A válogatott két Eb előtti felkészülési mérkőzését jelentette be az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy a válogatott az Európa-bajnokság előtt Ciprussal és Írországgal vív felkészülési mérkőzést.

Mindkét találkozót hazai pályán játssza Marco Rossi együttese: a ciprusiakat június 4-én, az íreket 8-án fogadja.Írországban már korábban megszellőztették, hogy Magyarország ellen lépnek pályára, de az UEFA kérésére a márciusi világbajnoki selejtezők előtt nem jelentették be a későbbi barátságos meccseket, hogy azok ne vonják el a figyelmet a mostani mérkőzésekről.

Mindkét mérkőzés helyszíne várhatóan az újpesti Szusza Ferenc Stadion lesz, mivel a látogatók egyaránt ragaszkodott a fővárosi helyszínhez, az Eb miatt viszont több budapesti stadiont is lefoglalt az UEFA edzések céljából erre az időszakra –  olvasható a tájékoztatóban, ahogy az is, várhatóan 20 órakor kerül majd sor a találkozókra.

„Egy felkészülési időszakra fontos, hogy az ember olyan ellenfeleket válasszon, amelyek nem is túl erősek és nem is túl gyengék. Ciprus legutóbbi eredményei beszédesek, az írekről pedig tudjuk, csak hajszálon múlt, hogy nem jutottak ki az Eb-re, így tehát két olyan csapattal találkozunk majd, amelyek jól fel tudnak minket készíteni az egy héttel későbbi első Eb-meccsünkre” – fogalmazott Marco Rossi szövetségi kapitány, aki szerint az is fontos volt, hogy két eltérő stílusban játszó rivális ellen lépjenek pályára. Az olasz szakvezető azért nem akart túl erős ellenfeleket, mert szerinte egy esetleges komolyabb vereséggel kifejezetten rossz lenne nekivágni az Európa-bajnokságnak, miközben az egyik legfontosabb a felkészülés során, hogy a csapat minden tagjának meglegyen a kellő önbizalma.

Ciprus néhány napja döntetlent ért el az Eb-résztvevő Szlovákia ellen, a vb-döntős horvátoktól pedig mindössze egy góllal kapott ki, míg Szlovéniát legyőzte. Írország az Eb-pótselejtezőben 11-esekkel maradt alul Szlovákiával szemben, a vb-selejtezőket pedig két vereséggel kezdte. Előbbi a 100., utóbbi 42. a világranglistán, melyen Magyarország a 40. helyet foglalja el.

Az MLSZ közölte azt is, a válogatott programja még nem végleges, annak részleteit a koronavírus-járvány is módosíthatja, de várhatóan az OTP Bank Liga május 8-i befejezését követően egy héttel találkoznak a keret itthon játszó tagjai Telkiben, míg a légiósok saját bajnokságuk végeztével csatlakoznak majd az összetartáshoz. Ezt követően május végén elutazna a csapat Ausztriába egyhetes edzőtáborba, Rossi pedig ott hirdeti ki végleges keretét a kontinensviadalra.

A koronavírus-járvány miatt tavaly nyárról idénre halasztott Európa-bajnokságot a tervek szerint június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában, köztük Budapesten rendezik. A magyar válogatott a Puskás Arénában fogadja Portugáliát, valamint Franciaországot, majd Münchenben találkozik Németországgal.