Musorujsag
Élő Eredmények

Szoboszlai kincset ér, a magyar Pirlónak szobrot állítanának, Szalait a Pool figyeli – zseniálisan teljesítenek légiósaink

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Több magyar légiós is élete egyik, ha nem a legjobb formájában játszik az ősszel és számít alapembernek klubcsapatában, ami nagyon jó jel a nyári Európa-bajnokság előtt.

Magyar futballsikerekben gazdag őszt hozott a 2020/21-es szezon: a Ferencváros bejutott a Bajnokok Ligájába, ahol becsülettel helytállt, a válogatott pedig kvalifikálta magát a jövő nyárra halasztott, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra. Külön öröm emellett, hogy év végéhez közeledve a csapatsikerek mellett ezúttal több kiemelkedő egyéni teljesítményről is beszámolhatunk, s bizony nemcsak a magyar sajtó, de alkalomadtán a külföldi is légósainktól volt hangos.

Szoboszlai Dominik tavasszal a Leipzig játékosaként a BL-ben, a válogatottal pedig a nyáron az Eb-n vitézkedhet (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Kezdjük a sort rögtön Szoboszlai Dominikkal. A magyar futball legnagyobb üdvöskéje a mostani idényben ott folytatta, ahol az előzőben abbahagyta, az osztrák bajnok Salzburg alapembereként a bajnokság mellett a BL-ben is meccsről meccsre bizonyította, óriási potenciál rejlik benne, s nem hiába állnak sorba érte az európai topklubok.

A húszéves középpályás teljesítményéről sokat elmond, hogy nyolcadik lett a 2020-as Golden Boy-szavazáson (a díjat a legjobb Európában játszó, 21 éven aluli játékos kapja). Az aktuális szezonban 21 meccsen lépett pályára a Salzburgan, ezeken kilencszer volt eredményes és tíz gólpasszt adott. A válogatottban is megvillantotta oroszlánkörmeit, a Törökország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen hatalmas szabadrúgásgólt lőtt, amely éppúgy győztes találatnak bizonyult, mint az év meccsének számító, Izland elleni pazar találata.

Mindezek után nem csoda, hogy a Bundesligában és immáron évről évre a BL-ben is vitézkedő (a lipcsei csapat ezúttal is bejutott az elitliga egyenes kieséses szakaszába) Leipzig 20 millió euróért szerződtette, amivel ő lett a valaha volt legdrágább magyar labdarúgó.

Hogy maradjunk a lipcsei vonalon, Gulácsi Péter továbbra is a német élvonal egyik legjobb kapusa, szezonbeli 12 bajnokijából 5-ön nem kapott gólt (ami nyilván az előtte húzódó védelem elismerése is), ez 41,7%-os mutató, amivel holtversenyben első a Bundesligában. Kiemelendő, hogy a 30 éves kapus a Leipzig egyetlen játékosa, aki csapata mind a 22 BL-meccsén pályára lépett.

Szintén a Leipzig erőssége Willi Orbán, aki évek óta nyújt megbízható, Európa-klasszis teljesítményt, amiből szerencsére a magyar válogatott is profitál. A 28 éves középső védő egyértelműen Marco Rossi együttesének egyik alapembere és nagy öröm, megkönnyebbülés, hogy felépült térdsérüléséből, hiszen jelentős szerep hárul majd rá a kontinenstornán, mint ahogy oroszlánrésze volt abban is, hogy a nemzeti csapat egyáltalán kijutott a tornára.

Szintén remek szezont, sőt, profi pályafutása legjobb idényét futja Kalmár Zsolt, a Dunaszerdahely 25 esztendős csapatkapitánya 16 bajnokin négy asszisztot és 11 gólt szorgoskodott össze, utóbbival pedig holtversenyben a szlovák élvonal legeredményesebb játékosa.

A következő, aki előtt kalapot emelhetünk, Sallai Roland. A Bundesligában szereplő Freiburg 23 éves szélsője 11 bajnokin három-három gólt és gólpasszt jegyez.

Nagyot fordult a világ Szalai Attilával. A 22 éves, bal oldali és középső védőként is bevethető futballista az előző idényben még a Mezőkövesdben játszott, most viszont már ugyanúgy alapembere a ciprusi Apollon Limassolnak, mint Marco Rossi válogatottjának, amelyben eddig nyolcszor lépett pályára, 2020-ban hétszer, s ezek közül minden alkalommal kezdőként játszotta végig az összecsapásokat. A bajnokságban és a nemzeti csapatban mutatott stabil játékára több szakember is felfigyelt, olyannyira, hogy Szalait már a védőgondokkal küzdő (Virgil van Dijk és Joe Gomez is hosszabb időre dőlt ki a védelem tengelyéből) Liverpoollal is hírbe hozták.

A Vörösök menedzsere, Jürgen Klopp híres arról, hogy olcsón szerez drágaköveket, mint tette azt dortmundi időszaka alatt Mats Hummels, Neven Subotic vagy éppen Robert Lewandowski esetében, míg a Poolba Andy Robertson és Joel Matip érkezett és épült be fillérekért. A magyar bekk tehetséges, alázatos, ráadásul mindössze 800 ezer euró, azaz pont Klopp profiljához illő.

Nagy Ádámnak, a magyar Pirlónak szobrot emelnének a Bristol-szurkolók (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Nagy Ádám, az angol másodosztályban szereplő Bristol City középpályása hetek óta kiváló formában játszik, ami a szakértőknek és a szurkolóknak is feltűnt. A Blackburn elleni bajnokit követően például elsöprő fölénnyel választották a meccs emberének, s a hozzászólók nem fukarkodtak az elismerésekkel.

„Köszönjük Andrea Pirlónak, hogy az elmúlt hetekben Nagy Ádámnak öltözött.”

“Itt az ideje, hogy Nagy Ádám szobrot kapjon az Ashton Gate előtt.”

“Nagy egy átkozott polip a középpályán.”

A magyar válogatott középpályás klubbéli teljesítményéről sokat elmond, hogy a mostani szezonban 10 meccsen volt kezdő (5 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség), ezeken pedig összesen csupán 4 akciógólt kapott a csapata.

Reméljük, légiósaink kitűnő formája kitart a szezon végéig, s netán még csatlakoznak is hozzájuk páran, ami azért is volna jó, mert a magyar válogatott rettentő nehéz Eb-csoportba került: Marco Rossi legényeinek Németországgal, Portugáliával és Franciaországgal kell farkasszemet nézniük.

Az Európa-bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

További tartalmak