×

Győzelemmel tért vissza 74 év után az NB I-be a Budafok

Az újonc Budafoki MTE házigazdaként 2-1-re legyőzte a Kisvárdát a labdarúgó OTP Bank Liga első fordulójának hétfői játéknapján.


OTP Bank Liga, 1. forduló:
Budafoki MTE-Kisvárda Master Good FC 2-1 (1-1)
Budafok, 2000 néző, v.: Pintér Cs.
gólszerzők: Kovács D. (13.), Vaszicsku (80.), illetve Viana (17.)
sárga lap: Oláh B. (36.), Takács R. (71.), Zsóri (89.), illetve Sassá (37.), Melnyik (43.), Simovic (65.), Rubus (84.)

Budafok:
Póser - Margitics, Romic, Vaszicsku, Medgyes - Filkor, Oláh B. - Skribek (Szabó M., 78.), Kulcsár K. (Lőrinczy, 56.), Takács R. - Kovács D. (Zsóri, 60.)

Kisvárda:
Dombó - Melnyik, Ene, Rubus, Hej - Lucas, Cukalasz, Karaszjuk (Simovic, 63.) - Sassá (Navrátil, 67.), Viana (Horváth Z., 76.), Kovácsréti

Már az első percekben is a házigazdák voltak aktívabbak, többet próbálkoztak támadásvezetéssel, és többet is veszélyeztettek, így nem érkezett váratlanul a góljuk. A 13. percben betaláló csapatkapitány, Kovács Dávid 28 évesen ezen a találkozón mutatkozott be az élvonalban.Együttese mindössze négy percig volt előnyben, mert a hátrányba került Kisvárda szinte azonnal átvette a kezdeményezést, Fernando Viana pedig egy bravúros szóló után egyenlített.Ezt követően egészen a lefújásig felhőszakadás és erős szél nehezítette a játékosok dolgát, ennek ellenére a szünetig jó iramban futballoztak a csapatok.A második félidőben szinte kizárólag a vendég szabolcsiak veszélyeztettek, ám Póser Dániel többször is bravúrosan védett. A fővárosiak egy szöglet után – a játék képe alapján meglepetésre – ismét vezetést szereztek, ezúttal a csapatkapitányi karszalagot átvevő Vaszicsku Gergő talált be.A hajrában az özönvízszerű esőzés és a viharos szél miatt játékra szinte alkalmatlanná vált a pálya, a Budafok a rendkívül nehéz körülmények közepette azonban sikerrel őrizte meg minimális előnyét.

Az élvonalba 74 év után visszajutott budafoki együttes idénybeli első találkozóját a helyszínen tekintette meg többek között Mészöly Kálmán és Marco Rossi, a magyar válogatott korábbi és jelenlegi szövetségi kapitánya, valamint Gera Zoltán 97-szeres válogatott labdarúgó is.

Csizmadia Csaba, a Budafok vezetőedzője a mérkőzés után az M4 Sportnak elmondta, a körülmények ellenére nagyon jöó mérkőzést játszottak. Az első félidőben ugyan kicsit megilletődöttek voltak a hazai játékosok, de amint felvették a ritmust, egyre több és szebb akciót sikerült kialakítaniuk. „Nagyon nagy akarat volt a srácokban, és egy pontrúgásból sikerült megszereznünk a győzelemt, amit a két nap múlva a 70. születésnapját ünneplő Jakab János klubelnök úrnak szeretnék ajánlani.”

Supka Attila, a vendégek trénere úgy vélte, hogy a Kisvárdának volt több olyan lehetősége, amelyekkel meg kellett volna nyerni a mérkőzést. „Úgy érzem, hogy végig tudtunk dominálni, de ilyen a futball, két labdavesztésünk után az ellenfél kihasználta a lehetőséget. Ezeket át kell beszélni a fiúkkal, mert a felkészülései mérkőzések alatt nem volt jellemző ránk, hogy ilyen hibákat vétsünk. Tanulnunk kell ebből a mérkőzésből, mert nem elég az, hogy többet birtokoljuk a labdát és többet kezdeményezünk, a befejezéseknél hatékonyabbnak kell lennünk.”

A találkozó első gólját szerző Kovács Dávid Csizmadia Csabához hasonlóan úgy érezte, hogy kicsit megilletődöttek voltak a mérkőzésen, de maximálisan odatették magukat. „Szerintem az alázat győzött a mai mérkőzésen.”

A hazaiak győztes gólját szerző Vaszicsku Gergő szerint megérdemelték a sikert. „„Elég nehéz körülmények voltak, de úgy gondolom, megérdemeltük a győzelmet. A második félidőre kicsit elfáradtunk, de szívvel tartottuk magunkat és meglett az eredménye. Nem játszottam még ilyen körülmények között, a végén szinte már nem is gurult a labda, de megbirkóztunk vele és sikerült győznünk.”