×

Günes: Ez az eredmény garantáltan nyomot hagy bennünk

A magyar válogatott szerdán este összeszedett és taktikus játékkal 2-0-ra verte Törökországot a Nemzetek Ligájában, ezzel a B divízióban megnyerte csoportját és feljutott az elitbe. Szerdai ellenfelünknél érthetően nincs jó hangulat a meccset követően.

Senol Günes (EPA/SEDAT SUNA)
Annak tükrében, hogy a csoport másik mérkőzésén a szerbek gyakorlatilag már az első félidőben eldöntötték az orosz elleni találkozójukat, a törökök elleni mérkőzés igazi ki-ki meccs lett. Aki nyer, az csoportelső. A szünetre még gól nélküli döntetlennel vonultak a csapatok, de a fordulás után Sigér Dávid és Varga Kevin is meglőtte első válogatott gólját, kiharcolva a feljutást.

Senol Günes, a törökök szövetségi kapitánya is kiemelte, hogy a magyar válogatott láthatóan jobban akarta a győzelmet.

„Nem kételkedem játékosaim tudásában, de a pályán, a meccs bizonyos szakaszaiban nem volt érzékelhető a minőség. Előfordul ez néha. Ezzel a csapattal fogunk nekimenni a következő megmérettetésekre, de ez az eredmény garantáltan nyomot fog hagyni bennünk. Szerettünk volna nyerni és elérni a feljutást, de nem kezdtük jól a mérkőzést. A második félidőben mi tűntünk a jobb csapatnak, de elszalasztottuk a lehetőségeinket. Ellenfelünk száz százalékon égett, mi viszont nem” –mondta a török szövetségi kapitány a mérkőzés után.

Budapest, 2020. november 18.
Varga Kevin (b) és Sigér Dávid (j), a két gólszerző a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország - Törökország mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 18-án. A magyar válogatott 2-0-ra győzött.
MTI/Illyés Tibor“Szerettünk volna visszavágni az első mérkőzésért (Magyarország 1-0-ra nyert Szoboszlai remek szabadrúgás góljával), de ez nem sikerült. Az első félidő közepéig partnerei voltunk a magyaroknak, hagytuk, hogy játsszák, amit szoktak, de utána magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést. Az ellenfél ekkor képtelen volt zavart okozni védelmünkben, ugyanakkor a mi teljesítményünk nem volt elég a győzelemhez” – folytatta Günes, aki szerint a mérkőzés egyértelműen az akarati tényezőkön dőlt el.

„Magyarország volt az a csapat, amelyik jobban akart. Mi képtelenek voltunk megmutatni erőnet a pályán, talán a fizikai és mentális fáradtságnak is köszönhetően. Komoly gondot okozott, hogy eredményesek legyünk, pedig meg akartuk nyerni a mérkőzést, bármi áron. Ellenfelünk talált két gólt, miközben a 0-0-val is elégedett volt, mi viszont képtelenek voltunk betalálni” – nyilatkozta önkritikusan Günes.

A magyar válogatott csoportgyőzelméhez az is kellett, hogy a szerbek megverjék Oroszországot. Ezt a szívességet déli szomszédjaink stílusosan és meggyőzően tették meg, a Szbornaja 5-0-s legyőzésével.

A szerb lapok a válogatott teljesítményét látva Európa braziljainak titulálta Jovicékat.

„Egy futball-tündérmesét láthattunk a Maracanában, Európa braziljaitól az oroszok ellen” – olvasható a szerb Blic hasábjain. A belgrádi Rajko Mitic stadion szokták a Rio de Janeiroi Maracanához hasonlítani az országban.

Dusan Vlahovic és Luka Jovic utóbbi gólját ünnepli az orosz válogatott ellen. (Fotó:EPA/ANDREJ CUKIC)
A másik oldalon érthető az értetlenség és letargia, az orosz Sport-Expressz főcímében 2020-as összeomlásról ír.

„Oroszország katasztrofálisan zárta az évet, amelyben hat meccset képtelen volt megnyerni, ezért a csoportgyőzelmet is elbukta.”

A szerbek szövetségi kapitánya, Ljubisa Tumbakovic is értetlenül áll ellenfelük teljesítménye előtt, amely két győzelemmel kezdte a kvartettet, de a további mérkőzéseken képtelen volt nyerni, így az utolsó fordulóig csoportelső orosz válogatottnak nem sikerült az élen maradni. Pont az a magyar válogatott előzte meg, amely egyedüliként nem tudta megverni a 3. Csoportban.

„Nem tudom, miért így játszott Oroszország. Talán nem vették elég komolyan a mérkőzést, vagy minket” – találgatott Tumbakovic.

Sztanyiszlav Csercsaszov, az orosz szövetségi kapitány próbálta magáról lesöpörni a felelősséget és azt is kijelentette, hogy az eredmény ellenére egyáltalán nem merül fel benne a lemondás.

Budapest, 2020. szeptember 6.
Sztanyiszlav Csercseszov, az orosz (b) és Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország – Oroszország mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. szeptember 6-án.
MTI/Szigetváry Zsolt


„Jól kezdtük a Nemzetek Ligáját, aztán nem annyira jól zártuk. Sok a fiatal játékosunk, és nem egyszerű így egyből eredmény elérni. Jó csapatunk van, ez a legfontosabb” – reagált szűkszavúan a nagy vereségre Csercsaszov.

Mindent összevetve, míg a lényegesen magasabban jegyzett csoportellenfeleink elégedetlenül, várakozásaik alatt játszották végig a sorozatot, a magyar válogatott túlszárnyalt minden képzeletet és mindvégig magabiztos játékkal a kvartett élén végzett, miközben az Európa-bajnoki pótselejzetőket is sikeresen vívta meg.

Marco Rossi csapatának stílusa van, ami eredményességgel is párosul. Sokat kellett várni arra, hogy ilyen magyar válogatottnak szurkolhassunk. Talán a mexikói világbajnokság előtt volt ennyire karakteres és erős nemzeti csapatunk.