Musorujsag
Élő Eredmények

Zsinórban 9 tétmeccs veretlenül: rekorder lett a Rossi-csapat a válogatott históriájában

m4sport.hu
Andorrában sorozatban kilencedik tétmérkőzésén maradt veretlen a magyar labdarúgó-válogatott. Ilyen sorozat csupán egyszer fordult elő eddig.

Legutóbb tavaly szeptemberben, a Nemzetek Ligájában Oroszország ellen a Puskás Arénában kapott ki Marco Rossi csapata. A 3-2-s vereség óta hat győzelem és három döntetlen a mérleg, mind-mind tétmeccsen: két Európa-bajnoki pótselejtezőn, négyszer az NL-csoportban, majd három világbajnoki selejtezőn.

ellenfél: eredmény: sorozat:
Bulgária – 1-3 Eb-pótselejetző
Szerbia – 0-1 NL
Oroszország – 0-0 NL
– Izland 2-1 Eb-pótselejetző
– Szerbia 1-1 NL
– Törökország 2-0 NL
– Lengyelország 3-3 vb-selejtező
San Marino – 0-3 vb-selejtező
Andorra – 1-4 vb-selejtező

Az MTI arra már többször felhívta a figyelmet, hogy ilyen remek sorozatot legutóbb 2000 márciusa és 2001 áprilisa között produkált a válogatott: akkor 12 meccsen nem talált legyőzőre, viszont mindössze három tétre menő ütközet volt a négy győzelmet és nyolc döntetlent tartalmazó listán. Ezért utánanéztünk, hogy felkészülési mérkőzések nélkül mikor épített ilyen szériát a magyar együttes, és kiderült, hogy mindössze egyszer, hosszabbat pedig soha, bár ahogy egyre távolabbra nyúlunk vissza, úgy egyre nehezebb egységes kritériumrendszert alkotni.

Nyolcig egyébként nem is oly rég, Dárdai Pál és Bernd Storck révén az eggyel ezelőtti Eb-selejtezőben eljutott az együttes, de még ’86-os vb előtt Mezey Györggyel is megállt hétnél a számláló. Egészen 1971-72-ig kell visszamenni, hogy ugyanilyen eredménysorra leljünk.

ellenfél: eredmény: sorozat:
– Bulgária 2-0 Eb-selejtező
Franciaország – 0-2 Eb-selejtező
– Norvégia 4-0 Eb-selejtező
Málta – 0-2 vb-selejtező
– Románia 1-1 Eb-selejtező
– Málta 3-0 vb-selejtező
Románia – 2-2 Eb-selejtező
– Románia 2-1 Eb-selejtező
Svédország – 0-0 vb-selejtező

A fentiek is részben Eb-részvételt értek, igaz, akkoriban még csupán a jelenlegi létszám hatoda jutott el a négyes döntőig, és a Románia elleni párharc lényegében egy oda-visszavágós negyeddöntővel ért fel, amelyben mivel nem számítottak az idegenben szerzett gólok, harmadik, Belgrádban megrendezett mérkőzés döntött (Szőke István 87. percben szerzett góljával a javunkra).

A tényszerűségen túl viszont nehéz az összehasonlítás, hiszen nem csak hogy fokozatosan elvesztették értéküket a felkészülési mérkőzések, az idők során a számuk is jelentősen csökkent a tétre játszottak javára. Arról nem is beszélve, hogy az UEFA csak 1954-ben alakult, és az Eb – pontosabban kezdeti nevén: Európai Nemzetek Kupája – négy évvel későbbi elindultáig csupán a vébék, valamint az esetleges selejtezőik számítottak tétmérkőzéseknek.

1927-60 között létezett még az Európa Kupa, amelyen a mieinken túl Ausztria, Csehszlovákia, Olaszország, Svájc és az utolsó alkalommal Jugoszlávia szerepelt, de a nem tornajelegű, hanem évekig tartó körmérkőzéses kiírást ezen országok szövetségei hozták létre. Ha tétmérkőzésként vesszük számításba, 1959 és ’62 közt is összejött kilences veretlenség, de jelzésértékű, hogy nem hat hónap kellett hozzá, hanem közel 33, és a világbajnoki negyeddöntőben ért véget.

Az olimpiai szereplésekkel egyáltalán nem is számoltunk, mivel az amatőr státuszhoz való ragaszkodás tovább torzítaná a képet. Bár az MLSZ hivatalosnak tekinti az Aranycsapat végső sikerével végződő helsinki játékok eredményeit – végtére is a legerősebb összeállításában játszott –, mai meghatározás szerint Puskáséknak még az EK-val együtt is alig jutott kilenc tétmeccs címeres mezben, és ezeken nyolcnál állt meg a veretlenségi számláló az ’54-es berni vb-döntőben.

A Rossi-csapat legutóbbi vb-selejtezőjét, az Andorra-Magyarország mérkőzés összefoglalóját IDE kattintva megtekintheti.

További tartalmak