Musorujsag
Élő Eredmények

Boldogan rontotta el a Fradi-szurkolók örömét, de topligába és a válogatottba vágyódik a ZTE tizenegyesölője

Boldogan rontotta el a Fradi-szurkolók örömét, de topligába és a válogatottba vágyódik a ZTE tizenegyesölője

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Becsülettel felkészült és behúzta a csőbe Ryan Mmaeet Demjén Patrik, aki szerint a kapitális hibák csökkentése a ZTE javulásának fő kulcsa. A tehetséges kapus hálás klubjának a bizalomért, de később a felnőttválogatottban és a Bajnokok Ligájában is bemutakozna. Interjú.

 

Pom-pom meséinek bozontos főszereplője talán a „Waltnermentő Tizenegyesölőként” mesélne Demjén Patrik hőstetteiről, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a ZTE feltámadásában, s a vezetőedző maradásában. A 23 esztendős kapus már harmadik szezon óta a kék-fehérek kirobbanthatatlan játékosa, de a jövőben ennél még többet szeretne: topligákban és a magyar felnőttválogatottban is védene.

A Zalaegerszeg büntetőgyilkosa két bravúrjának titkáról, Waltner Róbert személyéről, és a példaképéről is mesélt az m4sport.hu-nak.

– Az elmúlt két bajnokin két tizenegyest hárított, ráadásul Grozav és Ryan Mmaee is értékesített már büntetőt a szezonban. Ennyire felkészült belőlük?
Persze, az adott héten az aktuális ellenfelet mindig kielemezzük, ki hogyan, hova szokta rúgni a maga tizenegyesét. Erre nyilván mindig szükség van, akkor is, ha a soros rivális több hete nem lőhetett, mert nem tudjuk, mi lesz a bajnokin. Bár olyan is volt már, hogy úgy zárta le Vlaszák Géza kapusedzőnk ezt a beszélgetést, hogy „hagyjad, úgy is kivéded” (nevet). Ezek alapján próbálok a meccseken én is dönteni, szerencsére ezek most összejöttek.

– A Fradi elleni találkozó után egy cselt emlegetett, amit bevetett Mmaeeval szemben, ez mi volt?
Tudtam, hogy milyen stílusban rúgja a tizenegyeseket, mindig a kapus mozgását figyeli, és az alapján választ oldalt, ha elindul az egyik irányba. Felkészültem rá, hogy engem néz majd, s aztán rúgás előtt lepillant a labdára, így az előbbi pillanatban elmozdultam jobbra, és amikor lenézett visszavetődtem a bal oldalra. Szerencsére bejött, nagyon bíztam benne, rendkívül fontos pontokat hozott.

– Így elmondva ez egy egyszerű mozdulatsornak tűnik, amit bárki be tud mutatni…
– Egyáltalán nem könnyű ezt végrehajtani, úgy kell eladni, hogy a támadó – jelen esetben Mmaee – ne is sejtse, hogy készülök valamire, szinte tizedmásodpercre pontosan a megfelelő pillanatot kell kiválasztani. Próbáltam behúzni a csőbe, szerencsére összejött. Annak örülök, hogy egy olyan pillanatban jött ez a védés, amikor a ZTE-játékosok elhitték már a győzelmet, és ez plusz erőt adott a csapattársaknak az utolsó húsz percre.

Fotó: www.ztefc.hu

– Viszont az adott tizenegyes előtt egy perccel még lazíthatott, hiszen a ZTE jött szabadrúgással az ellenfél térfelén. Mennyire sokkolta a VAR hirtelen döntése?
– Volt már egy hasonló meccsünk, a Mezőkövesd ellen rengeteget videóztak, szinte folyamatosan állt a játék, így engem nem ért váratlanul ez a szituáció sem. Ha jól tudom, hat perc különbség volt a kezezés és a tizenegyes elvégzése között, de ehhez muszáj hozzászokni. Nyilván demoralizáló lett volna, ha a saját szabadrúgás helyett gólt kapunk, de a szabály az szabály, fordított helyzetben nyilván mi is ugyanúgy örültünk volna neki, ha mi rúghatunk büntetőt, akár percekkel később is.

– A Fradi-játékosok egyébként is retteghetnek, ha Demjén Patriknak kell tizenegyest lőni, eddig háromból három kimaradt.
Nyilván más érzés úgy odaállni kapusként, hogy a hátam mögött ott az egész Fradi-tábor, és tudom, hogyha berúgják, akkor „elszabadul a pokol”, de ez engem valamiért pluszban motivál. Jó érzés volt elrontani az örömüket, számomra ez a győzelem egyértelműen karrierem legnagyobb sikere. Most először nyert a csapatom a Fradi ellen, ráadásul idegenben, fantasztikus érzés, nagyon sokat tett érte mindenki.

– Valóban az első kilenc forduló legnagyobb szenzációját ez a meccs szolgáltatta. Mi volt a bravúr titka?
– A legfontosabb a védekezésünk és a hibáink leredukálása volt. Az előző fordulókban olyan elemi dolgokat rontottunk el veszélyes pozíciókban, amelyekből rendre gólt kaptunk. Az MTK elleni meccset is idevéve, ezen a két találkozón nem hibáztunk ekkorákat, fegyelmezetten játszottunk, és az egész csapat úgy védekezett, mintha az élete múlna rajta. Természetesen a Fradi nagyszerű csapat, többször is feltört minket és helyzetbe került, de ezek a lehetőségek hála Istennek kimaradtak. Az biztos, hogy rengeteget tettünk azért, hogy a szerencse végre mellénk álljon. Az egész csapat hullafáradt volt az utolsó húsz percben, mégis megállás nélkül sprintelt mindenki.

– A meccs előtt a két vezetőedző azt nyilatkozta, hogy biztosan a Ferencváros fog irányítani, ehhez képest, kis túlzással nekiugrottak az ellenfélnek. Erre tudatosan készültek?
– Az első félidőben tudtunk olyan bátran játszani, ahogy elterveztük, megtaláltuk azokat a helyeket, amelyekre készültünk előtte a videóelemzéseknél, remekül forgattuk a játékot. Bátrak voltunk, mertünk futballozni, erre büszkék lehetünk, de hozzá kell tenni, hogy a második játékrészben nem a mi akaratunk érvényesült. Szerencsére minden csillag úgy állt, hogy mi nyerjünk ezúttal.

– Meglehetősen kicserélődött a keret nyáron, sok légiós talán későn is érkezett a Zalaegerszeghez. A csapat összeszokásának is köszönhető az elmúlt két meccsen mutatott játék és eredmény
– Nagy volt a mozgás, romlott a csapatkohézió, nyilvánvalóan kellett idő, amíg kialakult a megfelelő egység. Viszont szerintem nem ez volt a fő problémánk, leginkább az egyéni hibákon mentek el a korábbi meccsek. Ha megnézzük az elmúlt két találkozón nem is tudott kialakított helyzetből betalálni sem a Fradi, sem az MTK, Vécseié bombagól volt, azt nyilván még mi is megtapsoltuk, kevésbé bosszantott, mint a korábbi hibáink. Ezek elmaradásával a fantasztikus szurkolótáborunkat is kiszolgálhattuk végre, ők is nagyon megérdemelték.

Fotó: www.ztefc.hu

– Látványosan indultak meg fölfelé, mi lehet a csapat célja ebben a szezonban?
– Először legyen meg a biztos bennmaradás, ha az ehhez megfelelő pontszámot elértük, utána kezdhetünk el szerintem komolyabb helyezésben gondolkodni. Nyilvánvalóan egy ötödik hely sokkal jobban néz ki, mint a tizedik, de nem szabad nagyon előre gondolkodni. Messze van még a vége, és az ilyen bravúrgyőzelmek rengeteget segítenek, de a közvetlen riválisok ellen kell majd igazán jól szerepelni, azokon a meccseken dől el, hogy milyen célért is küzdhetünk valójában.

– Most úgy néz ki, hogy Waltner Róberttel közösen küzdhetnek, pedig korábban felmerült, hogy menesztené a ZTE vezetősége. A csapatban ez hogyan csapódott le, mekkora hatása volt a mindennapokra a pletykáknak?
– Egyik edzés előtt bejött az öltözőbe Robi, elmondta, hogy az újságban azt olvasta, melegedik alatta a kispad, ő erről korábban nem tudott. Mi egyébként a pletykákból korábban semmit nem érzékeltünk. Tudjuk, hogy az MTK elleni siker akár meg is menthette az állását, egész csapatként, hiba nélkül hoztuk le, de a találkozó közben nyilván nem ez járt a fejünkben. Nagyon sok meccsen kaptunk egyéni rontásból gólt, elöl meg kihagytuk a helyzeteinket, természetesen erről egy edző nem tehet, cserébe viszont az ő munkájának is köszönhető, hogy ezek a hibák egyelőre megszűntek. Dolgozunk érte, dolgozunk saját magunkért is, de a döntés a tulajdonos kezében van.

– Milyen edző egyébként Waltner Róbert?
– Inkább a szigorúbb edzők közé tartozik, mindig azt hangsúlyozza, hogy nála a fegyelem és a munka az első. Sokat számít, hogy fiatal szakemberként bizonyítani akar, ráadásul ezer szállal kötődik Zalaegerszeghez, vissza szeretné adni, amit a klubtól kapott. Talán neki még különlegesebb volt ez a Fradi elleni győzelem, hiszen amikor a csapat legutóbb nyert az Üllői úton, ő még játékosként pályán volt.

– A mérkőzés után említette, hogy komolyabb céljai is vannak, nem feltétlenül Zalaegerszegről szeretne visszavonulni.
– Sokat kaptam a Zetétől, a feljutás után velem képzelték el a csapat jövőjét, bizalmat szavaztak nekem 21 éves kapusként az NB I-ben, ezt nagyra értékelem, és a klubnál most is érzem a törődést, ami mindenképpen hozzátesz a bravúrjaimhoz. De szeretnék később külföldön egy nagyobb karriert befutni. Természetesen ehhez a mostani szintem csak a minimum, folyamatosan fejlődnöm kell. Később a felnőttválogatott is tervben van, de egyelőre a klubra koncentrálok, nem jár minden nap ezen az eszem.

– A válogatott jelenlegi kapusai valamennyien elmúltak már 30 évesek, ráadásul Ön az U21-es nemzeti együttes csapatkapitánya is volt. Ez alapján logikusnak tűnik, hogy előbb vagy utóbb a felnőttválogatottban is lehetőséget kap.
– Ha állandósítani tudom a formámat, akkor bízhatok benne, hogy minél hamarabb meghívót kaphatok, hatalmas álmom lenne Magyarországot képviselni felnőttszinten is. Viszont az, hogy sok meccset játszottam az U21-es válogatottban, nem jelenti automatikusan azt, hogy a felnőttek között is velem kezdődik majd az összeállítás, ha a jelenlegi – egyébként nagyszerű – válogatott kapusok visszavonulását követően be is következik egy generációváltás. Inkább a fejlődés és a teljesítmény, ami ehhez kell, illetve egy magasabb nívójú bajnokságban talán egyszerűbb felhívnom magamra a figyelmet.

Fotó: www.ztefc.hu

– Melyik lenne ez a bajnokság az elképzelései szerint?
– Igazából bármelyik topligában szívesen pályára lépnék, óriási megtiszteltetés lenne, egyáltalán nem szomorkodnék azért, mert mondjuk csak Premier Leagueben játszottam, de a Bundesligában nem. Ezzel karöltve célom, hogy bemutatkozzak egyszer a Bajnokok Ligájában is, egyelőre ezek a hosszabb távú tervek is motiválnak a mindennapi munkában.

– Tavasszal pozitív koronavírusteszt kihagyta az U21-es Európa-bajnokságot, az mennyire vetette vissza az álmodozásban?
– Nagyon nehéz volt megélni, de mindig az a filozófiám, hogy az újabb lehetőségekre kell koncentrálni. Elég csak a heti kapusmunkára gondolni, ha az egyik meccsen hibázom, nem bosszankodhatok a következő bajnokin is amiatt, mert biztos, hogy nem jövök ki belőle. Ugyanígy, ha egy meccsen jól védek, annak sincs hatása már egy-két nappal később, pláne nem a következő bajnokin. Ezt a helyzetet is így emésztettem meg. Csalódott voltam, de hamar tudtam a következő feladatokra fókuszálni, hiszen a Zalaegerszeggel a bennmaradásért küzdöttünk. Szerencsére úgy néz ki, hosszú távú álmaimat nem írta át ez a bosszantó szituáció.

– Miben kell még leginkább fejlődnie, hogy az álmai beteljesülhessenek?
– Igazából kimondott erősségem és gyengeségem sincs. A játékomat megnézve minden elemben tudok még fejlődni, mindenhol tudok még pluszt hozzátenni, amivel segíthetem a magam és a csapat szereplését is. Úgy érzem, hogy kommunikációban és lábbal való játékban az NB I élmezőnyébe tartozom, de 23 évesen még tényleg hosszú fejlődési út áll előttem.

– Ilyen aktívan monitorozza az NB I-es kapuskollegákat is?
– Sokakkal tartom a kapcsolatot, ha találkozunk meccseken, dicsérjük egymást. Szoktam nézni a többi kapust is folyamatosan, egy-egy gólnál mit tehetett volna másképp, mi az, amit én nem így csináltam volna. Összességében próbálok saját magam és más hibáiból is tanulni, tökéletesíteni a játékomat.

– Ha nem is feltétlenül a magyar élvonalból, de példaképe van a gólvonal előtt?
– Nekem Ter Stegen stílusa jön be, nagyon jó lábbal, sokat is foglalkoztatják a Barcelonában, emellett persze a védései sem rosszak. A mai fociban őt tekintem elsőszámú példaképemnek, tőle szeretnék a legtöbb dolgot eltanulni.

Borítókép: ztefc.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Szeptemberben a legjobb edző és játékos is az FTC-ből került ki az NB I-ben
Egyetlen gólt kapva nyerte meg az összes OTP Bank Liga-mérkőzését szeptemberben a Ferencvárosi TC, így nem meglepetés, hogy Peter Söger vezetőedző és a góllövőlistán harmadik helyezett, Ryan Mmaee kapta Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és az M4 Sport díját. Mellettük a hónap a legszebb gólját és legszebb védését is jutalmazták.
Magyar futball
Fiatal magyar kapusok hozták a hétvége szenzációit – Hétvégi hősök
Az OTP Bank Liga 9. fordulójában Vécsei Bálint szokása szerint a tizenhatoson kívülről szerzett bombagólt, Budu Zivzivadze előbb a felső sarokba, majd a felső karéjba lőtt, a félszázados támadó pedig legyőzte a százados Grófot. Hétvégi Hősök nevű új sorozatunkban hétről hétre felidézzük az aktuális NB I-es kör legemlékezetesebb pillanatait.
Magyar futball