Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferencváros európai tavasza a tét

A Ferencváros európai tavasza a tét

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Egyszerre komoly lehetőség és veszély a Celtic elleni két meccs: a Ferencváros oda-vissza sikerével matematikailag is bebiztosíthatja, de két skót siker esetén végleg el is bukhatja a tavaszi folytatást.

Akár a játékoskeretek értékét, akár a csapatok jelenlegi formáját, akár a fogadóirodák szorzóit nézzük, a Ferencváros pillanatnyilag leggyengébb csoportellenfelével, a Celtickel találkozik – az ENSZ klímagyűlése miatt Európa-ligához méltatlan időpontban – kedd délután Glasgow-ban, majd két héttel később a Groupama Arénában.

Az M4 Sport és az m4sport.hu kedden 16 órától  közvetíti élőben a 16.30-kor kezdődő Celtic-Ferencváros Európa Liga-csoportmérkőzést.

Az első két forduló mindezt alátámasztja: a két zöld-fehér alakulat egyaránt pont nélkül áll a G-csoportban, s bár a Ferencváros és a Celtic is játszott olyan találkozót, amelyen nem állt messze a döntetlentől, az erőviszonyok kirajzolódtak két fordulót követően – a hat-hat pontos Betis, Leverkusen duó minden valószínűség szerint lemeccseli egymás között az első helyet, a Celtic és az FTC pedig ölre mehet a harmadik pozícióért. Márpedig az Európai Konferencia-ligának köszönhetően utóbbi is komoly téttel bír.

Magyar csapatként legutóbb a Debrecen élte meg a tavaszt a nemzetközi porondon, az UEFA-kupában a horvát NK Varteks és a görög PAOK együttesét búcsúztatta, majd a belga FC Bruges 0–1-es összesítéssel állította meg a Loki menetelését. Más kérdés, hogy az európai tavaszhoz mindössze három párharcot kellett sikeresen megvívnia egy hazai csapatnak, most ez még a főtáblához sem elegendő.

Ez nem az a Celtic

A Ferencvárosnak azonban komoly esélye van, hogy ebben a rendkívül hosszú és kimerítő terhelésben is kiharcolja a folytatást, ennek a kulcsa egészen biztosan a Celtic elleni két összecsapás lesz. Az 51-szeres skót bajnok nem 2021-ben éli a fénykorát, hiszen 54 esztendővel ezelőtt már megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a mai BL elődjét), de a 2010-es években is visszajáró vendég volt a legrangosabb sorozat főtábláján, sőt annak egyenes kieséses szakaszában is.

Ehhez képest a Celtic az elmúlt szezonban csoportja utolsó helyén végzett az Európa-ligában, a skót bajnokságban pedig több mint 20 ponttal kullogott az örök rivális Rangers mögött. A menedzsment természetesen edzőt váltott a nyáron, de az ausztrál Angelos Postecoglou (aki korábban dolgozott együtt Puskás Ferenccel is) érkezése sem hozott eddig megváltást: a hazai pontvadászatban csupán negyedik a csapat, az EL-csoportban pedig két vereséget szenvedett el (a Betis ellen ráadásul kétgólos előnyből), mindkét találkozón négy gólt bekapva.

Szellős középpálya, gyilkos csatársor a Fradinál

Ugyanakkor jelenleg a Ferencváros sincs topformában, bár tartalékos csapattal, de hétvégén 2–1-es vereséget szenvedett a Zalaegerszegtől, sorozatban másodszor maradt pont nélkül a Groupama Arénában. A nemzetközi kupaszereplése viszont eddig abszolút rendben van: a főtáblán a Leverkusen és a Betis ellen is állva halt meg, sokkal meggyőzőbb teljesítményt nyújtott, mint a skót riválisa a csoport két bombázójával szemben. Bár a Fradit nem lehet a Celtic elleni találkozók egyértelmű esélyesének nevezni, az viszont mindenképp helytálló, hogy kezdeményezőbb futballt, (még) kiegyenlítettebb mérkőzést játszhat a magyar rekordbajnok a szigetországiakkal, mint a két eddigi EL-összecsapásán.

S bár a két csapat nem rendelkezik végtelen közös múlttal, az erőviszonyok jellemzésére tökéletes az az egyetlen találkozó, amelyet tavaly augusztusban vívtak: el kell ismerni, a Celtic a meccs nagy részében fölényben futballozott, a győzelmet (és a továbbjutást) cserébe a Ferencváros szerezte meg a Bajnokok Ligája-selejtezőben. Ránézve a két együttes jelenlegi állapotára, nem elképzelhetetlen, hogy csak előbbi változzon.

A Celtic szurkolói oldala egyébként megszólaltatta a HungarianFootball.com alapítóját, Tomasz Mortimert, aki szerint a középpálya lehet a magyar együttes Achilles-ína:

„Egyértelműen középen gyenge a Ferencváros. Elvesztették Igor Haratint nyáron, aki tavaly még a BL-ben is gólt szerzett. Vécseivel pótolták, aki remek formában játszik jelenleg, de egy kicsit a semmiből jött, tavaly még nem is kapott lehetőséget. Loncar és Zachariassen játszhat mellette, akik tehetséges futballisták, de egyelőre nem váltották ki vételárukat” – mondta a szakértő a 67hailhail oldalán.

Kétségtelenül igaza van Mortimernek, hiszen Sigér és Somália is hiányzik a középpályáról (bár utóbbi már közel százszázalékos állapotban), Vécseinek viszont rendkívüli önbizalmat adhatott szombati bombagólja és visszatérése a magyar válogatottba.

A középpályás-problémákat pedig kompenzálhatja a Ferencváros gyilkos csatársora: Ryan Mmaee úgy robbant be a Fradiba, mint még egy légiós sem korábban, Myrto Uzunival kapcsolatban elég csak a Betisnek lőtt gólját felemlegetni, Tokmac újabban az előkészítésben jeleskedik, és ne feledjük Franck Bolit sem, aki másfélhónapnyi harmadosztályú száműzetés után visszatért az első csapathoz, ha hamar felveszi újra a topfutball tempóját, feledtetheti korábbi ballépését.

Egyszerre komoly lehetőség és veszély a Celtic elleni két meccs: a Ferencváros oda-vissza sikerével akár matematikailag is bebiztosíthatja, de két skót siker esetén el is bukhatja az európai kupatavaszt.

Borítókép: MTI/EPA/Getty/Mark Runnacles

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Fiatal magyar kapusok hozták a hétvége szenzációit – Hétvégi hősök
Az OTP Bank Liga 9. fordulójában Vécsei Bálint szokása szerint a tizenhatoson kívülről szerzett bombagólt, Budu Zivzivadze előbb a felső sarokba, majd a felső karéjba lőtt, a félszázados támadó pedig legyőzte a százados Grófot. Hétvégi Hősök nevű új sorozatunkban hétről hétre felidézzük az aktuális NB I-es kör legemlékezetesebb pillanatait.
Magyar futball