Musorujsag
Élő Eredmények
×

Derbi: nyomasztó Fradi-fölény, a vezetőedző személye lehet az újpesti esély

m4sport.hu | Szepes Viktor
Rangadó rangadó hátán – 15 napon belül az ötödik mérkőzésére készül a bajnoki címvédő Ferencváros labdarúgócsapata, s bár ebben a sorozatban például egy Leverkusen elleni El-csoportmeccs is volt, a szurkolók egyöntetű véleménye szerint a soron következő Újpest elleni derbi lesz mind közül a legfontosabb. Az FTC komoly esélyese az összecsapásnak, az Újpestnek viszont mindenképpen pontokra lenne szüksége, hogy elmozduljon a kiesőpozícióból.

Nyomasztó Fradi-fölény

De nevezhetjük-e még derbinek? Ha a párosítás történelmét, a két klub dicső múltját, illetve a lelátói hagyományokat nézzük, akkor feltétlenül, a Ferencváros és az Újpest is Magyarország egyik legsikeresebb egyesülete. Ám az elmúlt évtizedben a két csapat között pályán és azon kívül is folyamatosan nőtt az olló – amíg a Fradi tudatos építkezéssel törzsvendég lett a nemzetközi kupasorozatok csoportkörében, addig a lila-fehér klub nehéz időszakon megy keresztül, továbbra sincs megegyezés a szurkolók és a vezetőség között, az elmúlt időszakban legalább két Magyar Kupa-siker is gyógyította az újpesti sebeket.

A két együttes közötti pillanatnyi különbség nemcsak a táblázatokon, a költségvetésben, de a pályán, az egymás elleni találkozókon is visszaköszön. A Ferencváros ugyanis már 17 meccse veretlen a derbiken, ilyen hosszú sorozatra pedig még nem volt példa a párosítás történetében. Ráadásul az Újpest az elmúlt hét meccsén pontot, a legutóbbi hat találkozón pedig még csak gólt sem szerzett a Fradi ellen, legutóbb 2019 májusában, azaz 874 nappal (591 játékperccel) ezelőtt talált be a lila-fehér együttes.

De akkor sem fest rózsásabban az újpesti kép, ha csak a 2021–2022-es szezont nézzük: Michael Oenning alakulata a bajnokságban nyeretlen, kiesőhelyen áll, ráadásul az első tíz tétmeccsén egyaránt kapott gólt, az Újpest ilyen rosszul legutóbb nyolc éve rajtolt. Ezzel szemben a Fradi – úgy néz ki – megbarátkozott az első derbijére készülő Peter Stögerrel, elérte az El-csoportkört, és a meglepő Kisvárda elleni botlás után az OTP Bank Ligában is egyenesbe jött.

Igaz, ilyen kerettel nem nehéz uralni a magyar bajnokságot, a Ferencváros-játékosok összértéke a Transfermarkt adatai szerint 40,25 millió euró, ami több mint hatszorosa az Újpest csapatának (6,5 millió euró).

Az FTC pedig egyelőre érvényre is juttatja erejét a hazai mezőnyben, a háromszoros címvédő sorozatban négy mérkőzést nyert meg az NB I-ben (illetve a Magyar Kupában kilencet rúgott a Hatvannak, de ez aligha értékmérő), legutóbb éppen elsőszámú kihívóját, a MOL Fehérvárt győzte le. S bizony a hazai mezőnyből kiemelkedő támadók, mint Ryan Mmaee, Tokmac Nguen vagy Myrto Uzuni is remek formában futballozik (hát még ha Franck Boli is fegyelmezettebb lesz), vezérletükkel a Fradinak akár még az Európa-liga csoportkörében is lehet keresnivalója, nemhogy a magyar élvonalban.

Ezek alapján nehéz elképzelni, hogy a Fradi hazai pályán ne érvényesítse a papírformát a vasárnapi derbin.

Aissa Laidouni (jobbra) a vasárnapi derbin is a Fradi oszlopa lehet. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A vezetőedző személye lehet az újpesti esély?

Leszámítva a közhelyeket – hogy a labda gömbölyű és a fociban bármi megtörténhet –, akkor mégis mi lehet az Újpest esélye?

Például a vezetőedzője, ő kimondottan szeret a Groupama Arénában meccselni. Michael Oenning szakmájában az egyetlen, aki két bajnokit is nyert vendégként a Ferencváros új stadionjában, sőt, egy mérkőzésen is csupán négyen (Joao Janeiro, Zoran Zekic, Csertői Aurél, Nebojsa Vignjevics) diadalmaskodtak. A vezetőedző egyébként a derbi másnapján, hétfőn ünnepli 56. születésnapját, nem nehéz megtippelni, mi lehetne a legszebb ajándék számára.

Bár Oenning még a Vasassal ért el sikereket a IX. kerületben, az Újpestnek is van szép emlékű derbije vendégként, 2015-ben is relatíve esélytelenül érkezett a bajnokságot utcahosszal vezető Fradi otthonába, s Mbaye Diagne fejes góljával 1–0-ra győzött is, az volt a Fradi első veresége tétmeccsen a másfél évvel korábban átadott Groupama Arénában.

Persze aligha egy hat évvel ezelőtti összecsapás fogja meghatározni a vasárnapi rangadó kimenetelét, de mégiscsak fény lehet az újpesti alagút végén: még a legjobb formában futballozó Ferencvárost is meg lehet szorítani. Az FTC-nek ráadásul futószalagon érkeznek a találkozók, 15 napon belül már ötödik mérkőzését fogja játszani a Stöger-alakulat.

Ebbe pedig kapaszkodnia kell az Újpestnek. Bár a két keret mélységét nem érdemes összehasonlítani – az újpestiek szereplésére ez hatással is van –, a lila-fehéreknek az elmúlt hetekben volt lehetőségük a rendrakásra a csapatban, fejekben, nem mellesleg gyorsan leigazolták Mory Konét is. Emellettújra rendelkezésre áll a jól csengő Beridze, Croizet, Tallo trió valamennyi tagja, rendkívüli technikájukkal ők még a Fradi-védők ellen is érvényesülhetnek. Mindezt alátámasztja, hogy a Wyscout statisztikái szerint a legtöbb sikeres cselt az Újpest-játékosok mutatták be az OTP Bank jelenlegi idényében, ráadásul többször próbálkoztak kapura lövéssel (meccsenként 12,55), mint a ferencvárosi kollégáik (12,25) – hiába áll veszélyzónában, a csapatban igenis van potenciál.

Az Újpestnek így is lesz fontos távolmaradója, miután Branko Pauljevicset három bajnoki mérkőzésről tiltotta el az MLSZ fegyelmi bizottsága, ő mindenképp hiányozni fog az egyébként sem túl bő keretből.

Mindezekkel együtt a Fradi komoly esélyese a találkozónak, a szezonban eddig még nem látott teljesítményre lesz szüksége az Újpestnek, ha bármelyik negatív szériáját meg akarja szakítani.

A Ferencváros–Újpest találkozót vasárnap 17 órától az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti!

További tartalmak

Kapcsolódó hírek