Musorujsag
Élő Eredmények

Inguscio: Az a titok, hogy mindenki ugyanazt akarja

Inguscio: Az a titok, hogy mindenki ugyanazt akarja

m4sport.hu
A magyar labdarúgó-válogatott története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra, mivel a pótselejtező csütörtöki döntőjében a hajrában fordítva 2-1-re legyőzte az izlandi csapatot a Puskás Arénában.

A koronavírusos szövetségi kapitányt, Marco Rossit helyettesítő Cosimo Inguscio másodedző az M4 Sportnak elmondta, a mérkőzés elején megilletődötten játszott a csapat, továbbá Szoboszlai és Kalmár sem találta a helyét. A folytatásban ugyanakkor sikerült rendezni a sorokat, a szünetben videókapcsolaton keresztül egyeztettek Rossival, a taktikát és a cseréket is megbeszélték.

„Azt hiszem, hogy minden ott meghozott döntést igazoltak a történtek” – fogalmazott Inguscio, aki hozzátette, hogy a válogatottnak bátorságra is szüksége volt, hiszen hátrányban muszáj volt kockáztatni.

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, a sikerüknek nincsenek különösebb titkai, mindössze arról van szó, hogy az egész stáb fantasztikus munkát végez, „Az a nagy titok, hogy mindneki ugyanazt akarja.”

Cosimo Inguscio harmadik alkalommal helyettesítette Marco Rossit a kispadon, mindhárom mérkőzésen győztesen hagyta el a pályát a magyar válogatott: 2018 novemberében a Nemzetek Ligájában az észtek ellen 2–0-ra, majd 2019 júniusában a Wales elleni Eb-selejtezőn 1–0-ra győzött a Groupama Arénában. Arra a felvetésre, hogy Rossi immáron sokkal tartozik neki a helyettesként aratott győzelmekért, Inguscio elmondta, pusztán véletlen egybeesés, hogy ezen a három mérkőzésen sikerült győzni, és még így is ő tartozik hálával a kapitánynak és az egész stábnak az elmúlt két évért.

A játékosok is elmondták véleményüket a mérkőzés után:

Szoboszlai a góljáról:

“Arra emlékszem, hogy négyen álltak előttem, de hál’ istennek mellettem volt Sala (Sallai), azt hiszem balra (Könyves Norbert volt), elvitt egy embert és befelé el tudtam vinni, gondoltam, húszról már csak ellövöm az utolsó percben, szerencsére sikerült.”

A mérkőzésről:

„Azt első tíz percben nem úgy kezdtünk, ahogyan akartunk, de hál’ istennek tíz perc után összekapta magát a csapat, ahogyan az is nagyon fontos volt, hogy a félidőben mindenki magára figyelt meg a csapatra, és nem az volt, hogy lehajtottuk a fejünket és feladjuk. A végéig küzdöttünk, jól cseréltünk, Nego is betalált a végén, hála istennek. A végén én is meglőttem a magam gólját, ezzel sikerült kijutnunk az Eb-re, már esélyük sem volt válaszolni.”

Gulácsi Péter a kapott gólról:

„Nyilván, egy csapat vagyunk, küzdünk egymásért. A bekapott gól után nagyon nehéz volt a meccs, de úgy érzem, megérdemelten nyerünk, mert kontrolláltuk a meccset, több helyzetünk is volt. Nehéz ilyenkor szavakat találni, mert 80 percig cikáztak a gondolatok a fejemben, próbáltam egyben tartani a saját meccsemet is, meg kell köszönnöm a srácoknak, hogy ilyen körülmények között, drámai módon sikerült megnyerni a mérkőzést, le a kalappal mindenki előtt.”

A 11. percben bekapott szerencsétlen gólt nagyon nehéz volt feldolgoznia kapusunknak.

„Az egyenlítő gólig ott volt a gombóc a torkomban. Az ember próbálja a feladatát ellátni, de azt kell hogy mondjam, még életemben nem kaptam ilyen gólt. Egyszerűen kicsúszott a labda a kezemből. Nyilván, mondhatjuk, hogy kapus vagyok, történik ilyen, de hogy pont ezen a meccsen, ilyen körülmények között… ez nem történhet meg. Ezért mondom, hogy 1-1-ig nem volt lelkileg könnyű, az, hogy még a rendes játékidőben meg tudtuk fordítani a meccset, az meg szenzációs. Látszik, hogy ez a csapat nagyon egyben van. Örülünk, hogy sikerült kijutni. A fejünkben ott volt egész héten, hogy itt játszhatunk az Eb-n, ami elképesztő motiváció, mert nem minden játékosnak adatik meg, hogy hazai pályán szerepelhessen, ilyen nagy világversenyen. Abszolút megérdemeltük, hogy ott leszünk, ez egy nagy ünnep lesz Magyarországnak és bízom benne, hogy akkor már szurkolók előtt játszhatunk, tömött stadionban, Budapesten.”

Szalai Ádám:

„Nagyon furcsa mérkőzést játszottunk. Hihetetlen, hogy megfordítottuk ezt az egész mérkőzést, attól függetlenül, hogy az elmúlt hónapok már utaltak erre a teljesítményre. Az, hogy milyen teljesítményt nyújtottunk Törökországban, Szerbiában, az, hogy itthon 3-0-ra égtünk, de felálltunk, vagy a kinti orosz mérkőzés is. Egy ilyen fontosságú mérkőzést így elkezdeni nem túl hálás feladat, de megmutattuk, hogy félelmetes, ami a csapatban van, ahogyan az utolsó percekig küzdünk és megyünk. Van már egy majdnem világsztár szintű játékosunk, aki egyszerűen eldönti az ilyen mérkőzéseket, tényleg hihetetlen. Azok a körülmények, amik voltak az elmúlt két napban, azt nem kívánom egyetlen csapatnak sem egy ilyen szintű mérkőzés előtt, amikor elvesztjük az egész edzői stábot és facetime-on keresztül beszélgetünk a taktikáról, a félidőben is, amikor egy ilyen félidő után bemész és úgy próbálsz megoldásokat keresni, akkor az nem egyszerű. Hihetetlenül hálás vagyok, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek, és másodszor ott lehetünk az Eb-n. Ez hihetetlen büszkeséggel tölt el, és kicsit kárpótol az elmúlt hónapokért.”

Szalai Ádámnak a 2016-os Európa-bajnokság előtt is nehéz időszakot kellett átélnie, ahogyan most is hiszen csapatában, a német Mainzban nem kap játéklehetőséget.

„Hihetetlen sok erőt kapok a családomtól, a szövetségi kapitánytól, illetve a társaktól, hogy kiállnak mellettem és elfogadnak úgy, ahogy vagyok. Igazából ez az első tétmeccsem volt több mint két hónap után. Nem egyszerű, de tényleg próbálok a nehezebb pillanatokban is maximálisan pozitív maradni és a csapatnak a legtöbbet megadni. Biztos nem sikerülne, ha a körülöttem lévő emberek nem lennének ennyire erősek és nem bíztatnának. Amit ettől a csapattól és a szakmai stábtól megkapok, azt minden embernek kívánom, mert olyan támogatást és hátszelet kapok tőlük, hogy itt lehetek. Ott szeretnék lenni az Eb-n, de ahhoz egy sokkal jobb formában lévő Szalaira van szükség, én sem vagyok már fiatal, úgyhogy azon leszek, hogy olyan megoldást találjak, hogy végül ott lehessek.”

Loic Nego:

„Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek és Magyarországot képviselhetem. Már hosszú évek óta vagyok itt a családommal, igazán otthon érzem itt magam. Nem is tudom igazán leírni azt, amit most érzek, mert még túl korai erről beszélni. A szövetségi kapitány végig hitt bennünk. Az ilyen mérkőzéseken, főleg akkor, amikor itthon vagy, ez óriási nyomás mindenki számára, ezért, amikor egy ilyen mérkőzésen pályára lépsz, akkor többet kell kiadnod magadból, mint amire képes vagy. Ha ez nem sikerül, akkor nem is lehetsz sikeres. Látható volt, a második félidőben megfordítottuk a mérkőzést, pedig nem voltunk kifejezetten jók. Az első félidőben nem nagyon működtek a dolgok, de a második félidőben már sokkal jobban teljesítettünk, így tovább is jutottunk.

Nego a góljáról:

„Niko (Nikolics) közel állt ahhoz, hogy lőjön, de szóltam neki, mert láttam, milyen helyzetben van, ketten is zárták. Tudom, hogy képes a labdát a kapuba lőni, de szerencsére az utolsó pillanatban megváltoztatta a döntését és a labda végül valahogy hozzám került. Abban a helyzetben az egyetlen, ami a fejemben járt, hogy gólt szerezzek, végül sikerült.”

Arról, hogy a magyar válogatottban játszik:

„Nagyon tisztelem ezt a címert, és igazán remélem, hogy az emberek büszkék ránk, nem csak rám, de az egész csapatra, mert a csapat ezt megérdemli.”

Szalai Attila:

„Az egész csapat jól reagált arra, hogy gólt kaptunk, csináltuk a dolgunkat a megadott taktikát, tervet véghezvittük, úgyhogy leírhatatlanul boldogok vagyunk. Nehéz volt nagyon, mert nagyon sok helyzetet alakítottunk ki, viszont hozzá kell tenni, hogy az izlandiak rendkívül hősiesen védekeztek, tényleg csak egy utolsó passz, vagy blokk, vagy egy jó labda hiányzott, de a végén végül csak be tudtuk gyötörni. Tényleg nagyon büszke vagyok, mert úgy gondolom, hogy 90-95 percen keresztül végig hajtottunk és mindent kiadtunk magunkból. A lefújást követően azonnal beszéltünk Marco Rossival, látszott rajta, hogy nagyon boldog, az is, hogy elérzékenyült, de mi is ezt érezzük. Az ember még igazán nem is fogja fel, hogy mi volt, csak majd egy kicsit később, este, amikor rendeződnek a gondolatok.”

Az MTI által idézett Botka Endre Botka Endre arról beszélt, hogy azt érezte, nem létezik más forgatókönyv, mint hogy nyernek. Hozzátette, még a pályán is ezt gondolta, hiába vezettek szinte végig az izlandiak.

„Mindenki tudja, milyen helyzetben van az ország. Este nyolckor mindenkinek otthon kell lennie, így tudtuk, mindenki a meccset nézi. Az egészségügyi dolgozókért is játszottunk, hogy mindenkinek okozzunk egy kis örömet ebben a nehéz helyzetben. Én azt éreztem, hogy ezt most meg kell nyernünk az egész országért” – fogalmazott a Ferencváros védője, aki szerint az izlandiaknak nem volt komoly helyzetük a mérkőzésen.

Az izlandiak szakvezetője, Erik Hamrén rendkívül letörten értékelt. „Nagyon csalódottak vagyunk, de ez érthető, öt percre voltunk az Európa-bajnokságtól. Gratulálunk, a magyarok fantasztikus nyár elé néznek. Ez egy olyan mérkőzés, amelyen az egyik csapat a mennybe jut, a másik pokolba, mi kerültünk a pokolba.”

A szigetországiakat két éve irányító svéd szakember a jövőjéről nem kívánt beszélni, ahogy fogalmazott, annak nem most van itt az ideje.

A négy éve nyolcaddöntős magyar válogatott története során először jutott ki kétszer egymás után a kontinensviadalra. A jövő nyárra halasztott Eb-n a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal szerepel majd azonos csoportban, utóbbi kettővel a Puskás Arénában csaphat össze.

Borítókép: Budapest, 2020. november 12. A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A csapat 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra. Elöl balról Szalai Attila, középen Szalai Ádám, jobbról a gólszerző Szoboszlai Dominik. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak