×

Gondolkodott Szoboszlai lecserélésén – az Eb-re jutás Rossi karrierjének csúcsa

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott sikereinek egyik titka, hogy a kölcsönös bizalom az alapja a játékosokkal való kapcsolatának.

„Gyakran beszélek a futballistákkal videokonferencia keretében, de valamikor csak sms formájában. Fontos a kapcsolattartás, hogy érezzék a bizalmat” – mondta az M1 megkeresésére az olasz szakvezető, aki már most a következő feladatra, azaz a lengyelek elleni, márciusi világbajnoki selejtezőmérkőzésre készül.

Rossi felidézte az év legfontosabb összecsapását, az Izland ellen 2-1-re megnyert Európa-bajnoki pótselejtezőt, amely szenvedős mérkőzés volt számára, valamint a játékosoknak és szurkolóknak is.

„Egy hibából fakadóan korán hátrányba kerültünk. Gulácsi Péter olyan hibát követett el, amit még soha és amit soha nem is fog újra. De így hiába diktáltuk a tempót és hiába irányítottunk” – emlékezett Rossi, aki elárulta, többször gondolt arra, hogy lecseréli Szoboszlai Dominikot, aki aztán a 92. percben győztes gólt szerzett, mert nem volt jó meccse. Azért tartotta mégis a pályán, mert ő bármelyik percben villanhat és eldönthet egy mérkőzést. Az RB Leipzighez igazoló támadó középpályás kapufás gólját tankönyvbe illő lövésként írta le.

„Mivel a kinevezésemet megelőző két évben csak gyengébb ellenfelek ellen sikerült jó eredményt elérnie a magyar válogatottnak, ezért 2018 szeptemberében az első mérkőzésemen, Finnországban nem gondoltam volna, hogy eljutok az Eb-ig és hogy ott ilyen csapatokkal találkozunk. Ez edzői pályafutásom csúcsa. Ezt felülmúlni csak azzal lehet, ha kijutnánk a magyar válogatottal a vb-re” – fogalmazott Rossi, aki hozzátette, a múlt már elmúlt, csak a jelen van és a jövő, ezért nekik már a márciusi mérkőzésekre kell összpontosítaniuk.

(fotó: EPA/VASSIL DONEV)Az Eb-csoportot úgy jellemezte, hogy az dimenzióugrás lesz még a vb-selejtezőkhöz képest is, mivel a címvédő portugálokkal és a világbajnok franciákkal kell megküzdeni a Puskás Arénában, valamint a németekkel idegenben. Úgy vélte, ezen a három találkozón csakis tökéletes teljesítménnyel lehet jó eredményt elérni.

Rossi arról is beszélt, hogy regnálása során generációváltás is lezajlott, főleg az idei nyolc meccsen sok új arcot láthattak a szurkolók, a 2016-os keretből nyolc-kilenc játékos maradt. „Kiváló fiatalok jelentek meg és mutatkoztak be a válogatottban, de más fiatalokat is figyelemmel kísérünk.”

A magyar válogatott 2020-ban Bulgáriát 3-1-re, Izlandot 2-1-re legyőzve kijutott az Eb-re a pótselejtezőről, míg a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban az oroszok, a szerbek és a törökök előtt megnyerte a csoportját, így feljutott az élvonalba.