Musorujsag
Élő Eredmények
×

Torghelle Sándor: Nem vagyok az az edző, aki leül a kispadra és csak néz

m4sport.hu | Határ Dávid
Torghelle Sándor több mint egy éve lezárta a játékos-pályafutását, azóta pedig már az edzősködésbe is jócskán belekezdett. A 42-szeres magyar válogatott csatár jelenleg Juhász Rolanddal közösen Szabics Imre munkáját segíti a MOL Fehérvár FC-nél. Az m4sport.hu-nak adott interjújában többek között beszélt az edzősködés felé vezető útról, jelenlegi feladatairól és jövőbeli terveiről is.
Torghelle Sándor (Fotó: molfehervarfc.hu)

Torghelle Sándor 2020 szeptemberében jelentette be, hogy visszavonul a profi labdarúgástól. Azóta új kihívásokat talált magának a 39 éves excsatár, de a nyilatkozataival eddig csak elvétve lehetett találkozni.

„Nem volt tudatos, nem arról volt szó, hogy eltűnök, egyszerűen csak így alakult” – kezdte az m4sport.hu-nak adott interjúját a korábbi 42-szeres magyar válogatott futballista.

A profi labdarúgás befejezése után sokáig nem tétlenkedett, és ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy már öt évvel a pályafutása vége előtt elkezdte az edzői licencek megszerzését.

„Nagyjából öt évvel ezelőtt, még aktív labdarúgó voltam, amikor elkezdtem az edzői tanfolyamokat. A C- és a B-licenc után az A-t is megszereztem, végigjártam ezt az utat, így amikor vége lett a pályafutásomnak, megvoltak azok a papírok, amelyekkel el tudtam kezdeni a munkát. Emellett még az MLSZ sportmenedzseri képzését is megcsináltam.”

Az azonban nem volt kérdés, hogy a labdarúgás berkein belül szeretne maradni.

„Mindenféleképpen a labdarúgásban akartam maradni, de amikor szögre akasztottam a cipőmet, akkor még százszázalékosan nem tudtam, hogy melyik irányba induljak el. Nem tudtam, hogy pontosan mi leszek öt év múlva. Ez nagyon nehéz kérdés volt számomra, de nem is igaz a múlt idő, most sem tudom százszázalékosan, hogy mi lesz öt év múlva. Azt tudtam, hogy a labdarúgásban akartam és akarok maradni.”

Torghellét a feladatok is gyorsan megtalálták: Fehér Csaba invitálására az utánpótlás-válogatottaknál kezdett dolgozni, elsősorban a szövetségi edzők (Sándor György, Belvon Attila és Szélesi Zoltán) munkáját segítette.

„Ez egy jó tanulási lehetőség volt nekem, így örömmel el is vállaltam. Jártam az edzéseket és edzőtáborokat, de nem volt teljes a dolog, mert a Covid miatt a válogatottak nem tudtak mérkőzéseket játszani.”

Emellett a III. Kerületi TVE-nél is lehetőséget kapott sportkoordinátorként. Elmondása szerint itt elsősorban a vezetőedzővel és az utánpótlásban dolgozókkal való kapcsolattartás és a sportigazgató segítése volt a két legfontosabb feladata.

„Nagyon élveztem mind a két feladatot, az eredmények is jöttek, mind a kettő szakmába bele tudtam szagolni: a válogatottnál mint edző, a Kerületnél mint sportvezető. Jó volt megnézni azt, hogy hogy épül fel az egyesület, a háttérben milyen feladatok vannak – ez a két munka kiegészítette egymást.”

2021 áprilisában Szabics Imrét nevezték ki a MOL Fehérvár FC vezetőedzőjének, Juhász Roland és Torghelle Sándor pedig segítőként csatlakozott a stábhoz. Az excsatár korábban már játszott a Vidiben, ráadásul most korábbi válogatott csapattársaival dolgozhat együtt, így adódik a kérdés, visszautasíthatatlan volt-e az ajánlat.

„Próbáltam mindig olyan helyen dolgozni, ahol normális emberek vesznek körül. Játékosként, amikor nem éreztem jól magam, vagy valamilyen problémám volt, akkor fogtam magam, és eljöttem. Igaz, az is előfordult és most is bármikor előfordulhat, hogy azt mondják, mennem kell, de ez az életben megesik. Ha mennem kell, akkor mennem kell… A közelmúltban is az volt a helyzet, azt éreztem, hogy jó emberek vannak körülöttem, tudok tanulni, ezért mentem a Kerülethez és a Fehérvárhoz is. Utóbbihoz olyan ember hívott, akinek a neve garancia arra, hogy új tapasztalatokat szerezhetek, tanulhatok, és tudom kamatoztatni azt, ami én vagyok. A Fehérvárnál az elsődleges feladatom az, hogy Szabics Imre munkáját segítsem.”

Juhász Roland, Szabics Imre és Torghelle Sándor (balról jobbra) közösen dolgozik a MOL Fehérvár sikeréért (Fotó: molfehervarfc.hu)

Szabics Imre a bemutatkozó sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „Torghelle a támadásokért, Juhász a védekezésért lesz felelős, én pedig összefogom a kettőt.” De hogyan néz ki a gyakorlatban, edzéseken és a mérkőzéseken ez a munkamegosztás?

„Az edzéseket Szabics Imre vezeti, a taktikát ő határozza meg, nekünk részfeladataink vannak. A támadásvezetésnél én segítek be, a védőkkel pedig Roli foglalkozik. Az edzések utáni egyéni foglalkozásokat, pluszmunkákat is én csinálom a támadókkal. Az egész egyben tartásáért természetesen a vezetőedző felel, de a feladatokat ma már meg kell osztani. Egy ember nem tud egyszerre mindent csinálni, azért vagyunk ott, hogy segítsünk.”

Juhász Roland és Torghelle Sándor (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Edzőként már nem teljesen olyan, mint a pályán volt

Játékos-pályafutása során Angliában, Görögországban és Németországban légióskodott, így több, a magyartól eltérő futballkultúrával és sok edzővel is találkozott már. Kérdés, hogy akad-e valaki, akitől sikerült valamit ellesni, akire a mai napig felnéz?

„Nagyon sok edzővel dolgoztam együtt, de senkit sem szeretnék kiemelni. Elsősorban az maradt meg, hogy különféle helyzeteket, hogy oldottak meg az edzők. Manapság már rengeteg edzésgyakorlatot lehet lesni innen-onnan. Leginkább azért jó, hogy külföldön játszottam, mert láttam, hogy az edzők hogyan oldottak meg a különböző helyzeteket, hogyan alakították ki a keretet, hogyan beszélték meg a játékosokkal, esetleg velem a különféle dolgokat. A legjobban ezeket tudom visszaidézni és kamatoztatni.”

Egy név azért így is előkerült a beszélgetés során.

„Annak ellenére mondok egy nevet, hogy nagyon sok csörtém volt az edzővel. Jos Luhukay volt az, akivel Augsburgnál dolgoztam együtt. Nagyon sok döntésével nem értettem egyet a holland szakembernek, de így utólag, hogy már én is benne vagyok az edzősködésben, már látom, mit miért csinált, miért döntött sokszor úgy, ahogy azzal akkor nem értettem egyet.”

Hajt, küzd, mindent belead, mindig motivált és sosem adja fel – labdarúgóként valahogy így lehetett jellemezni Torghelle Sándort. Változott valami azzal, hogy immár az oldalvonalon kívülről, edzőként vesz részt a mérkőzéseken?

„Ezt a kollégáimtól kellene megkérdezni, hogy hogy viselkedek a kispadon, ők mit látnak – mondja nevetve, majd komolyabbra fordítja a szót. – Száz százalékban nem azt a Torghelle Sándort kapják az emberek, akit a pályán láttak. Nyugodtabb vagyok, de azért nem olyan, mint aki csak ücsörög a kispadon. Sokkal higgadtabban próbálok dolgokat megoldani. Természetesen ez azért megváltozhat a közel vagy a távolabbi jövőben. Sok mindentől függ, hogy hogyan reagál az ember a körülötte zajló történésekre.”

És hogy mit gondolna Torghelle Sándor, a korábbi labdarúgó Torghelle Sándorról, jelenlegi edzőről?

„Nem vagyok az az edző, aki leül a kispadra és csak néz, de olyan sem vagyok, amilyen a pályán voltam. De pályán megismert személyiségemet is ketté osztanám. Az első időszakom, az első öt-hat év elég kemény volt, kaptam hideget-meleget, és meg is érdemeltem. De ez voltam én. Aztán a második időszakban letisztultam. Ekkor sem voltam egy a kezesbárány, akit beültetnek a sorokba és ott is marad. A véleményemet akkor is elmondtam, edzőnek, bírónak, ellenfélnek is, ugyanúgy küzdöttem és hajtottam, de sokkal letisztultabb voltam.”

Korábban úgy nyilatkozott, hogy az A- után a pro licencet is szeretné minél előbb megszerezni. Ez egyben azt is jelenti, hogy motiválja, hogy egyszer vezetőedzőként is kipróbálja magát?

„Az MLSZ most induló pro licenc képzésére nem nyertem felvételt, így A-licenccel dolgozok tovább a Fehérvárnál. Ebben a szerepkörben jól érzem magam, de azt, hogy mit hoz a holnap, nem tudhatom… Egyelőre nem tervezem azt, hogy vezetőedző leszek, most Szabics Imrével és Juhász Rolanddal tervezzük a jövőt.”

Torghelle Sándor készül gratulálni Nikolics Nemanjának (Fotó: molfehervarfc.hu)

A fehérvári támadóknál át kell szakadnia a gátnak

Az OTP Bank Ligában kilenc forduló után a tabella negyedik helyén áll a MOL Fehérvár, amely több szempontból sem volt egyszerű helyzetben a felkészülés alatt és a bajnokság első néhány körében, de Torghelle Sándor bízik benne, hogy most már helyreállt a rend.

„Rossz volt, hogy nem tudtunk egy rendes felkészülést végigcsinálni a csapattal, mivel sok válogatott játékosunk volt, akik nem tudtak velünk készülni. Az persze jó, hogy több labdarúgónk ott volt például a nyári Európa-bajnokságon, vagy egy másik nemzeti együttesnél, de így a felkészülés kezdetén kevés játékosunkra tudtunk csak számítani. Az Ararat elleni kiesés a Konferencia-ligából sajnálatos volt, majd a bajnokságban az első válogatott szünetig volt két győzelmünk és két döntetlenünk, aztán sokan megint elmentek a nemzeti csapatukhoz. A következő négy forduló, a két válogatott szünet közötti rész nagyon nehéz és kellemetlen volt, mivel több sérültünk is volt, ráadásul a koronavírus is megjelent az öltözőben. A Ferencváros ellen például az első csapat keretéből tíz mezőnyjátékosunk volt, többen az NB III-as együttestől érkeztek a keretbe. Mindenesetre bízom benne, hogy most már helyreállt a rend, többen visszatértek a sérülésből és remélem, a Covid sem tér vissza.”

A MOL Fehérvár kilenc meccsen eddig összesen tizenegy gólt szerzett a bajnokságban – ennél kevesebb a tabella első hét helyezettjéből csak az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Puskás Akadémiának van. Korábbi csatárként, illetve most már edzőként vajon hogyan látja, miért akadozik a fehérvári támadógépezet?

A helyzeteink megvannak, de a tizenhatoson belül nem vagyunk elég nyugodtak, elkapkodjuk a lehetőségeinket. A csatárok életében előfordul, hogy tízszer is próbálkoznak, de egyszerűen nem jön a gól. Aztán van, amikor sokáig a kapu közelébe sem megy a támadó, majd a semmiből gólt tud szerezni. Ennek a gátnak kell átszakadni, hogy kiszakadjon az bizonyos zsák. A másik, hogy a csatáraink között is voltak sérültek és betegek. Maximálisan hiszem és tudom, hogy a támadóink elkezdik lövöldözni a gólokat. A lehetőségeink eddig is megvoltak, de ezeket a játékhelyzeteket nem játszottuk le úgy, ahogy kellene.”

Pénteken a sereghajtó, még nyeretlen Újpest otthonába látogat Szabics Imre csapata. Torghelle Sándor úgy látja, a fővárosi gárda elleni mérkőzés egyáltalán nem lesz egyszerű.

„Az Újpest sokkal, de sokkal jobb csapat, mint hogy az utolsó helyet foglalja el. Az xG-mutató alapján az Újpestnek sokkal előkelőbb helyen kellene állnia. Aki úgy áll hozzá, hogy ez egy könnyed, három- vagy négygólos győzelem lesz, az téved. Persze nagyon örülnék neki, de az Újpest egy kellemetlen ellenfél, így nem lesz egyszerű mérkőzés.”

Vajon a Szusza Ferenc Stadionban is ünnepelhet majd a Szabics, Juhász, Torghelle hármas? (Fotó: molfehervarfc.hu)

Az Újpest–MOL Fehérvár FC bajnokit természetesen élőben közvetítjük az M4 Sporton és az m4sport.hu-n: péntek este a felvezetés 19.30-kor, míg a mérkőzés 20 órakor kezdődik majd.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek