×

Rossi újabb meglepetése amit a futballról tanult, azt az utcán, a grundon tanulta

Mikor a szerb negyedik vonalban játszott, a magyar élvonal volt az álma, de hogy válogatott is lehet, az eszébe sem jutott. 31 évesen, az Európa-bajnoki részvételhez kulcsfontosságú mérkőzés előtt végül megkapta első meghívóját Könyves Norbert, aki nem követte el édesapja hibáját; akit akadémiák helyett a grund képzett; akit felesége értesített a jó hírről; és aki egykori csapattársa fiával készülhet az edzőtáborban.

Van Basten eleganciáját ne tőle várjuk viszontlátni – ez, valamint a harcos jelző, amit Marco Rossi használt vele kapcsolatban, azonban cseppet sem sértette meg. „Tudom én is magamról, hogy küzdő játékos vagyok – értett egyet a kapitánnyal a Kossuth Rádiónak nyilatkozó Könyves Norbert. – Örülök, hogy erre van szüksége. Igyekszem mindig a pályán hagyni a lelkemet.”

„Az volt az álmom, hogy az enbéegyben játszhassak. Sikerült. De azt nem gondoltam volna, hogy még válogatott is lehetek!” –  emlékeztetett a vajdasági származású támadó, hogy mekkora utat járt be. Mikor Topolyára került, akkor a ma már élvonalbeli együttes a szerb negyedosztályban szerepelt. Több mint 12 évvel ezelőtt az MTK, miután Somodi László személyesen is megtekintette, innen hívta próbajátékra. Egy Budaörs elleni Ligakupa-meccsen győzte meg végképp Garami Józseféket: a 86. percben pályára küldték, a 89.-ben pedig győztes gólt szerzett.

Több helyen is megfordult, de csak a Vasasnál nem érezte úgy, hogy számít rá az edzője, Debrecenből pedig azért kellett távoznia, mert a tulajdonos közölte vele, inkább a fiatalabbakra építene. A DVSC azóta kiesett, Könyves pedig visszatért oda, ahová először vezetett az útja az MTK-tól. Paksra. És milyen jól tette. „Sokat köszönhetek a klubnak, mert Norbi ott újra kivirágzott” – fogalmazott mintegy külső szemmel.

Könyves Norbertnek (jobbról) a Vasasról ellenfélként vannak jobb emlékei (fotó: MTI/Czagány Balázs)Egyébként édesapja is futballozott, ő azonban az elsőosztályú invitálás ellenére ragaszkodott a szülőfalujához. Ezért is tanácsolta azt fiának, mikor lehetősége adódott, hogy ragadja meg, mert bánni fogja, ha elszalasztja.

A nyáron Zalaegerszegre igazoló támadó egyébként csak egyike a válogatott keret négy délvidéki tagjának. Holender Filip és Nikolics Nemanja mellett az a – szintén újonc – Szőke Adrián is a határ túloldalán nevelkedett, akit különleges lesz köszönteni. „Mivel az édesapjával még együtt játszottam. Mi voltunk a csatárok. Most meg a fiával fogok találkozni a válogatottban.”

De nem csak ez nem mindennapi a múltját tekintve. Ugyanis Könyvesnél szóba sem jött akadémiai képzés. „A grundon nevelkedtem. Az idősebbekkel duplán kellett harcolnom, már csak azért is, hogy játszhassak, hogy engedjenek játszani. Benne van a véremben, hogy nem szeretek veszíteni. Nagyon nem! – világított rá, honnan a harcos attitűd. – Amit tanultam a fociról, azt az utcán, a grundon tanultam.”

Azért persze hálás Garami mesternek, mert az MTK-nál töltött négy év alatt technikailag is fejlődhetett.

Könyves Norbert élt az MTK-tól kapott eséllyel (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)És mondhatni, 31 éves korára beérett a munka, még ha nem is számított rá. „Feleségem nézte a tévében, és ő hívott, hogy »Apa, benne vagy a válogatottban!«” – elevenítette fel, hogyan értesült Rossi kerethirdetéséről. Meglepte, hiszen arról is csak ezt követően szerzett tudomást, hogy már szeptemberben számolt volna vele, ha nem sérül meg. „Elég jól eltitkolták előlem a dolgokat.”

Tehát bár a múlt hétvégén szerezte első góljait ZTE-mezben, nem azok győzték meg az olasz szakembert. Persze Könyvesnek nem kell külön ecsetelni, mikor teljesít jól, és mikor nem. „Nagyon önkritikus vagyok. Hiába mondják nekem, hogy jól játszottam, ha én tudom magamról, hogy nem úgy ment, ahogy én szerettem volna.” Mivel első szezonbeli meccsén megsérült, nem alakult a tervei szerint a bemutatkozás. „Bízom benne, hogy innentől kezdve tudom azt folytatni, amit abbahagytam Pakson.”

Akár már mint válogatott labdarúgó.

 
A Kossuth Rádióban készült teljes beszélgetés a lejátszó elindításával hallgatható meg:A magyar csapat  jövő csütörtökön Bulgária vendégeként Európa-bajnoki pótselejtezőt játszik, majd azt követően három, illetve hat nappal Szerbiában és Oroszországban a Nemzetek Ligája B divíziójának harmadik és negyedik fordulójában lesz érdekelt.

A magyar keretet ITT tekintheti meg.

Az M4 Sport és az m4sport.hu a válogatott minden mérkőzését élőben közvetíti.