Musorujsag
Élő Eredmények

Az Újpest bejelentette: gombás fertőzés támadta meg a Szusza Ferenc Stadion gyepét

Az Újpest bejelentette: gombás fertőzés támadta meg a Szusza Ferenc Stadion gyepét

m4sport.hu
A labdarúgó NB I-ben szereplő MTK Budapest után a szintén fővárosi Újpest stadionjának gyepét is megtámadta egy gombás fertőzés.

 

A lila-fehérek a hivatalos honlapjukon számoltak be a Szusza Ferenc Stadionban fennálló problémáról – Somogyi Szabolcs, a klub pályafenntartási vezetője elmondta, pontosan mi is a probléma.

A pályát egy gombás fertőzés támadta meg. A mi technológiánknak, a hibrid technológiánknak ez a nyári időszak a legnehezebb periódusa, ugyanis ilyenkor magas a páratartalom, illetve magas a nappali és az éjszakai hőmérséklet is, így a fertőzésveszély elég jelentős. Talán az egyetlen gyenge pontja az általunk használt angol perjének, hogy érzékeny erre a fajta megbetegedésre. Ez a faj folyamatosan jelen van, csak ahogy mondtam, most nagyon ideális volt az időjárás az elterjedéshez. Az sem elhanyagolható, hogy tavaly augusztus 1-je óta csaknem 100 alkalommal kapott terhelést, ami gyakorlatilag heti 2 igénybevételt jelent. Mindent megtettünk, de az óvintézkedések ellenére idén felütette a fejét ez a gomba, és mivel egy fűfaj alkotja a pályát, így könnyedén elterjedt. Ez egy gyors folyamat, akár órák alatt is nagy kárt tud okozni– adott tájékoztatést a szakember.

Somogyi hozzátette: a Szusza Ferenc Stadion gyepénél tapasztalt fertőzés ugyanaz, mint ami néhány hete az Új Hidegkuti Nándor Stadionban is megjelent.

Igen, ez teljesen ugyanaz. Nekünk csak annyival „szerencsésebb” a helyzetünk, mint az említett együttesnek, hogy a mi stadionunk szellősebb, ezért sikerült egy picivel jobb állapotban megőrizni a pályát.”

A pályafenntartási vezető a fertőzés megfékezéséről is szót ejtett.

„Első körben ennek a megállítása, tehát a tovább terjedés megakadályozása az első lépcső. Ezután jöhet majd a széppé „varázsolás”, a megújítás, de az egy hosszabb és bonyolultabb folyamat. A pálya „újítása” egyidőben történt a fertőzéssel, tehát maga az állapot is azért tűnik ilyen szélsőségesnek, mert a felújítás közepén történt. A megfékezésen túl vagyunk, de még mindig kezeljük preventív módon a gyepet, tehát nem engedjük, hogy visszatérjen a már kiirtott fertőzés. De a veszély természetesen nem múlt el. A kellő vegyszereket folyamatosan alkalmazzuk, növényvédőszerekkel és tápanyagutánpótlással segítjük a regenerálódást.”

Hogy milyen sokáig tart majd a pálya rendbehozatala?

„Ez sok mindentől függ, de a számításaink szerint még a soron következő két hazai meccsen nem lesz szemet gyönyörködtető, azonban, ha minden megfelelően alakul, akkor a Gyirmót elleni összecsapáson már a múlté lesz ez a probléma.”

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak