Musorujsag
Élő Eredmények

Marco Rossi kihirdette keretét az Eb-pótselejtezőre és a két NL-mérkőzésre

Marco Rossi kihirdette keretét az Eb-pótselejtezőre és a két NL-mérkőzésre

m4sport.hu
Mozgalmas októberre készül a magyar labdarúgó-válogatott, amely 8-án sorsdöntő Európa-bajnoki pótselejtezőt játszik Bulgáriával. A szófiai selejtező után újabb két idegenbeli összecsapás vár a nemzeti csapatra a Nemzetek Ligájában, először Szerbia ellen 11-én, majd az oroszoknak vághat vissza a 3-2-es vereségért, 14-én. Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya megnevezte a futballistákat, akikkel a három nehéznek ígérkező mérkőzésre készül.

Marco Rossi kijelölte 26 fős keretét, amellyel a Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre, illetve a Szerbia és Oroszoország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készül.

A szeptemberi NL-mérkőzésekre behívott kerethez képest nincs sok változtatás. A kapusoknál és a védelem nem is történt semmilyen váltás.

A középpályán Marco Rossi betartotta ígéretét. A napokban az M4 Sportnak nyilatkozta Pátkai Máté, miután a MOL Fehérvár FC-t a másodosztályú Vasasra váltotta, hogy a szövetségi kapitány elmondta neki, hogy nem számol vele a válogatottban. Helyére a Honvédban remek formában futballozó Gazdag Dániel került. Kimaradt továbbá Kleinheisler László is, aki személyes okok miatt nem kapott meghívót.

A támadósorban most nem kapott meghívót az Újpestből Simon Krisztián, aki hetek óta jó formában és eredményes játszik, a hétvégén is (győztes)gólt szerzett a Honvéd ellen. Helyette bekerült a nemzeti csapatba Varga Kevin, aki a török Kasimpasa csapatában már gólt is szerzett a Rizespor ellen, illetve – talán a legváratlanabb döntés – Könyves Norbert, aki a ZTE hétvégi bajnokiján duplájával a Diósgyőr ellen elévülhetetlen érdemeket szerzett csapata győzelmében.

Az egerszegiek támadója újra jó periódusát éli pályafutásának, így ilyen szempontból nem alaptalan Rossi bizalma, inkább a kora – 31 éves – miatt váratlan, miután a válogatottban egyre több bizalmat kapnak a fiatalok. Persze Cseri Tamás is kilóg a sorból, és ő is tett azért, hogy az olasz kapitány felfedezze. Szeptemberben az oroszok ellen 3-2-re elveszített Nemzetek Ligája-mérkőzésen be is mutatkozhatott a válogatottban, 32 évesen, Szoboszlai Dominik helyére beállva a hajrában.

Az ZTE csatárával kapcsolatban el is mondta, hogy az, aki hajt, küzd, mindent kitesz a pályára, számíthat arra, hogy meghívást kap. Könyves megmutatta a bajnokságban, hogy megérdemli a bizalmat, első kerettagságát.

Volt még két érdekes kérdés a válogatott keretével kapcsolatban, amelyre a válasz azért borítékolható volt, két rutinos játékos esetében, akik már többször bizonyítottak a nemzeti mezben.

Szalai Ádámmal kapcsolatban a múlt héten robbant a hír, hogy a Mainz vezetősége közölte vele, hogy nem számít a továbbiakban szolgálataira, később csapattársai a német csapatban melléálltak, az egyik edzésen tüntetőleg – a magyar támadót támogatva – nem jelentek meg. Rossit az incidens nem tántorította el attól, hogy a 63-szoros válogatott játékost meghívja.

Meg is jegyezte vele kapcsolatban a szövetségi kapitány, hogy számára az a fontos, hogy még mindig edzésben van, utolsó tétmeccsén még gólt is szerzett, így nem lehetett számára kérdés, hogy Szalai Ádámnak a keretben a helye.

Dzsudzsák Balázsnak újra van csapata, hazatér és pályafutását a másodosztály éllovasánál a Debrecenben folytatja, Bemutatása óta még nem mutatkozott be régi-új csapatánál, így sejthető volt, hogy nem kap meghívót, bár Rossi nem rejtette véka alá, hogy meg akarja adni a lehetőséget a 108-szoros válogatott szélsőnek. Ehhez persze előbb játékba kell lendülnie, március óta nem játszott tétmérkőzést.

A kerethirdetés után a szövetségi kapitány elmondta, hogy tiszteli Dzsudzsák döntését, hogy végül hazatért. Biztos abban, hogy a támadó képes lesz segíteni a DVSC-t, ahogyan a klub is segítheti őt abban, hogy formába lendüljön. Rossi szeretné megadnio a lehetőséget, hogy 109-dik alkalommal is magára ölthesse a válogatott mezét, de ennek még nem jött el az ideje.

Szeptemberben a kerethirdetés után több helyen is változtatni kellett a csapaton, betegségek (fertőzések), illetve sérülések miatt. Most úgy gondolja Rossi, hogy elég játékost hívott be ahhoz, hogy az esetleges váratlan eseményeket változtatásokat velük megoldhassa.

Rossi előrevetítette, hogy a bolgárok elleni mérkőzés után a szerbekkel szemben biztos több változtatás is lesz a kezdőben, ahogyan utána Oroszországban is újabb változások lesznek a kifutó csapatban. Ugyanakkor jelen pillanatban csak egyetlen mérkőzésre hajlandó koncentrálni, méghozzá az elsőre, az Eb-pótselejtezőre, mert jelenleg az a legfontosabb, nem csupán azért, mert az első, a tétje is jóval nagyobb.

A magyar válogatott 26 fős kerete:

Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)

Védők:
Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia), Szalai Attila (Apollon Limassol), Willi Orbán (RB Leipzig)

Középpályások:
Cseri Tamás (Mezőkövesd-Zsóry), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (FC Lugano), Kalmár Zsolt (DAC), Nagy Ádám (Bristol City FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencvárosi TC), Szoboszlai Dominik (FC Red Bull Salzburg)

Támadók:
Babati Benjamin (Zalaegerszegi TE FC), Könyves Norbert (ZTE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Szalai Ádám (1. FSV Mainz 05), Szőke Adrián (Heracles Almelo), Varga Kevin (Kasimpasa)

Borítókép: fotó: MLSZ

További tartalmak