Musorujsag
Élő Eredmények

Beindítja a válogatott szünet az NB I-es edzőkeringőt?

Beindítja a válogatott szünet az NB I-es edzőkeringőt?

m4sport.hu | Szepes Viktor
A hírek szerint Waltner Róbertnek már utódot is kerestek, de Michael Oenning és Csertői Aurél alatt is megremeghet a kispad, Pintér Attila pedig furcsa ultimátumot adott a mezőkövesdi vezetőségnek.

Egészen hihetetlennek tűnik, de utoljára nyolc éve fordult elő, hogy valamennyi NB I-es vezetőedző a szezon kezdetétől megélte október 1-jét adott csapata kispadján, az elmúlt évadokban rendszerint már az ősz eleje is változtatásokat hozott. A 2021/2022-es idényben egyelőre mind a 12 szakvezető élvezi a bizalmat, de a közelgő válogatott szünet ideális alkalmat kínálhat az elégedetlen tulajdonosoknak egy esetleges cserére.

Bár pillanatnyilag nincs kiesőhelyen a ZTE, a kispad mégis ott billeg leginkább. A kék-fehér együttest március elején vette át Waltner Róbert, aki játékosként 172 mérkőzésen szerepelt Zalaegerszegen, így érthetően az első pillanattól támogatták a szurkolók. A csere remekül sült el, az új vezetőedző lendületet adott a csapatnak, amely így magabiztosan maradt benn az előző szezon végén. A nyári játékosvándorlás után viszont nehezen áll össze a zalaiak kerete, sok légiós későn érkezett, idő kell, mire Waltner (vagy bárki más) egységes csapatot formál.

A türelem pedig nem a magyar élvonal fő jellemzője, a 12 csapatos bajnokságban néhány hét is komoly válságot okozhat a tabellán. Ilyenről Zalaegerszegen egyelőre nincs szó, a pletykák viszont már Aczél Zoltán és Supka Attila érkezéséről is szólnak. Az egyelőre biztos, hogy az MTK ellen Waltner Róbert irányít, de valószínűleg győznie kell a csapatnak, ha a vezetőedző nemcsak a szurkolók, de a vezetőség bizalmát is tovább élvezné.

Damoklész kardja ott lebeg Michael Oenning feje fölött is, aki az Újpest tavaly karácsonyi meglepetése volt (a szürke ködből december 23-án jelentették be az érkezését). Szerződtetése kezdetben óriási melléfogásnak tűnt, az első három bajnokiján 12 gólt kapott és nulla pontot gyűjtött a csapattal. Ám az idő végül a német szakembert igazolta, hiszen úgy gatyába rázta az Újpestet, hogy a kiesés miatt szinte egyáltalán nem kellett tavasszal izgulni, bónuszként pedig bezsebelte a Magyar Kupát is a lilákkal.

A tavaszi sprintet tehát egyértelműen megnyerte Oenning és az Újpest, de a maraton egyelőre kevésbé sikeres – Mitrovicék a vonal alatt tartózkodnak. A csapat és főleg a vezetőedző győzelmi kényszerben van, ha nem akarja, hogy idő előtt diszkvalifikálják a versenyből. Az Újpest szerencséje talán az, hogy a számára legnyerhetőbb meccsel folytatja a bajnokságot, de a nyomás így is hatalmas, hazai pályán egész egyszerűen muszáj legyőznie a Gyirmótot.

Oenning nincs könnyű helyzetben, az Újpest kiesőhelyen.
(fotó: MTI/Vasvári Tamás)

S ha már Gyirmót, egy sereghajtó alakulatnál általában téma az edzőkérdés, ennek ellenére a győri csapatnál feltűnő a csend. Jelen esetben viszont ez teljesen természetes: a klub vezetése kijelentette, hogy bízik abban a csapatban, amely kivívta az első osztályú tagságot, megérdemlik a futballisták, hogy az élvonalban is szerepeljenek. Az idea mentén pedig meglehetősen hiteltelen lenne, ha épp a siker egyik fő kovácsát, Csertői Aurélt távolítanák el nyolc fordulót követően, bár nem is tűnik úgy, hogy a tulajdonosnak ilyen tervei vannak.

Ugyanakkor a koncepció eddig nem hozza a várt eredményeket, az elfogadható kezdés után az elmúlt fordulókban csak toporog a Gyirmót, szombaton pedig éppen a 11. helyezett Újpest otthonában szerepel, egy esetleges újabb vereség talán elgondolkodtatná a sárga-kék menedzsmentet. Kit győzzenek le az élvonalban, ha nem épp közvetlen riválisukat?

A feljutást követően még ünnepelték játékosai Csertői Aurélt. (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

S bár még nincs december, de Pintér Attila jövője is kérdéses Mezőkövesden. Bár a fent felsorolt hármast megelőzi a matyóföldi együttes, az új szezon valóban nem hozza a várt eredményeket.

Tavasszal például a klub történetének leghosszabb veretlenségi sorozatát produkálta Pintérrel a Kövesd, okkal bízhattak hasonló folytatásban a borsodi gárdánál.

Az egykori szövetségi kapitány az MTK elleni vereséget követően ráadásul ki is fakadt játékosaira, akik szerinte nem tartották be az általa kigondolt taktikát, s élő adásban elég komoly ultimátumot adott a mezőkövesdi vezetőségnek: vagy a fegyelmezetlen labdarúgók távoznak decemberben, vagy maga Pintér Attila. A mostani válogatott szünetet ez még nem érintené, de ha valóban ilyen mérgezett a kapcsolat a vezetőedző és néhány játékosa között, nem biztos, hogy érdemes megvárni az ősz végét a cselekvéssel. Történjen az az edző vagy épp a futballisták kárára.

“Decemberben vagy a játékosok, vagy én.” (Fotó: m4sport.hu)

Azt már számtalanszor tapasztaltuk, hogy az OTP Bank Ligában bármi előfordulhat, így természetesen nem mehet biztosra egy vezetőedző sem. Igaz nagy meglepetés lenne, ha a hétvégi Paks–FTC találkozó után akár Bognár György, akár Peter Stöger munkáját megköszönnék, ahogyan a Kisvárdán sem túl valószínű – akár még egy kispesti vereség esetén sem –, hogy megválnának Joao Janeirótól.

De nem mehet biztosra a megtizedelt Fehérvár élén Szabics Imre sem (a Toldi, Huszti páros által menedzselt DVSC otthonában szerepel hétvégén), és Giovanni Costantinót is csak az nyugtatná meg, ha Waltnerék ellen győzelemmel térne haza az MTK-val.

Mert most még hiába a nagy csend, ne legyenek illúzióink, az NB I-es edzőkeringő előbb-utóbb menthetetlenül beindul.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Joao Janeiro: Johan Cruyff tanítása alapjaiban változtatta meg, amit a futballról gondoltam
Az OTP Bank Liga 2021/22-es szezonjának indulásánál kevesen gondolhatták, hogy hét fordulót követően a Kisvárda vezeti majd a bajnokságot. A klub a sikereket jelentős részben új vezetőedzőjének, a portugál Joao Janeirónak köszönheti, aki szerényen mindig hangsúlyozza, ez csapatmunka. A 40 éves trénert még nem nagyon ismerik Magyarországon, pedig korábban Marcelo Bielsa segítőjeként is dolgozott, a játék alapjait pedig a labdarúgás egyik legnagyobb alakjától, Johan Cruyfftól tanulta. Az m4sport.hu-nak adott interjúból kicsit jobban megismerhetik az NB I éllovasának munkamániás mesterét.
OTP Bank Liga