Musorujsag
Élő Eredmények
×

Anglia ellen már a számolgatás és az álmodozás is a tét

Anglia ellen már a számolgatás és az álmodozás is a tét

m4sport.hu | Szepes Viktor
A magyar labdarúgó-válogatott még első vagy második is lehet selejtezőcsoportjában, de legrosszabb esetben akár már kedd este búcsút mondhat világbajnoki álmainak.

Közeledik a 2022. évi labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének hajrája, így átrágjuk magunkat az érettségi tantárgyakon: jó magyar szokás szerint matekozunk, forgatjuk a történelemkönyvet, hogy az angolok elleni meccs után is valahogy megmaradjon az esélye válogatottunknak a kvalifikációra.

Az igazat megvallva azonban ebben az esetben leginkább a hittanra van szüksége a magyar szurkolóknak.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 13 nemzetet delegálhat a 2022-es világbajnokságra. A tíz selejtezőcsoport győztese automatikusan repülőjegyet vált. A tíz csoportmásodik pótselejtezőt vívhat, hozzájuk csatlakozik két válogatott a Nemzetek Ligája csoportgyőztesek közül (akik a selejtezőkben nem harcolták ki a részvételt), az így összeálló 12 csapatot három csoportba osztják, ahonnan egyenes kieséses rendszerben a három győztes csatlakozik az utazó tizesfogathoz.

Bár a magyar labdarúgó-válogatott pillanatnyilag csoportja negyedik helyén áll, jelenleg még bármelyik út elérhető számára: csoportelső, csoportmásodik is lehet, s mivel Nemzetek Ligája-csoportgyőztes, így alternatív út is kivezetheti a vébére – vagy legalábbis a pótselejtezőig.

Bravúr kell a Wembleyben!

A magyar válogatott csoportelsőként, egyenes ágon jut ki a katari világbajnokságra, amennyiben hátralevő három selejtezőjén (Anglia, San Marino, Lengyelország) kilenc pontot szerez, Anglia viszont egyet sem (Magyarország, Albánia, San Marino), emellett Albánia és Lengyelország legfeljebb négy pontot gyűjt a hátralevő találkozókon.

Ez azonban még automatikusan nem jelent csoportelsőséget, mivel pontok tekintetében a Rossi-csapat megelőzni már nem tudja a Háromoroszlánosokat, a hátralevő három találkozón a jelenlegi 20-as gólkülönbséget (az angoloké +21, a mieinké +1) is el kell tüntetni valahogy.

Ha nem is sokkal, de a csoportelsőségnél azért elképzelhetőbb, hogy a nemzeti együttes az I-csoport második helyén végez. Ehhez a fennmaradó vb-selejtezőkön legalább hét pontot kell elérnie vagy amennyiben hatot, úgy izgulni kell, hogy kedden az Albánia–Lengyelország meccs döntetlennel érjen véget (és novemberben Albánia ne szerezzen pontot, Lengyelország is maximum egyet).

Ez azt jelenti, hogyha Magyarország kedd este pontot szerez a Wembleyben – és Albánia nem veri meg Lengyelországot –, megmarad az esélye, hogy a csoportján keresztül kiharcolja a pótselejtezőt.

Az I-csoport csapatainak hátralevő mérkőzései:

Anglia: Magyarország o, Albánia o, San Marino i
Albánia: Lengyelország o, Anglia i, Andorra o
Lengyelország: Albánia i, Andorra i, Magyarország o
Magyarország: Anglia i, San Marino o, Lengyelország i

forrás: m4sport.hu

Komoly osztrák hajrára van szükségünk

Azonban elég valószínű, hogy az egyetlen esélyt a magyar válogatott számára a tavalyi Nemzetek Ligája-csoportgyőzelem adja. Ehhez pedig Ausztria szereplése lehet a kulcs, mivel a divíziónk másik két győztese, Wales és Csehország egy selejtezőcsoportban van, így az egyik csapat jó eséllyel megszerzi a csoport második helyét – ebből pedig egyenesen következik, hogy a másik biztosan nem, így onnan biztosan elvesznek egy NL-pótselejtezős helyet.

A másik pozícióért Ausztriával meccselünk, de mivel a kiemelésben sógoraink előttünk állnak, mindenképpen szükségünk lenne rá, hogy megelőzzék a skót, izraeli duót az F-csoportban. Azonban hátrányuk jelenleg négy pont a második helyezett Skóciával szemben, így sorsuk nincs a saját kezükben, sőt, amennyiben kedden a hibátlan Dánia legyőzi Ausztriát, s a skótok a papírformának megfelelően verik Feröert, két fordulóval a vége előtt hét pont, azaz behozhatatlan lesz az osztrák hátrány.

Sajnos a magyar válogatottat a Gracenote sem vizionálja a pótselejtezős helyekre, a playoffra pillanatnyilag legesélyesebbnek vélt 12 csapatban nem találjuk Marco Rossi együttesét.

Így ha az előzetes esélyeknek megfelelő eredmények születnek a vb-selejtezők keddi játéknapján, akkor a magyar válogatott a matematikai esélyét is elvesztheti a kvalifikációra.

Nincs mese: annak a bizonyos papírformának legalább a Wembleyben (de lehetőleg Dániában és Albániában is) borulnia kell!

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

További tartalmak

Kapcsolódó hírek