Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Fehérvár megbénul emberelőnyben: 149 perc, 1 gól, 0 győzelem

A Fehérvár megbénul emberelőnyben: 149 perc, 1 gól, 0 győzelem

m4sport.hu | Kerényi Ervin
A MOL Fehérvár FC pénteken elszenvedte második vereségét az OTP Bank Liga szezonjában, miután szinte az egész mérkőzésen emberelőnyben futballozva 1–0-ra kikaptak az eddig még nyeretlen, sereghajtó Újpest otthonában.

Áprilisi kinevezésekor Szabics Imre vezetőedző úgy nyilatkozott, céljuk, hogy már ebben az idényben a Ferencváros konkurenciái legyenek, három éven belül pedig bajnoki címet, kupát nyerjenek a csapattal.

A bajnokság harmadához közeledve az álmok egyelőre nincsenek közelebb, mint tavasszal, hiszen a bajnoki ezüstéremről májusban épphogy lemaradó Vidi jelenleg hatodik helyen áll a tabellán, 4 ponttal lemaradva a jelenleg második, két mérkőzéssel kevesebbet játszó rivális mögött.

Szabics Imrével a Vidi 22 mérkőzésen átlagban 1.68 pontot szerzett, a mutató a 2021/21-es bajnoki idényre vetítve ennél is gyengébb: 10 forduló alatt csupán három győzelem és 1,4 pont meccsenként.

A csapat két legnagyobb problémája a gólszerzés, illetve a mérkőzések lezárása, utóbbira Szabics is számos alkalommal rámutatott nyilatkozataiban.

A Fehérvár 10 bajnoki mérkőzésén haton szerezte meg a vezetést, de ezekből csupán hármat tudott megnyerni, háromszor döntetlent játszott győztes pozícióból.

Összehasonlításképp, a címvédő Ferencváros szintén hatszor szerezte meg a vezetést és mind a hat mérkőzését meg is nyerte – két veresége alkalmával hátrányból nem tudott pontot szerezni Stöger csapata.

Gólok nélkül természetesen nehéz is lezárni, behúzni a meccseket. A Fehérvár 10 mérkőzésen (10 kapott gól mellett) összesen 11 gólt szerzett, pontosan annyit, mint a kieső helyen álló Gyirmót és Újpest. Kevesebbet csak az MTK (8) és a Puskás Akadémia (9), de mindkét együttesnek van hátránya a lejátszott mérkőzések számában.

A legutóbbi fordulókban ráadásul a Vidi több alkalommal is 10 ember ellen futballozhatott, de ezt egyszer sem tudta igazán kihasználni. Az elmúlt négy bajnokijából hármat – jelentős időszakot – emberelőnyben játszva fejezte be, de egyiket sem tudta megnyerni.

forrás: m4sport.hu

A 7. fordulóban a Puskás Akadémia a 67. percben fogyatkozott meg, 0-0 lett a meccs vége. A 8. fordulóban a DVSC-ből már a 41. percben zuhanyozni küldték Dzsudzsák Balázst, a 86. percben mégis a Debrecen szerzett vezetést, Kodro a ráadásban egyenlített büntetőből. Pénteken pedig az Újpest győzött 1-0-ra úgy, hogy már a 13. perctől emberhátrányban futballozott.

„Debrecenben is ez volt a problémánk, hogy emberelőnyben nem tudtuk, hogy mit csináljunk. Ott is minket zavart meg az emberelőny, a Debrecen jobban visszaállt, és ugyanezt el lehet mondani erre az Újpest elleni mérkőzésre is”nyilatkozta pénteken az M4 Sportnak Kovács István, a csapat támadója.

A Fehérvár a három mérkőzésen összesen 149 percet futballozott emberelőnyben, de csak egyetlen gólt és összesen két pontot szerzett, ami további jele annak, hogy a csapat nem talál ellenszert a mélyen visszahúzódó védelmek feltörésére, még abban az esetben sem, ha eggyel többen vannak a pályán. (11 a 11 ellen átlagban 79 percenként találnak be a mostani idényben.)

Szabics Imre, akárcsak a mérkőzések lezárásának problémáját, ezt is mentális és képességbeli okokkal indokolta az Újpest elleni vereség után.

„A játékosok sokkal nagyobb nyomás alatt játszanak, hiszen hatalmas eredménykényszer alakul ki a csapaton, és azt kell mondjam, lehet, hogy egy-két játékosnak a teherbíró képessége nem elegendő ahhoz, hogy hétről-hétre mérkőzéseket tudjunk nyerni és ilyen hatalmas lehetőségeket kihasználjunk.”

Az m4sport.hu-nak a héten interjút adó Torghelle Sándortól, a Fehérvár támadásokért felelős másodedzőjétől is megkérdeztük, mi állhat a kevés gól mögött.

„A helyzeteink megvannak, de a tizenhatoson belül nem vagyunk elég nyugodtak, elkapkodjuk a lehetőségeinket. A csatárok életében előfordul, hogy tízszer is próbálkoznak, de egyszerűen nem jön a gól. Aztán van, amikor sokáig a kapu közelébe sem megy a támadó, majd a semmiből gólt tud szerezni. Ennek a gátnak kell átszakadni, hogy kiszakadjon az bizonyos zsák. A másik, hogy a csatáraink között is voltak sérültek és betegek. Maximálisan hiszem és tudom, hogy a támadóink elkezdik lövöldözni a gólokat. A lehetőségeink eddig is megvoltak, de ezeket a játékhelyzeteket nem játszottuk le úgy, ahogy kellene” – nyilatkozta a korábbi válogatott csatár.

Kérdés, hogy mikor és mitől fog átszakadni az a bizonyos gát a Vidi támadóiban vagy tényleg el kell gondolkodni, „hogy nem ez-e a realitás”.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Szabics Imre: El kell azon gondolkozni, hogy nem ez-e a realitás
Kovács István és Szabics Imre szerint a Fehérvár egy tetszhalott csapatot élesztett újra azzal, hogy pénteken vereséget szenvedett az eddig győzelem nélkül álló és 80 percen át emberhátrányban futballozó Újpest otthonában.
Magyar futball
Torghelle Sándor: Nem vagyok az az edző, aki leül a kispadra és csak néz
Torghelle Sándor több mint egy éve lezárta a játékos-pályafutását, azóta pedig már az edzősködésbe is jócskán belekezdett. A 42-szeres magyar válogatott csatár jelenleg Juhász Rolanddal közösen Szabics Imre munkáját segíti a MOL Fehérvár FC-nél. Az m4sport.hu-nak adott interjújában többek között beszélt az edzősködés felé vezető útról, jelenlegi feladatairól és jövőbeli terveiről is.
Magyar futball