Musorujsag
Élő Eredmények
×

Rossi: Nem ragaszkodom foggal-körömmel a kapitányi poszthoz

Rossi: Nem ragaszkodom foggal-körömmel a kapitányi poszthoz

m4sport.hu
Ha úgy érzi, hogy a szurkolók és a Magyar Labdarúgó Szövetség bizalma elfogy iránta, akkor nem fog ragaszkodni a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjához Marco Rossi.

Az olasz tréner az októberi vb-selejtezők kerethirdető sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, ha az illetékesek nem akarják, hogy maradjon, akkor nem marad hivatalában szerződése lejártáig, illetékesek alatt pedig a szurkolókat és az MLSZ-t érti.

„Ha bekövetkezik az, ami jelenleg valószínűnek tűnik, hogy nem jutunk ki a világbajnokságra, akkor elsősorban meg kell vizsgálni, hogy hogyan jutottunk el oda, utána pedig kész vagyok levonni a következtetéseket. Mindig is mondtam, hogy nem fogok foggal-körömmel ragaszkodni ehhez a pozícióhoz, ha a szövetség el akar engedni, ha más utat érez követendőnek ahhoz, hogy fejlessze a válogatott teljesítményét, én nem leszek ennek a kerékkötője, elmegyek” – fogalmazott a kapitány.

Szintén újságírói kérdésre reagálva Marco Rossi elmondta, utólag már higgadtabban tudja értékelni a szeptemberi, Anglia, Albánia és Andorra elleni mérkőzéseket. Szerinte kapitánysága elmúlt három évében sokat fejlődött a csapat, a Nemzetek Ligája harmadik vonalából felkerült az elsőbe, kijutott az Európa-bajnokságra, ahol egészen a csoportkör utolsó pillanataiig volt esély a továbbjutásra.

„Az elmúlt három évben 35 mérkőzésen 1,56 pontot szereztünk átlagban, az ezt megelőző időszakhoz hasonlítva ez rendkívüli. Amin kiborultam, hogy valaki elkezdte ezt a rendkívüli állapotot normálisként kezelni. Sokakban megvolt a várakozás, hogy ha tudunk döntetlent játszani Franciaország és Németország ellen, akkor miért ne tudnánk Anglia ellen is, dacára annak, hogy az angol válogatottban van 25 olyan játékos, akik egyenként többet érnek, mint a mi egész válogatott keretünk” – utalt az Andorra elleni mérkőzés utáni érzelemdús sajtótájékoztatóra.

A szakember hozzátette, hogy ettől még nem játszott jól Anglia ellen a csapat, amely a bekapott gól után szétesett és nem tudta végrehajtani azokat a taktikai utasításokat, amelyeket adott. Minden kerettagtól elvárja, hogy nem csak az összetartásokon, hanem két kerethirdetés között is kövesse az utasításait.

„Addig van értelme a magyar válogatott szövetségi kapitányának lennem, amíg a játékosok követik a taktikai elvárásaimat a pályán és a keretbe hívások között is. Ez a válogatott csak akkor tud jól játszani, ha minden szempontból javulunk, fizikailag is, amire nekem nincs ráhatásom, ezt a játékosoknak a keretbe hívások közötti időszakban, a klubcsapataikban kell fejleszteniük. A mentális képességükre szintén csak részleges ráhatásom van, én a taktikát határozhatom meg a mérkőzéseken. Azokat szeretném a jövőben keretbe hívni, akiken azt látom, hogy teljes mértékben követik azt, amit elvárok tőlük. Amíg én vagyok a kapitány, elvárom, hogy minden kerettag a pályán és a pályán kívül is maximálisan tartsa tiszteletben, amit elvárok tőle.”

A magyarok jövő szombaton az albánokat fogadják a Puskás Arénában zárt kapus találkozón, három nappal később pedig az Eb-döntős angolok vendégei lesznek Wembley Stadionban.

Borítókép: MTI/AP/Franc Zhurda

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kerethirdetés: hét év után tér vissza a válogatottba az FTC középpályása
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette keretét az októberi két világbajnoki selejtezőre. Marco Rossi csapata október 9-én Albániát fogadja zárt kapus találkozón, három nappal később pedig Angliába látogat. Az M4 Sport és az m4sport.hu mindkét meccset élőben közvetíti. Vécsei Bálint hét év után térhet vissza a nemzeti csapatba.
Magyar futball