×

Karnyújtásnyira a 2. kalaptól a magyar válogatott a vb-sorsoláson

A 2022-s katari labdarúgó-világbajnokságra kvalifikálás szempontjából, szerdán este nagyon fontos győzelmet aratott Törökország felett a magyar válogatott. Egészen pici kis szerencsével akár még nyereségesebb is lehetett volna ez a 2-0-s diadal a Nemzetek Ligájában.

Szófia, 2020. október 8. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjében játszott Bulgária-Magyarország mérkőzésen Szófiában 2020. október 8-án. MTI/EPA/Vaszil Donev
Szerdán este a Puskás Arénában a magyar válogatott szemet gyönyörködtetően taktikus játékkal 2-0-ra verte Törökországot, ezzel első helyen végzett a Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában.

Amellett, hogy ezzel a nemzeti csapat a Nemzetek Ligája következő megmérettetésén már az A divízióban, Európa legerősebb csapataival mérkőzhet, sokkal hasznosabb hozadéka is van a csoportgyőzelemnek, amely befolyásolhatja, megkönnyítheti a kijutást a Katarban megrendezésre kerülő világbajnokságra.

Ez a kis film jól magyarázza, milyen esély nyílt így a Rossi-legénység előtt.


Persze ez még mindig kicsi esély annak tükrében, hogy az NL-rangsorban válogatottunk a csoportgyőztesek tekintetében a nyolcadik. Hogy ezt az esélyt megkaparinthassuk, az kell, hogy az előttünk álló hét válogatottból legalább hat csoportelső, vagy második legyen a vb-selejtezőkben, ami az erőviszonyokat figyelembe véve egyáltalán nem esélytelen.


Az erőviszonyokat említve, nem lehet szó nélkül elmenni a magyar csapat őszi teljesítménye mellett.

December 7-én lesz Zürichben a katari vb európai selejtezősorozatának a sorsolása, amelyen a magyar válogatottat a harmadik kalapból fogják húzni, pedig egy (vastagabb) hajszálon múlott, hogy ne a másodikból sorsoljanak minket.

Emlékeztetőül: a 2020-s Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolásán még a negyedik cilinderből várhatta a fejleményeket a válogatott. Az akkori ranglista helyezések alapján a második legerősebb csoportba kerültünk. Végül, az akkori erősorrendnek megfelelően a negyedik helyen végzett a csapat a kvintettben, de az utolsó mérkőzésig megvolt az esélye arra, hogy egyenes ágon kvalifikálja magát.

Számunkra ekkor kapott először komoly jelentőséget a Nemzetek Ligája, hiszen a sorozat első kiírásában még a C divízióban játszottunk, ráadásul Finnország mögött csak a második helyen végeztünk csoportunkban, de az Eb-selejtezők alakulásának köszönhetően innen is sikerült bejutnunk az NL-ből az Eb-pótselejtezőbe, amelyet – már tudjuk – sikeresen vívott meg a nemzeti csapat.

Ezeket a pótselejtezőket most ősszel vívtuk meg – először Bulgáriával, majd Izlanddal -, párhozamosan a Nemzetek Ligája mérkőzésekkel, immáron a B divízióban, köszönhetően az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) átszervezésének. Az akkori erőviszonyok alapján a szakértők fikarsznyi esélyt sem adtak a magyar válogatottnak, a világranglistát figyelembe véve, nem alaptalanul.

Mielőtt elkezdődött volna ez a csodával felérő őszi menetelés, a magyar válogatott az 52. helyen állt, 1416 ponttal. Csoportellenfeleink közül Törökország és Szerbia is a 29. volt (1494 pont), Oroszország a 38. (1470). A pótselejtezős ellenfelek közül Bulgária gyengébb volt (59., 1381 pont), Izland viszont nem ígérkezett könnyű falatnak (39., 1465).

A Rossi-csapat maximálisan megoldotta a feladatot: kijutott az Eb-re, megnyerte csoportját. Ennél jobban nem is lehet, nem is kell teljesíteni. Illetve, de jó lett volna, ha…

A legfrissebb világranglista hivatalosan még nem jött ki, de a We Global Football portál kiszámolta, hogy a jelenlegi ranglista helyezések alapján mely kalapokból húzzák az európai válogatottakat a katari világbajnokság selejtező-sorozatára, egyben az is kiderül belőle, hogy jelenpillanatban a magyar válogatott már a 40. pozíciót foglalja el a világranglistán, és a harmadik kalapból várhatja a sorsolást.Az is látható, hogy NL-ellenfeleink, még mindig előttünk állnak, de nemzeti csapatunk már nagyon megközelítette őket. Oroszország például közvetlenül előttünk áll, egyetlen pont különbséggel, ugyancsak harmadik kalaposként.

Ilyenkor merül fel akarva, akaratlanul egy pár olyan szituáció, amikor talán egy kicsivel jobb eredményt is elérhetett volna a válogatott: ami mondjuk itthon háromgólos előnyt adtunk az oroszoknak, a végén pedig ők rebeghettek hálát az égieknek, hogy nem egyenlítettünk ki. Vagy szintén a Puskásban a szerbekkel azt első félidő, amikor szintén hátrányban volt a csapat, de akár már az első félidőben fordíthatott volna egy kicsit nagyobb odafigyeléssel (semmit sem elvéve az érdemekből). Ezek csak az egészen közeli múlt élményei, de említhetnénk a szlovákok elleni, itthoni Eb-selejtezőt, amelyen egyértelműen jobbak voltunk, valahogy mégis kicsúszott a kezünkből a mérkőzés.

Esetek, amelyek aprócska ranglista pontokat érhettek volna. De ne sopánkodjunk ezen, felesleges is. Ahogyan az is, hogy utólag felmerülhetne bennünk a román-norvég NL-meccs is, amelyet a napokban az UEFA 3-0-val Romániának adott, mert a skandinávoknál felütötte fejét a koronavírus, így Haalandéknak karanténba kellett vonulni. Ha a pályán dől ez a meccs, akkor is szomszédjaink nyernek?

Szóval, nagyon-nagyon közel állt ahhoz a nemzeti csapat, hogy elkerülje a sorsoláson Svájcot, Lengyelországot, Svédországot vagy Ukrajnát a második kalapból, hogy egy picikével könnyebb legyen minimum a pótselejzető elérése. Szerbiát és Törökországot már felesleges is említeni, már tudjuk, bizonyítékkal alátámasztva, hogy ők verhetőek.

Budapest, 2020. november 18.
Varga Kevin (b) és Sigér Dávid (j), a két gólszerző a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország - Törökország mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 18-án. A magyar válogatott 2-0-ra győzött.
MTI/Illyés TiborRöviden összegezve: ezen az őszön a válogatott nagyot lépett előre. Nem csupán a ranglistán! Ami sokkal örömtelibb, játékban, mentalitásban, eredményességben is.

Amiikor a portugálok, franciák, németek megnézik az Eb-n a magyarok ellen készülve videón a csapat meccseit, szinte biztos, hogy majd nem azt gondolják legyintve, hogy „simán ütjük őket!”, sokkal inkább hallom a „jesszusom, nehogy már ezek meglepjenek minket” mondatot.

Mert ez a válogatott, ezzel a hozzáállással, játékkal bőven képes lehet kellemetlenséget okozni a nagyoknak, legyenek azok Európa-bajnokok vagy világbajnokok. Cristiano Ronaldóék tudnának mesélni a többieknek a magyarokról.