Musorujsag
Élő Eredmények

Gera Zoltán az Eb-keretről: Jelenleg 11 játékos sorsa még kérdéses

Gera Zoltán az Eb-keretről: Jelenleg 11 játékos sorsa még kérdéses

M4 Sport
Hiába jelölte ki hétfőn a magyar U21-es válogatott Eb-keretét Gera Zoltán, közel sem biztos, hogy mind a 23-an megérkeznek Telkibe, 11 játékos ugyanis koronavírus-tesztjének függvényében csatlakozhat csak a csapathoz. A szövetségi edző a Góóól!2-ben beszélt többek között a keret kialakításának nehézségeiről, válogatási elveiről és Európa-bajnoki várakozásairól.
Az U21-es válogatott kerete (Fotó: MLSZ)

A március 24-én kezdődő, magyar-szlovén közös rendezésű Eb-re készülő válogatott Magyarországon játszó tagjai hétfőn kezdték meg felkészülésüket, ám nem teljes létszámban, ugyanis a koronavírus-járvány alaposan beleszólt a keret összeállításába.

Hétvégén három játékosnak (Schön Szabolcs, Nagy Zsombor, Szilágyi Zoltán) is pozitív lett a tesztje, ők biztosan lemaradnak a kontinenstornáról, másoknak (Szánthó Regő és Gergényi Bence) elővigyázatosságból nem postáztak meghívót, több kerettagnál pedig további tesztek elvégzésére van szükség, mielőtt csatlakozhatnak a társakhoz.

„Vasárnap reggel nem jó hírre keltem fel – kezdte a válogatott szövetségi edzője. – Vasárnap volt a lányom születésnapja, és az egész napomat azzal töltöttem, hogy a szobámba megpróbáljam kialakítani a keretet, hiszen voltak játékosok, akik kiestek. Jelen pillanatban 11 játékos sorsa kérdéses, úgyhogy nem egyszerű a helyzet” – így Gera, aki a 20+3 fős keret mellett öt biztonsági tartalékkal is számol az Eb-ig.

A tervek szerint – persze negatív koronavírus-teszt esetén – pénteken csatlakozik a Telkiben készülő kerethez az öt budafoki meghívott, vasárnap négy MTK-s, hétfőn pedig egy vasasos, valamint a Hollandiában játszó Szőke Adrián.

Hozzátette, arra törekedtek, hogy rendszeres játéklehetőséget kapott játékosok kerüljenek a csapatba, ám nem volt egyszerű a keret kialakítása, így az első hat felkészülési mérkőzést arra szánták, hogy megtalálják a megfelelő labdarúgókat, igaz nem is szorította őket az idő.

„Azt kell, hogy mondjam, a keretünk jelentősen átalakult. Fiatalabb, 2000-2001-es születésűek érkeztek, mert ha megnézzük, kik játszanak jelenleg az NB I-ben, akkor azt látjuk, hogy ez a korosztály kap lehetőséget rendszeresen.”

Gera nem titkolta, hogy nem zökkenőmentes a felkészülés. Hétfőn például mindössze négy játékosára számíthatott az edzésen, és nyilvánvaló, a tíznapos összetartás sem az előzetes tervek szerint zajlik majd.

„Próbálunk alkalmazkodni. Ez egy olyan időszak nekünk, főleg fiatal edzőként nekem, hogy nagyon sok mindent tanulok napokon, órákon belül. Sok mindenre kell reagálni.”

Geráéknak többek között Bundesliga-játékosokkal kell felvenniük a versenyt (Fotó: MLSZ)

„Tudjuk, hogy U21-es szinten topcsapatok ellen fogunk játszani. A német és a holland válogatottnak szerintem a 80-90%-a sok más országban felnőtt válogatott szinten játszana” – utalt arra, hogy már a csoportkörben olyan játékosokkal találják szembe magukat, mint a holland Justin Kluivert, vagy a dortmundi csodatini, Youssoufa Moukoko.

„Az elvárás az, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Hogy olyan csapatot lásson mindenki, amelyre azt tudjuk mondani, hogy bátor volt és nem feltartott kézzel ment ki a pályára” – fogalmazott Gera, aki „meg van győződva arról”, hogy több jelenlegi játékosa a felnőttválogatottban is bemutatkozhat a közeljövőben.

A magyar válogatott március 24-én Németország ellen kezdi meg szereplését, Székesfehérváron, folytatás három nappal később Románia ellen a Bozsik Arénában, majd március 30-án, a fehérvári MOL Aréna Sóstóban Hollandia ellen zárja a csoportmérkőzéseket.

A torna rendhagyó módon két szakaszban zajlik majd: március 24. és 31. között a csoportkört rendezik meg, míg az egyenes kieséses szakasz összecsapásaira május 31. és június 6. között kerül sor. A négy csoportból az első két-két helyezett jut a negyeddöntőbe. Magyarországon Gyirmót, Székesfehérvár, Szombathely és a kispesti Bozsik Aréna lesz a helyszín, míg Szlovéniában Celje, Koper, Maribor és Ljubljana, a finálét a szlovén fővárosban rendezik.

Az Európa-bajnokságot az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

További tartalmak