Musorujsag
Élő Eredmények
×

Tick-tock Boom: bármikor berobbanhatnak – az NB I tehetségválogatottja

m4sport.hu | Szepes Viktor
Ha az OTP Bank Liga fiatal tehetségeire gondolunk, az elmúlt szezonból kiindulva talán Skribek Alen, Csonka András, Csongvai Áron, vagy Kata Mihály neve juthat először eszünkbe. De a 2021/2022-es idényben már jelentkezett utánuk is egy generáció, amelynek képviselői nemcsak a mostani, de az elkövetkező évadokban is az NB I, a magyar futball kulcsfigurái lehetnek. Az m4sport.hu összeállította a hazai élvonal 21 éven aluli tehetségválogatottját, azokat a játékosokat gyűjtöttük össze, akik már felhívták magukra a figyelmet és mindenképp érdemes lesz szemmel tartani őket a következő hónapokban.

 

Csenterics Adrián (MTK, 17 éves)

Álomcsapatunk kapusa kakukktojás, hiszen ő még nem szerepelt egy mérkőzésen sem az NB I-ben, igaz, ez egy 17 esztendős hálóőr esetében talán megbocsátható. Ellenben már kopogtat a felnőttcsapat kapuján, alapember az ifjúsági Bajnokok Ligájában szereplő U19-es együttesben, és három élvonalbeli találkozón már odafért Milan Mijatovic mögé a cserepadra is. Ami azt illeti, Gulácsi Péter óta nem röppentek ki ezrével a klasszis kapusok a Sándor Károly Akadémiáról (talán Demjén Patrik volt a legutóbbi, aki talpon maradt az OTP Bank Ligában), Csenterics felbukkanása mindenképpen örömteli a Hungária körúton és a magyar futballban.

Kojnok Zsolt (Fehérvár, 20 éves)

Nem nevezhető ideálisnak egy húszesztendős védő esetében, ha a posztján két magyar válogatott játékos is van a csapatában (a harmadik pedig épp nyáron igazolt el), márpedig ezzel kell megküzdenie Kojnok Zsoltnak Fehérváron. A piros-kékeket szeptemberben sújtó betegséghullám során jutott szóhoz az első csapatban a bekk, aki remekül megállta a helyét, becsülettel pótolta Loic Negót és Fiola Attilát. Amennyiben egészségesek, természetesen Szabics Imre még a rutinos rókákat választja, de Kojnok rengeteget tanulhat a válogatott játékosoktól, ami talán ellensúlyozhatja az eddig hiányzó NB I-es játékperceket.

Csontos Dominik (FTC, 18 éves)

A magyar szinten kiemelkedő mennyiségű és minőségű külföldi játékos, valamint a folyamatos eredménykényszer miatt mostanában nem gyakori, hogy a Ferencváros utánpótlásából megragadjon egy játékos a felnőttcsapatban. Csontos Dominik a legjobb úton jár, hogy szabályerősítő kivétellé váljon az Üllői úton, hiszen a Blazic, Botka, Samy Mmaee, Kovacevic, Dvali ötös mögött is törekszik fölfelé, emellett a Fradi soroksári kooperációja sem jön rosszul neki, hiszen így az NB II-ben is folyamatosan csipeget a rutinfáról. A klubbal szemben rendre felhozott kritikákat is csillapíthatná, ha idővel saját nevelésű futballistát is beépítene akár a kezdőcsapatba, Csontos erre alkalmas jelentkező lehet.

Baráth Péter (DVSC, 19 éves)

Bár a Debrecen csupán egyéves kitérőt tett a másodosztály purgatóriumába, a feljutás ellenére a Merkantil Bank Ligában is negyven gólt kapott. Tőzsér Dánielék érezték is, az élvonalban az inverz góltermelés sárgaköves út a kieséshez, ezért a nyári szünetben három légióst is igazoltak a védelem tengelyébe. A befektetés eddig aligha megtérülő, hiszen a DVSC nem bennük, hanem Baráth Péterben találta meg a megoldást. A 19 esztendős, saját nevelésű futballista a tavalyi szezonban még középpályásként melengette a debreceni szíveket, ezúttal már a legkeményebb összecsapásokon is a belső védőként számítanak rá, s abszolút megállja a helyét, több emlékezetes meccset is játszott már új posztján. Bár kétségtelen, a DVSC kapott góljainak száma így is messze jár az ideálistól.

Még Cseri Tamás is megijedt a debreceni Baráth Pétertől (fotó: dvsc.hu)

Tamás Olivér (Paks, 20 éves)

Fáradt utazóként vágott bele a 2021/2022-es szezonba Tamás Olivér, hiszen az elmúlt hónapokban ingázott Paks és Székesfehérvár között. A MOL Fehérvár neveltjeként még 2020-ban mutatkozott be az élvonalban a tehetséges védő, aki tavasszal a Paks kölcsönjátékosa volt. Teljesítményéről elég annyit elmondani, hogy az OTP Bank Liga előző szezonbeli meglepetéscsapata a kölcsönadás lejárta után végleg kivásárolta szerződéséből, így augusztus közepétől már hivatalosan is a tolnaiak játékosa. Védőként nincs könnyű dolga, hiszen Bognár György csapata a totális támadófutballra esküdött fel, de a legtöbbször jóval rutinosabb társainál is érettebben játszik.

Kosznovszky Márk (MTK, 19 éves)

Nem bizonyult rossz döntésnek, hogy hazaigazolt Kosznovszky Márk, aki két évvel ezelőtt szerződött a Parma utánpótláscsapatába az MTK-ból, majd idén nyáron tért vissza. Az olaszok között fizikailag és taktikailag is megerősödött, s az elmúlt fordulókban nála idősebb, NB I-ben rutinosabb társait (Kata, Mezei) is kiszorította a fővárosi csapat középpályájáról. A 19 esztendős tehetségre két éve még az U17-es válogatottban számítottak, ha felveszi a bajnokság ritmusát és utoléri magát, nem kizárt, hogy hamarosan idősebbek között is felfigyelnek rá az illetékesek.

Radics Márton (Gyirmót, 19 éves)

Összeállításunk legfoglalkoztatottabb futballistája Radics Márton, akitől remek döntés volt, hogy télen a sárga-kék mezt sárga-kékre cserélte, azaz Felcsútról Gyirmótra költözött. A 19 esztendős, rendkívül sokoldalú futballista már a feljutásban is fontos szerepet játszott, az osztályváltást követően pedig továbbra is élvezi Csertői Aurél bizalmát: a tíz fordulóból kilencszer kezdőként kapott lehetőséget az élvonalban.

A rutin és a fiatalos lendület: jól kiegészíti egymást Vass Ádám és Radics Márton a gyirmóti középpályán (fotó: Facebook/Gyirmót FC)

Bényei Ágoston (DVSC, 18 éves)

Kojnok Zsoltéhoz hasonló a Loki középpályásának az esete, hiszen előtte is (korábbi) válogatottak garmada sorakozik: Dzsudzsák Balázs, Varga József, Bódi Ádám. Ennek ellenére már két meccsen is szerepelt az élvonalban a 18 éves tinédzser, aki lényegében a védelembe visszalépő Baráth Péter helyét vette át a rutinos poszttársak mögött. Márpedig a fent említett trió ennél fiatalabb már nem lesz, a Debrecennek hamarosan kész tervvel kell előállnia a pótlásukra. A fiatal Bényei Ágoston belevalónak, alkalmasnak tűnik.

Czérna Erik (Kisvárda, 18 éves)

A Várda Labdarúgó Akadémián is egyre intenzívebb munka zajlik, de összességében azért kijelenhető, a története legszebb napjait élő klub egyelőre nem feltétlenül az utánpótlásának köszönheti ragyogását. Viszont Czérna Erik személye remek példa lehet a szabolcsi fiataloknak, májusban töltötte a 18-at a szélső, három hónappal később pedig be is mutatkozott az NB I-ben. Nem is akárhogyan: az MTK elleni találkozón egygólos hátrányban szállt be, két általa kiharcolt szabadrúgásból fordított a Várda. Czérna azóta is élvezi a bizalmat, üde színfoltja a jelenlegi listavezetőnek.

Vancsa Zalán (MTK, 17 éves)

Épp szerdán ünnepelte 17. születésnapját Vancsa Zalán, aki az eltelt 10 forduló egyik legnagyobb felfedezettje az OTP Bank Ligában. Még áprilisban esett át a tűzkeresztségen az Újpest elleni idegenbeli meccsen, az új szezonban pedig az MTK győztes gólját szerezte a Szusza Ferenc Stadionban – ne feledjük, ha nincs az a találat, a kék-fehér alakulat egy pontra lenne most az utolsó helytől. A támadó nemcsak a magyar élvonalban találta meg a helyét, az U19-es csapatnak egyértelmű vezére, a Sparta Praha elleni ifjúsági BL-párharcban a két meccsen jegyzett négy gólja mellett adott két gólpasszt is, kis túlzással egymaga lőtte tovább az MTK-t. Vancsa Zalánban van potenciál.

Vancsa Zalán valósággal berúgta az NB I ajtaját (fotó: Facebook/ MTK Budapest)

Bakti Balázs (Puskás Akadémia, 18 éves)

Frissen debütált a Puskás felnőttcsapatában Bakti Balázs, de már a DVSC elleni bajnokin is érződött, hogy mozog valami a fiatal támadóban. Igazából amint betöltötte a 16. életévét, alapember lett a felcsútiak második csapatában, de nem kizárt, hogy az élvonalbeli találkozókon is egyre többször találkozhatunk majd a nevével. Mindezt alátámasztja, hogy a Puskás Akadémia a bemutatkozás után gyorsan szerződést is hosszabbított vele; bár az új kontraktus lejártakor még mindig csak 19 esztendős lesz.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek