×

Gazdag repertoár: nem tud nem látványos gólt lőni

Ismét bejelentkezett a szezon góljára Gazdag Dániel, a Budapest Honvéd játékosa, aki a Diósgyőr ellen tovább bővítette emlékezetes találatai amúgy is tekintélyes listáját.

Gazdag Dániel (fotó: honvedfc.hu) Gazdag Dániel (fotó: honvedfc.hu)
A szombatig pont nélküli kispestiek a kétszer eredményes és egy gólpasszt is kiosztó 24 éves középpályásuk vezérletével 4-2-re győztek Miskolcon. Góljai, akárcsak a meccset lezáró előkészítése a példázata, a többet ésszel, mint erővel típusú futballistáról beszélünk.

Második találata apró szépséghibája, hogy egyértelműen lesről indult, amit a vele szemben álló, jól helyezkedő, valószínűleg rosszkor pislogó asszisztenssel ellentétben érzékelt is, azaz a mélységből érkező társaknak mutogatott, hogy helyette startoljanak rá a kiugratásra.Ám miután észlelte, hogy nem emelkedik a zászló, maga használta ki az ölébe pottyanó helyzetet.A befejezésre már itt sem lehet panasz, de amit korábban művelt, az egyszerre volt magabiztos, technikailag makulátlan, pofátlanul flegma és mégis végtelenül koncentrált. Ha csak kicsit nagyobb ívben, vagy lágyabban dobja át a labdát a kapuson, a védőnek jut ideje visszaérni, akár még le is venni, de a tökéletes kivitelezés esélyt sem hagyott a mentésre.Gazdagtól nem meglepő a hidegvérű megoldás a kapu előtt. Tavaly novemberben a Puskás Akadémia ellen sokszor megénekelt gólt szerzett, amikor az ötösön vállalt be pimasz cselt, mielőtt a hálóba lőtt a főszereplésével végigfutó pompás akció végén.Ezeket a megoldásokat látva érthetően fedi a feledés jótékony homálya, hogy szezonokon át ívelt a góltalansága, amit az öltözőben nem is felejtettek el az orra alá dörgölni. Gazdag 18 évesen debütált az élvonalban, majd alapemberként megünnepelte a Marco Rossival szerzett bajnoki címet is – a Misternél a válogatottban is bemutatkozott –, mire 76 bajnokival a háta mögött eljött a 2017 október végi balmazújvárosi bajnoki. Gróf Dávid már azzal húzta akkoriban, hogy pirosra festi a haját, ha végre betalál. Nos, Gazdag nem aprózta el. A szezon legszebbjének választották föld-levegő rakétájára egy héttel szaván fogta csapattársát, és messziről vöröslött is a Honvéd-kapus feje.Gazdag mentségére legyen mondva, kezdetben nem nyomulhatott sűrűn előre, a középpálya mélyén számítottak rá, a játék szervezésében. Azóta alkalomadtán a támadósorban is megfordult. A télen megbízott vezetőedző, Pisont István már arról beszélt, hogy kiaknázná a támadásban benne rejlő potenciált.

Lassan megduplázódik első osztályú meccseinek a száma, a góljai viszont megtízszereződtek. 148. fellépésén Miskolcon a tizedik és a tizenegyedik találatát szerezte. Amelyek közül szinte mindnél ügyelt a látványra is, állandó szereplője a bajnokság és az év góljáról döntő szavazásoknak – legutóbb egyedüliként volt versenyben két találatával is. A bombája után azonban inkább a finom megoldások híve.

Legyen az az előéletét meghazudtoló, higgadt pöttyintés ziccerben.Vagy ugyanez, csak távolabbról löbbölés formájában.Kíváncsian várjuk, mivel bővül majd a Gazdag repertoár.