Musorujsag
Élő Eredmények

Bognár György bizonyítja, megéri vakmerőnek lenni a futballban – a Bayernnél is offenzívabb a Paks

Bognár György bizonyítja, megéri vakmerőnek lenni a futballban – a Bayernnél is offenzívabb a Paks

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Történelmi győzelem, dobogós álmok, két évtizede nem látott gólmennyiség – a futballban megéri vakmerőnek lenni Bognár György első paksi éve alapján.

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt ültette le a Paksi FC vezetősége a csapat kispadjára Bognár Györgyöt. A váltás ténye talán nem, de az új szakvezető kiléte sokakat meglepett, a játékosként 50 válogatott mérkőzésig jutó Bognár aktív pályafutását követően inkább szakmai- vagy klubigazgatóként dolgozott, vezetőedzői feladatai szinte kivétel nélkül a másodosztályra korlátozódtak, egy-egy szezont élt meg csupán NB I-es kispadon.

De a csere szükségszerű volt az atomvárosban, hiszen tavaly ilyenkor a zöld-fehér gárda egyetlen megszerzett ponttal szerénykedett az OTP Bank Liga utolsó helyén. Sőt, már néhány hónappal korábban is mindössze két centinek köszönhette élvonalbeli tagságát az emlékezetes debreceni kiesési rangadón, akkor az a bizonyos felső léc úgy döntött, a tolnai kisváros NB I-es tündérmeséjének folytatódnia kell.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PAKSI FC – Hivatalos (@paksifc) által megosztott bejegyzés

Ne feledjük, a Paks az Újpest, a MOL Fehérvár, Honvéd betontriót leszámítva a legrégebbi kövület a magyar labdarúgás elitjében, 2006 óta kivétel nélkül az első osztály küzdelmeiben vesz részt, a klub alaptézisének megfelelően kizárólag magyar játékosokkal.

Hogy a másfél évtizedes széria ne érjen véget, a paksi menedzsment megvált tehát Osztermájer Gábortól, és Bognár Györgyhöz nyúlt, de a fentiek miatt nem sokan gondolták, hogy a váltás ekkora telitalálat lesz.

„Nem zavarja, hogy ilyen sok gólt kap csapata?” – kérdezik őt rendre a mérkőzések végén, Bognár erre rendszerint rávágja edzői ars poeticáját: „Addig nem, amíg eggyel többet rúgunk!”

A számok, az eredmények pedig bizonyítják, hogy egyáltalán nem a levegőbe beszél. Bognár György érkezése után ugyanis hanyatt-homlok átfordult a paksi futball, egyetlen küldetése lett a csapatnak: gólokat szerezni.

Bognár hivatalba lépése után egy MTK-nak hintett négyessel kezdett a csapat, s mint kiderült, ez nem az edzőváltást követő egyszeri örömfoci volt: a 2020/2021-es szezonban összesen 76 bajnoki gólnál állt meg a PFC, legutóbb 19 éve volt arra példa, hogy egy csapat így megszórja az ellenfeleket egy évad alatt. Akkor a ZTE ennyivel simán bajnok lett, a Paks idén nyáron negyedikként zárt.

Nehéz megfejteni, hogy pontosan mi a gólözön esszenciája, de a Paks kétségkívül direkt futballt játszik, nem dédelgeti a labdát sokáig. Az Instat statisztikái szerint átlagban három-négy passz előzi meg a helyzeteiket, amelyek így zsinóron érkeznek: az új szezonban meccsenként közel 14-szer próbálkozik gólszerzéssel a paksi alakulat.

Az 59 éves szakember kinevezését követően a zöld-fehérek eddigi 35 bajnokiján összesen 157 találat esett, ami egészen kiemelkedő, 4,8-as gólátlagnak felel meg. Összehasonlításban a tavalyi szezon közben érkezett magyar szakvezetőkkel, Szabics Imre Fehérvárjának 3,17, Pintér Attila Mezőkövesdjének 2,96, Horváth Ferenc Honvédjának 2,61 ez a mutatója – hiába átlag feletti számok, a Paks közelébe sem érnek.

A nagyszerű eredménysorból (amelyben mindössze egyetlen olyan találkozó szerepel, ahol a Paks nem talált az ellen hálójába) kiemelkedik a Budafok elleni 9–2, ami az atomvárosi együttes történetének legnagyobb győzelme. Nem mellesleg a magyar élvonal negyedszázados csendjét törte meg: legutóbb 1995-ben szerzett egy csapat legalább kilenc gólt az NB I-ben, akkor az a Csepel intézte el a Békéscsabát 9–1-re, amely jelenleg a BLASZ I-ben szerepel.

fotó: m4sport.hu

A csapat ráadásul nemcsak a hazai rekordokat ostromolja, de nemzetközi statisztikában is impozánsan szerepel. A CIES által készített felmérés alapján a mostani szezonban a Sahtar Donyeck, a Manchester City és az Ajax után a Paks a negyedik legoffenzívabb csapat egész Európában, Bognár Istvánék 56%-ban az ellenfél térfelén járatják a labdát, ezzel olyan csapatokat előznek meg ebben az összevetésben, mint a Bayern München, a Barcelona vagy a PSG.

S lám, a Paks az új szezonban sem állt le, hiába vesztette el Hahn Jánost, hármasával rugdossa a gólokat, nem mellesleg a második helyen áll az OTP Bank Ligában. A Paks offenzíváját, variációs lehetőségeit jól mutatja, hogy amikor az MTK elleni, tipikus Bognáros végeredményű (3–2) meccs után megkérdezték a mestert, hogy kik pótolhatják a tavalyi gólkirályt, az aznap duplázó Sajbán Mátét elfelejtette megemlíteni…

Bognár György futballról alkotott filozófiája, a Paks játéka pedig valamennyi magyar edzőnek, csapatnak kikövezett út lehet, ha a szakvezető példáján keresztül többen felismerik, hogy a futballban igenis megéri vakmerőnek lenni, akkor reméljük a Tolna megyei gárdától megszokott 4–3-as – vagy akár 9–2-es – találkozók nem szenzációk, hanem csak átlagosan izgalmas összecsapások lesznek az OTP Bank Ligában.

További tartalmak