatta be az új címert. A futballcsapat honlapja szerint a több ezer beküldött szurkolói voks alapján egyértelmű eredmény született a három szavazásra bocsátott tervezet között. A szurkolók ezután tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását, az UTE pedig kisebbségi tulajdonosként nem járult hozzá a változtatáshoz. Az anyaegyesület felszólította a labdarúgóklub vezetőit, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a törvénysértő címerhasználatot, és már akkor jelezte, hogy ellenkező esetben jogi úton védi meg az újpesti professzionális labdarúgás tradícióját.

Az UTE bírósághoz fordult, ám első fokon elutasították a keresetét a személyiségi jogi perben. Másodfokon azonban 2017 decemberében az anyaegyesület számára kedvező döntés született. A bíróság azt mondta ki, hogy a futballklubnak vissza kell vonnia az új címert.

Az Újpest FC ekkor a Kúriához fordult, amely neki adott igazat, mivel indoklása szerint valamely önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet saját címerének saját döntésen alapuló megváltoztatása objektíve nem okozhatja egy attól elkülönült jogi személy jó hírnevének sérelmét.

Tavaly májusban az UTE jelezte, nem fogadja el a Kúria döntését, a közgyűlésen a küldöttek az egész UTE-család nevében egységesen felszólították az Újpest 1885 Kft. vezetését, hogy tisztelje a hagyományokat, álljon el a jogsértéstől és állítsa vissza a hagyományos címert.

Júliusban az UTE az Újpest FC javára öt évre lemondott a címerrel kapcsolatos használati, értékesítési és hasznosítási jogairól. Miután a klubtulajdonos, Roderick Duchatelet elismerte, hogy rossz döntés volt megváltoztatni, jelezte, kész visszaállítani az együttes régi címerét, ha az Újpesti Torna Egylet belegyezik abba, hogy a két klub utánpótlás-nevelő képzése egyesüljön a jövőben.

A jelenlegi bejelentés értelmében egyelőre ennél tovább nem jutottak a felek közti egyeztetések.