Musorujsag
Élő Eredmények
×

Balogh Botond: Nem vall rám, hogy könnyen megadom magam

Balogh Botond: Nem vall rám, hogy könnyen megadom magam

m4sport.hu | Határ Dávid
Balogh Botond idén nyáron töltötte be a 19. életévét, fiatal kora ellenére azonban október elején már meghívót kapott a magyar válogatott szövetségi kapitányától, Marco Rossitól. Az MTK-tól 2019 nyarán az olasz Parmához igazoló, 2020-ban pedig a Serie A-ban be is mutatkozó középhátvéddel többek között a nemzeti csapatról, a légióskodásról, Gianluigi Buffonról és a céljairól is beszélgettünk.
Balogh Botond a Parma edzésén (Fotó: parmacalcio1913.com)

Idén májusban 2025-ig hosszabbított önnel az olasz élvonaltól búcsúzó Parma, a felkészülési időszakban az összes edzőmérkőzésen a kezdőben kapott helyet, majd az első bajnokit is végigjátszotta, azóta azonban nem jutott játéklehetőséghez a klubcsapatában. Mi történt a nyár végén?
– Így van, az összes felkészülési meccsen kezdő voltam, az Inter és a Sassuolo elleni főpróbán is az első perctől kezdve ott voltam a pályán, aztán az első bajnokin is, jól is ment a játék. Az egész felkészülési időszak alatt azt éreztem, hogy fontos tagja vagyok a csapatnak – nem úgy, mint az előző fél évben… Az új stábbal jól kijövök, rendkívül segítőkészek. Az edzőnk a Manchester City U23-as csapatától érkezett, így jól ért a fiatalok nyelvén. Szóval nagyon jól telt a felkészülés, éreztem, hogy sokat fejlődtem, aztán egy edzésen elszakadt a combizmom, emiatt ki kellett hagynom öt-hat hetet. Azt mondták, hogy nem is mehetek haza a válogatotthoz, ezért egy kicsit küzdenem is kellett.

– A nemzeti csapatra majd még visszatérünk, maradjunk még egy kicsit a Parmánál. A sérüléséből szeptember végére épült fel, de az októberi válogatott mérkőzések után még nem kapott játéklehetőséget a klubcsapatában.
– A válogatott szünet óta öt meccset játszottunk, ezeken a kispadon voltam. De emiatt nem vagyok elkeseredve. Annak ellenére, hogy nem játszottam, érzem azt, hogy fontos vagyok. Persze akkor a legboldogabb egy labdarúgó, ha minél többet tud játszani, és jól is megy neki a játék. De ha kell, akkor beállok a sorba… Edzésen ugyanazt a munkát nyújtom, és tudom, hogy így meg fogom kapni a lehetőséget.

– Ennek kiharcolása viszont nem lesz könnyű feladat, hiszen Parma keretében összesen hét középhátvéd van, így biztosan óriási a harc a kezdőcsapatba kerülésért.
– Alapvetően három belső védővel játszunk, így azért egy kicsit több a lehetőség. A bal oldalon ballábas játékosok szoktak szerepelni, középre most igazoltuk le a Bolognából Danilót, aki hatalmas rutinnal rendelkezik. A háromból én a jobb oldali poszton szoktam játszani, de ott még egy venezuelai válogatott védőnk is van. Viszont aki jól teljesít az edzéseken, az megkapja a lehetőséget. Rajtam múlik, hogy mennyit fogok játszani.

– Korábban több magyar labdarúgónak nem igazán jött be az olaszországi légióskodás. Jelenleg hogyan látja a saját helyzetét a Parmánál és mit vár a közeljövőtől?
– Nagyon jól érzem magam, és még négy évig ide köt a szerződésem. Nyilván jó lenne minél többet játszani, de már az is fontos, hogy edzéseken mennyit tudok fejlődni. Amit eddig itt tanultam, az előrébb vitt. A Parma játékosa vagyok, jó lenne itt minél többet játszani, és ez igazából rajtam múlik. Szeretném beverekedni magam a csapatba és stabil kezdőjátékossá válni. Ha kell, beállok a sorba, és megküzdök azért, amit szeretnék. Szerintem nem úgy megy, hogy ha nem játszom, akkor egyből elkezdek a váltáson gondolkodni. Nem vall rám, hogy könnyen megadom magam. Szeretnék még sokáig itt maradni.

A 2021–2022-es idényben eddig egy bajnokin lépett pályára a Parmában (Fotó: parmacalcio1913.com)

– A Parma a 12. forduló után a 14. helyen áll a Serie B-ben, de a mezőny rendkívül szoros, a listavezető Brescia nyolc ponttal gyűjtött többet, az utolsó osztályozót jelentő nyolcadik hely pedig csak három pontra van. Kimondott cél az azonnali visszajutás az élvonalbeli bajnokságba?
– A kiesés után az volt az első, hogy azonnal vissza kell jutnunk. Jól kezdtük a bajnokságot, aztán az első három-négy meccs után kicsit elmaradtak a jobb eredmények. De ez szerintem teljesen normális, mivel tizenhét új játékos jött a nyáron. Az egész csapat kicserélődött, az új edzővel új elképzelések érkeztek. Azért már kezd beérni a munka, a játékosok is egyre jobban kezdik érteni, hogy az edzők mit szeretnének látni.

Nyáron visszatért a Parmához a legendás, 176-szoros olasz válogatott kapus, Gianluigi Buffon. Milyen vele együtt dolgozni?
– Amikor Buffon megérkezett, úgy voltam vele, hogy rendben, előtte azért egy kicsit meg kell húznom magam. Nem azért, mert nem vártam, hogy jó fej lesz, tudtam, hogy biztosan az lesz, de hogy ennyire… Nagyon meglepett, hogy mennyire közvetlen volt velünk fiatal játékosokkal. Igazi központi figura. Ő az első a sorban, akihez oda tudsz menni az öltözőben, mindenkivel elbeszélget. Jó dolog együtt edzeni és játszani vele, de nagyobb dolognak tartom, hogy mennyire segítőkész és közvetlen.

– Ezt jól bizonyítja például a közösségi médiában keringő videó, amelyen a 43 éves kapus elképesztő elánnal veti bele magát a kő-papír-ollózásba.
– Van egy spanyol erőnléti edző, aki meccsnapokon szervez ilyen kisebb, jó hangulatú játékokat, hogy mozogjunk, ne csak a szobában üljünk. Buffon ezeken mindig a középpontban van.

Az Anglia elleni idegenbeli vb-selejtező előtt már a felnőttválogatottal készülhetett (Fotó: MLSZ/Facebook)

MOSTANTÓL AZ A CÉL, HOGY A FELNŐTTVÁLOGATOTTAL KÉSZÜLHESSEN

– Még egy hónapja sincs, hogy Marco Rossitól felnőttválogatott meghívót kapott. Mikor és hogyan tudta meg, hogy utazhat Londonba?
– Ez egy kicsit furcsa történet. Az U21-es válogatott összetartásának elején Gera Zoli bá mondta, hogy lehet, hogy Rossi elkér az angolok elleni meccsre. Ezen egy kicsit meglepődtem, hogy miért pont engem, mert egy sérülésből jövök vissza, hat hete nem edzettem normálisan. Mondta, hogy jó lenne, ha játszanék az U21-ben, mert fontosnak tart és ott nagyobb szükség van rám, de ilyen lehetőség nem adódik minden nap, és ő is azt szeretné, ami nekem a legjobb. Aztán mielőtt az U21-es csapattal indultunk volna Szegedre, Rossi és a másodedzője megvárt és odajött hozzám beszélgetni. A kapitány elmondta, hogy figyelnek, folyamatosan követik a teljesítményemet. Azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben jobb lenne, ha a németek ellen játszanék az U21-ben, mintha a kispadon ülnék Londonban. Abban maradtunk, hogy nem megyek a felnőttválogatottal, de folyamatosan figyelnek a továbbiakban is és reméli, hogy minél több lehetőséget kapok majd, törekedjek rá, hogy minél többet tudjak játszani. Aztán már Szegeden néztem a válogatott albánok elleni meccsét, és láttam, hogy a Botka Endre kisárgázta magát. Akkor átfutott az agyamon, hogy mégis hívni fognak. Aztán ez így is lett, Zoli bá az egyik megbeszélés előtt szólt, hogy tényleg mennem kell, mert Botka eltiltás miatt nem játszhat, Willinek pedig vissza kellett mennie Lipcsébe. Annyira így már nem lepődtem meg, de nagyon jó érzés volt. Nagyon jól esett, hogy így történt.

– Hogy fogadták a társak, könnyen ment a beilleszkedés?
– Pozitív csalódás volt, annak ellenére is, hogy számítottam rá, hogy mindenki nagyon jó fej, jó a közösség és a hangulat is. Nagyon jól és kedvesen fogadtak, sokan kérdezgettek, beszélgettek velem.

– Kivel sikerült a leggyorsabban megtalálni a közös hangot?
– Schön Szabival már ismertünk egymást az U21-es válogatottból, így vele volt a legkönnyebb, de mindenki más is jól fogadott.

– Játéklehetőséget ugyan nem kapott a Wembley Stadionban, ennek ellenére biztosan örökké emlékezetes lesz, hogy ott volt először tagja a magyar válogatottnak.
– Amikor először kimentem a pályára, az jutott eszembe, hogy nagyjából pont egy éve, az Inter ellen hasonló körülmények között, egy legendás stadionban mutatkoztam be a Serie A-ban. A vége előtt öt perccel még arról is szó volt, hogy én és Nikolics állunk be – akkor azért elkezdett egy kicsit jobban verni a szívem. Nem vagyok izgulós típus, elő is jött bennem, hogy de jó lenne játszani. Aztán végül nem léptem pályára, de az élményből ez nem vett el semmit. Nagyon boldog voltam a meccs után is.

Balogh Botond Marco Rossi irányításával készül a válogatott edzésén (Fotó: MLSZ/Facebook)

– A Parmához hasonlóan a magyar válogatott is szinte mindig háromvédős rendszerben játszik. Milyen a szövetségi kapitánnyal, Marco Rossival együtt dolgozni?
– Nagyon közvetlen, jólesett, hogy beszéltünk, hogy elmondta, figyelnek. Kicsit hosszabban a repülőtéren tudtunk beszélgetni, akkor elmondta, hogy ha játszom a Parmában, akkor biztosan meg fognak hívni a következő összetartásra is. Nem játszottam, de így is reméltem, hogy hívni fog, és így is lett. Jó érzés, hogy meghívott, bízik bennem.

– A két novemberi vb-selejtezőn ismét ott lesz a keretben. Mit vár a San Marino és a Lengyelország elleni meccstől, mennyi esélyt lát arra, hogy debütáljon a válogatottban?
– Van rá esély, de nyilván nem úgy megyek, hogy biztosan játszani fogok. Én már annak is tudok örülni, hogy ott vagyok a keretben. Azt majd meglátjuk, hogy játszom-e. Ha nem játszanék egy percet se, akkor is nagyon boldog lennék, ha esetleg be tudnék mutatkozni, akkor még boldogabb.

– A 2022-es katari világbajnokságról szinte biztosan lemarad a magyar válogatott, de jövő év júniusában indul az új Nemzetek Ligája-idény, majd több mint egy év múlva, 2023 márciusában kezdődik az Európa-bajnoki selejtezősorozat. Balogh Botonddal a magyar válogatott keretében, vagy akár a kezdőcsapatában?
– Nem szeretnék ennyire előrerohanni, de szeretnék az edzéseken olyan benyomást tenni a mesterre, hogy ez akár így alakuljon. Nekem még három évem lenne az U21-ben is, egy kicsit még ott is fiatal voltam, de mostantól az a cél, hogy a felnőttválogatottal készülhessek. Természetesen ez leginkább azon múlik, hogy Parmában mennyit tudok játszani, hogyan teljesítek – szóval igazából ez is csak rajtam fog múlni.

Balogh Botond San Marino vagy Lengyelország ellen akár debütálhat is (Fotó: MLSZ/Facebook)

 

A magyar válogatott következő két vb-selejtezőjét, a San Marino elleni hazai (november 12., 20:45) és a Lengyelország elleni idegenbeli (november 15., 20:45) mérkőzést természetesen élőben közvetítjük az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Videó: zseniális felvétel, Buffon kő-papír-ollóban is verhetetlen
Zseniális videót töltött fel Gianluigi Buffon közösségi oldalára: a Parma világbajnok kapusa verhetetlen volt kő-papír-ollóban, és sorra győzte le csapattársait. A felvétel tökéletesen megmutatja, 43 évesen is milyen versenyszellem hajtja az olasz labdarúgót.
Külföldi futball
Balogh Botondot „megütötte” a Wembley
Nem lépett pályára kedden a Wembley Stadionban, de Balogh Botond számára így is felejthetetlen élmény volt, hogy ott lehetett a magyar labdarúgó-válogatott keretében az angolok ellen 1–1-re végződött világbajnoki selejtezőn.
Magyar válogatott
Nem engedte el a klubja, Sallói Dániel nem csatlakozik a válogatotthoz
A Magyar Labdarúgó-szövetség a Twitter-oldalán számolt be róla, hogy Sallói Dánielt nem engedte el a klubja, a Sporting Kansas City az idei utolsó válogatott összetartásra, így a 25 éves támadó nem lesz ott a San Marino és a Lengyelország elleni világbajnoki selejtezőn.
Magyar futball