Musorujsag
Élő Eredmények
×

Indulhat a számolgatás – így juthat ki a magyar válogatott a világbajnokságra

Indulhat a számolgatás – így juthat ki a magyar válogatott a világbajnokságra

m4sport.hu
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott vasárnap este 1–0-ra kikapott Albániától a 2022-es világbajnoki selejtezősorozat I-csoportjában, így nehéz helyzetbe került a katari tornára való kijutásért vívott harcban. Marco Rossi csapatának a helyzete azért nem reménytelen, a pótselejtezőn való részvételhez vezet egy másik út is. Indulhat a számolgatás…

„Nem azért vagyok itt, hogy kifogásokat keressek, és nem azért, hogy azt mondjam jól játszottunk. Nem azért állok itt, hogy azt mondjam, ez két eredmény elfogadható az én szempontomból. Hanem azért, hogy elmondjam, egy kicsit türelmesebbnek kell még lennünk, mert ez az álom még nem ért véget. Ez a véleményem!”értékelt az Albánia elleni vereség után a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi, akinek abban mindenképp igaza van, hogy az álom még nem ért véget, a mieink előtt még több úton is eljuthatnak a világbajnokságra.

A magyar válogatott az európai zóna selejtezősorozatának felénél a negyedik helyen áll a csoportjában. Az I jelű hatost az angolok hibátlan mérleggel vezetik, de a mieinket a lengyelek és immár az albánok is megelőzik. Nemzeti együttesünk még mindegyik riválisával találkozik egyszer, ám innentől kezdve bravúr kellene ahhoz, hogy a csoport első két helyén végezzünk – azaz egyenes ágon kijussunk a katari tornára (első hely), vagy részt vehessünk a pótselejtezőn (második hely).

Éppen emiatt fontos, hogy van még egy másik út, amelyen keresztül eljuthatunk a pótselejtezőig – igaz, itt nincs a saját kezünkben a sorsunk…

A 2022-es világbajnokságon a 32 résztvevőből 13 lesz európai: a selejtezősorozat tíz csoportgyőztese automatikusan kijut, míg a 10 csoportmásodik mellett a 2020–2021-es Nemzetek Ligája-idény két csoportgyőztese is ott lesz a pótselejtezőben, amelyből összesen három együttes kvalifikálhatja magát a vb-re.

A mieink éppen ez utóbbiban bízhatnak, hiszen az NL legutóbbi kiírásában Oroszországot, Szerbiát és Törökországot megelőzve a csoportunk élén zártunk, ezzel pedig nemcsak az A-divízióba való feljutást harcoltuk ki, hanem megteremtettük rá az esélyt, hogy a vb-selejtezőben való sikertelen szereplés ellenére is ott legyünk a vb-pótselejtezőben.

A statisztikákkal foglalkozó Gracenote számításai szerint jelenleg ennek a 12 válogatottnak (Ausztria, Csehország, Wales, Szerbia, Lengyelország, Spanyolország, Svájc, Oroszország, Izrael, Törökország, Örményország, Finnország) van a legnagyobb esélye, hogy ott legyen a vb-pótselejtezőben:

AUSZTRIA JÓ SZEREPLÉSE LEHET A KULCS

A Nemzetek Ligája-csoportgyőztesek összesített rangsorában a négy A-divíziós csoportelső (Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország), valamint a mieinknél jobb mutatóval záró B-divíziós elsők (Wales, Ausztria és Csehország) is megelőzik a magyar válogatottat, amely így a nyolcadik a listán.

Az NL-ből a vb-pótselejtezőbe azon válogatottak juthatnak be, amelyek a hagyományos selejtezősorozatban nem zártak a csoportjuk első két helyének valamelyikén. Az összesített listáról az A-divíziós elsők jelenleg egyaránt a csoportjuk első helyén állnak, és nehéz elképzelni, hogy a francia, belga, olasz, spanyol négyes közül bármelyik is lemaradjon az első két hely valamelyikéről. Így jönnek képbe a B-divíziós elsők, Wales, Ausztria, Csehország és Magyarország. A vb-selejtezőben a belgák, a csehek és a walesiek egy csoportban szerepelnek, így ebből a hármasból egy biztosan nem lesz ott a legjobb kettőben, azaz egy pótselejtezős helyet elvisz ez a csoport.

A másik pótselejtezős helyre pályázhatnak a mieink, ám ennek megszerzéséhez az kell, hogy Ausztria a vb-selejtezősorozat F-csoportjában az első két hely valamelyikén végezzen. Nyugati szomszédaink azonban nem állnak túl jól, fél távnál Dánia, Izrael és Skócia is megelőzi őket, így jelenleg csak negyedikek. A dánok eddig mind az öt meccsüket megnyerték, így jó eséllyel megszerzik az első helyet, a második helyre azonban még van esélye az osztrákoknak, akik a második Izraeltől három, a harmadik Skóciától egy ponttal vannak lemaradva, ráadásul a selejtezősorozat második felében otthon fogadják még a két legnagyobb riválisukat.

Amennyiben tehát a mieink nem érnek oda a selejtezőben az első vagy a második helyre, az osztrákok az esetleges jó szereplésükkel még kikaparhatják nekünk a gesztenyét, azaz a vb-pótselejtezőn való részvételt.

A vb-pótselejtezőt 2022 márciusában rendezik meg, a lebonyolítás pedig megegyezik a legutóbbi Európa-bajnokság pótselejtezőjében látottakkal. A 12 csapat három külön ágon, egymeccses, elődöntő-döntő rendszerben küzd majd a vb-n való részvételért.

A Gracenote szerint jelenleg ennek a 13 válogatottnak van a legnagyobb esélye, hogy kvalifikálja magát a 2022-es katari vb-re: Dánia, Anglia, Belgium, Franciaország, Portugália, Németország, Svédország, Olaszország, Horvátország, Hollandia, Spanyolország, Svájc, Oroszország.

A Gracenote szerint Magyarországnak jelenleg 31 százalék esélye van arra, hogy odaérjen a pótselejtezőre és hat százalék arra, hogy kvalifikálja magát a vb-re.

A magyar válogatott legközelebb szerdán, Andorra ellen lép pályára a Puskás Arénában. A mérkőzést 20:45-től az M4 Sporton és az m4sport.hu-n követhetik élőben.

Borítókép: fotó: MTI/EPA/Malton Dibra

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Ez az álom még nem ért véget Marco Rossi szerint
Az 1-0-s vereséget követően Marco Rossi szövetségi kapitány értékelte a magyar labdarúgó-válogatott teljesítményét, és leszögezte, hogy van még lehetőségük a pótselejtezőre, sőt a Nemzetek Ligája rájátszásában is van esélyünk kijutni a világbajnokságra.
Magyar válogatott
Szoboszlai pályára léphet Andorra ellen
Egyelőre sok a kérdőjel a magyar labdarúgó-válogatott összeállítását illetően az Andorra elleni mérkőzés előtt, de Szoboszlai maradhat.
Magyar válogatott