Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Szoboszlai Lipcsében folytatja

m4sport.hu
A korábbi sajtóértesüléseknek megfelelően a német élvonalbeli RB Leipzig hivatalosan is bejelentette Szoboszlai Dominik leigazolását a Salzburgtól. A 20 éves magyar válogatott középpályás a német klub honlapja szerint 2025 júniusáig szóló szerződést írt alá.
Szoboszlai Dominik Lipcsébe igazolt (Fotó: dierotenbullen.com)

Szoboszlaival már 18 játékos – többek között Gulácsi Péter – került az osztrák klubtól a testvéregyesülethez. A lipcsei csapatnak a kapuson kívül van még egy magyar válogatott labdarúgója, Willi Orbán.

Szoboszlai új csapatában a 17-es mezszámot viseli majd. A Salzburg színeiben vasárnap a Wolfsberger AC elleni bajnokin lép pályára utoljára, karácsony után csatlakozik az RB Leipzighez, és a német Bundesligában január 9-én a Borussia Dortmund ellen mutatkozhat be.

„Nagyon örülök, hogy a pályafutásom egy újabb fejezetébe lép, ráadásul a Bundesliga egyik topcsapatánál, amely tavaly BL-elődöntős volt – idézi Szoboszlait a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapja. – Nagy kihívás lesz itt is helytállni, de természetesen mindent meg fogok tenni azért, hogy ez minél jobban sikerüljön, és minél hamarabb a német bajnokságban is bizonyítsak. Remélem, a válogatott is profitál majd abból, hogy két válogatottbeli csapattársammal, Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal is egy klubcsapatban játszom mostantól!”

A Leipzighez igazolásával eldőlt, hogy Szoboszlai tavasszal is pályára léphet a Bajnokok Ligájában, hiszen a német együttes a Manchester Unitedet is megelőzve csoportmásodikként bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol a 2019-es győztes Liverpool lesz az ellenfele.

A német klub honlapja nem közölte, hogy Red Bull Salzburg mekkora összeget kap a 12-szeres válogatott játékosért. Korábbi sajtóhírek szerint Szoboszlai szerződésében 25 millió eurós kivásárlási ár szerepelt, amelyet ha a Leipzig kifizetett, akkor minden idők legdrágább magyar futballistájává lépett elő a középpályás. Igaz ez akkor is, ha – amint arról a legutóbbi hírek szóltak – a lipcsei egyesület körülbelül 20 millió eurót fizet érte, és későbbi továbbadás esetén további bónusz jár majd a Salzburgnak.

„Gratulálok Dominiknek és nagyon örülök, hogy mellettünk döntött – mondta Gulácsi Péter az mlsz.hu-nak. – Nem is kérdés, hogy az RB Leipzig erősödik majd vele, de a válogatott szempontjából is nagyon fontos, hogy a csapatból hárman is napi szinten együtt fogunk edzeni, és remélhetőleg minél több mérkőzésen együtt fogunk játszani.”

Marco Rossi szövetségi kapitány egyértelmű előrelépésnek tekinti Szoboszlai Lipcsébe igazolását és bízik benne, hogy minél hamarabb rendszeres kezdővé tud válni új csapatában is. „Véleményem szerint Dominik és menedzsmentje ismét jó döntést hozott. Az RB Leipzig egy topklub Európa egyik topbajnokságában, így egyértelmű, hogy Dominik ismét előrelépett egyet a pályafutásában. Bízom benne, hogy minél több játékpercet kap majd új csapatában, és ahogy Salzburgban, úgy Lipcsében is alapember lesz minél hamarabb.”

Szoboszlai Dominik Lipcsébe igazolt (Fotó: dierotenbullen.com)

Szoboszlai az édesapja által vezetett fehérvári Főnix Gold FC utánpótlásműhelyben nevelkedett, majd 2015-ben egy évre az MTK Budapest akadémiájára került, onnan igazolt a Salzburg akadémiájára. Még 17 éves se volt, amikor Ausztriában bemutatkozott a felnőttek között a másodosztályú Liefering csapatában, a Salzburgban pedig 2018 májusában debütált. Az áttörést a 2019/20-as idény hozta el számára, amikor vezéregyénisége lett klubcsapatának, amellyel szerepelt a Bajnokok Ligájában, továbbá harmadszor lett bajnok és másodszor kupagyőztes, és az osztrák élvonal legjobbjának választották.

Szoboszlai novemberben a nyolcadik helyen végzett a legjobb 21 éven aluli, Európában játszó labdarúgónak járó Golden Boy-díj szavazásán.

A magyar válogatottban 2019-ben mutatkozott be, azóta alapemberré vált, 12 mérkőzésen háromszor volt eredményes. Az Európa-bajnoki pótselejtező novemberi döntőjében a 92. percben ő lőtte a kijutást jelentő gólt az Izland ellen 2-1-re megnyert mérkőzésen. Eddigi csapatában, a Red Bull Salzburgban összesen 82 tétmérkőzésen 26 gólt szerzett és 34 gólpasszt adott, a mostani szezonban 21 meccsen kilenc gól és tíz assziszt a mérlege.

További tartalmak