Musorujsag
Élő Eredmények

A 14-es csapdája: az Újpest védőjét óránként állítják ki az NB I-ben

A 14-es csapdája: az Újpest védőjét óránként állítják ki az NB I-ben

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Ugyanaz a játékvezető, ugyanakkor: feltűnő a hasonlóság Abdoulaye Diaby két piros lapja között az OTP Bank Ligában.

Nem lehet azt mondani, hogy Abdoulaye Diaby első újpesti hónapjai tündérmesébe illenének. A mali középső védőt a Ciprusra távozó Kire Risztevszki pótlására igazolta a lila-fehér klub, s nem is rendelkezett rossz útilapuval: belga utánpótláscsapatoknál nevelkedett, 195 centiméteres magassága pedig arra engedett következtetni, hogy nemcsak a védekezésben, de a támadó pontrúgásoknál is Michael Oenningék egyik fegyvere lehet.

Diaby egyelőre valóban „fegyverként” funkcionál az Újpest bajnokijain, de inkább a szó negatív értelmében. Talán ő az egész OTP Bank Liga legkevesebb játékperccel rendelkező alapembere: amikor lehetett, a vezetőedző a kezdőcsapatba nevezte, ennek ellenére 118 percet töltött pályán hét forduló alatt, két alkalommal is kiállítás sorsára jutott.

A Puskás Akadémia elleni nyitómérkőzést még letudta egy sárgás figyelmeztetéssel, egy héttel később viszont elsőként használhatta a debreceni vendégöltöző tusolóját: egy elkésett belépővel találta el Bárány Donátot, Bogár Gergő-játékvezető sárga lapot mutatott fel neki, de a VAR javaslatára végül a 14. percben villant a piros. A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi bizottsága nem díjazta a megmozdulást: négy bajnokiról tiltotta el Diabyt, ilyen súlyos büntetést durvaság miatt egy éve nem szabott ki NB I-es futballistára.

Emlékezhetünk a szintén újpesti Junior Tallo ötmeccses ítéletére, de azt a pálya mellett rendezett magáncirkusz miatt kapta (a pirosat egyébként neki is Bogár Gergő mutatta fel), nem egy konkrét szabálytalanságért.

A hosszú kihagyás ellenére Michael Oenning bízott a nyáron igazolt védőben: a Ferencváros elleni derbin is a védelem tengelyébe vezényelte. Diaby visszatérése viszont túl vehemensre sikerült, lerántotta a gólhelyzetben kitörő Myrto Uzunit (miután tíz perccel korábban már ügyetlenkedésével megágyazott egy Fradi-tizenegyesnek), s lám, Bogár Gergő-játékvezető a 14. percben piros lapot mutatott fel neki, úgy, hogy a kezében ott volt a sárga is.

Ismerős valahonnan?

 

Az újabb kiállítás után az újpesti vezetőedzőt is faggatták játékosa két hasonló hibájáról, aki egyelőre nem tört pálcát felette:

„Sokba kerültek a megmozdulásai. Higgyék el, hogy ő a legcsalódottabb mindannyiunk közül, hiszen már nagyon szeretett volna játszani eltiltása után. Természetesen beszélni fogok vele, remélem erősebben és magabiztosabban tér vissza, s mindenek előtt tanulni fog a hibájából.” – fogalmazott Michael Oenning.

Pedig Diaby biztosan nem rossz játékos, hogy mást ne említsünk, a Tiszakécske elleni Magyar Kupa-találkozón két gólt is szerzett. A bajnokságban viszont – ha ismét letölti eltiltását – át kell vészelnie a kritikus 14. perceket, illetve a Bogár Gergő által vezetett meccseket hogy az Újpest valódi fegyvere lehessen. Ha a lila-fehérek szereplését nézzük, szükségük is lenne rá.

Borítókép: Facebook/Újpest FC

További tartalmak

Kapcsolódó hírek