Musorujsag
Élő Eredmények

Az NB III-ból indult, a dobogóról távozott – Joao Janeiro kuriózum a magyar labdarúgásban

Az NB III-ból indult, a dobogóról távozott – Joao Janeiro kuriózum a magyar labdarúgásban

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Némiképp váratlanul távozott Kisvárdáról Dunaszerdahelyre a bronzérmes helyen álló szabolcsi klub trénere, Joao Janeiro, miután a szlovák Dunaszerdahely kivásárolta szerződéséből. A portugál szakember magyarországi pályafutása az NB III-ból indult, azóta az élvonal dobogóján adta le a Kisvárdát, s a Kárpát-medence egyik legikonikusabb klubjának trénere lett.

Bizarr és meglehetősen kuriózus edzőváltás kavarta fel az OTP Bank Liga egyébként sem álló vizét, a repülőrajtot vett Kisvárda 12 fordulót követően elköszönt edzőjétől – jobban mondva, elengedte Joao Janeirót Dunaszerdahelyre. A várdai együttes sportigazgatója, Révész Attila az esetre reagálva azt mondta, a döntéssel minden érintett fél nyert – a két klub és a tréner is –, anyagi, futballszakmai és egyéb szempontokból. Megvizsgáltuk, a hirtelen váltás milyen pozitívumokkal járhat Joao Janeiro, a Kisvárda és a DAC számára.

A magyar harmadosztályból az európai kupaporondra?

Joao Janeiro egy szerencsés véletlennek köszönhette magyarországi karrierjét – egy ismerőse mutatta be neki a Szeged tulajdonosát, a dominó pedig elindult, s a szikra fellobbant az akkor harmadosztályban szereplő klub és a portugál szakember között, amerikai munkáját hagyta ott a csongrádiak kedvéért. A szegedi projektje remekül sikerült (feljutás az NB III-ból, stabil másodosztályú csapat kialakítása, csak egy vereség hazai pályán), ennek ellenére a koronavírus-járvány első hulláma alatt közös megegyezéssel felbontották szerződését a csongrádi klubnál.

Janeiro Magyarországon maradt, így nem volt meglepő, hogy bő egy évvel később újfent hazai klubnál tűnt fel – ezúttal viszont már az élvonalban.

Ráadásul Supka Attila, Janeiro kisvárdai elődje elmondta, hogy regnálása alatt többször is látta a portugál szakembert a szabolcsi csapat meccsein, így pontosan tudta, hogy át kell adnia a kispadot kollegájának.

Joao Janeiro a Kisvárdánál is remek munkát végzett, de mivel olyan edző, aki mérkőzésről mérkőzésre él, és folyamatosan becsomagolt bőrönddel készül esetleges menesztésére, a nagyszerű eredménysor ellenére is örülhetett is a DAC megkeresésének.

Elsősorban azért, mert mind szakmailag, mind anyagilag előreléphet a Dunaszerdahellyel, az NB III-ból lényegében két és fél év alatt jutott el a Fortuna Ligába, annak is egy élcsapatához, amely az elmúlt években visszatérő szereplő a nemzetközi kupasorozatokban. Azonban a portugál szakember elsősorban azt emelte ki, hogy a DAC-nál ismét vele lehet felesége és gyermeke is, utóbbi ráadásul portugál iskolába járhat Dunaszerdahelyen.

S arról se feledkezzünk el, hogy a DAC korábbi vezetőedzői között találjuk például Marco Rossit vagy Bernd Storckot is. Persze ez nem azt jelenti, hogy Joao Janeirónak alanyi jogon odadobják a magyar válogatott kispadját, de egy hazai közegben kiteljesedett külföldi edzőnél ezt a fenti példák miatt sem lehet kizárni.

Joao Janeiro a Kisvárda játékosaival is megértette magát. (fotó: kisvardafc.hu)

Nem az edző a kulcs Kisvárdán

A Kisvárda története is hasonlít Janeiróéhoz, hiszen a klub is rendkívül meredeken ívelt fölfelé, s szürke NB II-es csapatból egyre harciasabban törtet fölfelé, s lassan kiérdemli az „élcsapat”-jelzőt az OTP Bank Ligában.

Azonban a Kisvárda sikereinek szinte egyszer sem a vezetőedző személye volt a valódi záloga, sőt Révész Attila sportigazgató ki is jelentette, 20-25 százaléknál nem több az aktuális tréner szerepe a csapat szereplésében.

Így aztán nem is igazán bánt kesztyűs kézzel edzőivel Révész és a menedzsment, csak a már említett Supka Attila húzott ki egy teljes szezont Kisvárdán a klub első osztályba kerülése óta.

A rendszer pedig vele és Janeiróval is működött, a keretben csupán finomhangolás történt. A portugál szakember utódja egyelőre másodedzője, Erős Gábor lesz, így valószínűleg a kidolgozott játékrendszeren aligha lesz változás télig – az új érkező vezetőedző személyiségén és filozófiáján is múlik majd, hogy mi lesz a klub sorsa.

Egyszerre lesz könnyű és nehéz dolga: Janeiro nagyszerű munkát végzett, de a Kisvárda valódi potenciálja az ő távozásával sem vész el a csapatból.

Előttem az utódom: az év végéig Erős Gábor irányítja a Kisvárdát. (fotó: kisvardafc.hu)

Gyors változás kell Dunaszerdahelyen

A Dunaszerdahely kedden jelentette be, hogy megválik magyar vezetőedzőjétől, Németh Árpádtól, ekkor már lehetett hallani róla, hogy a csallóközi klubnál mindenképp Joao Janeirót tartják a megfelelő utódjának.

A frissen bemutatott edző szerződése első körben szezon végéig szól, de Jan Van Daele sportigazgató jelezte, hogy hosszú távon terveznek Joao Janeiróval, értelemszerűen a megfelelő eredmények és hatékonyság esetén.

A DAC 14 pontos hátrányban van a Fortuna Ligában a listavezető Slovan Bratislavával szemben, ráadásul szeptemberben a szlovák kupától is búcsúzott. Joao Janeiro korábbi magyarországi állomáshelyein bizonyította, hogy nem a kísérletezés és a fokozatos építkezés a kedvenc műfaja, sokkal inkább olyan szakember, akinek keze nyomát – legalább a mentalitásban – azonnal érezni lehet aktuális együttesén. Márpedig Dunaszerdahelyen most erre van szükség!

Döcög eddig a DAC szezonja. (fotó: Facebook/DAC 1904)

Kuriózum az edzők között

Joao Janeiro piacképessége ráadásul rendkívül egyedi eset a modern magyar labdarúgásban, rendkívül ritka ugyanis, hogy egy NB I-ben tevékenykedő edzőt élő szerződéséből kivásároljanak – pláne nem külföldről.

Legutóbb Pintér Attiláért fizetett klub, méghozzá az akkor másodosztályban szereplő Puskás Akadémia az élvonalbeli Mezőkövesdnek. A befektetés végül megtérült, hiszen az egykori szövetségi kapitány visszavezette a felcsúti klubot az élvonalba, majd menesztése előtt még egy Magyar Kupa-döntőt is vívhatott. Az elmúlt tíz év másik ilyen esete viszont nem igazán érte meg a Paksnak, s ebben is Pintér Attila személye a kulcs: 2013 nyarán Kecskemétről szerződtette Horváth Ferencet a Paks, fél évvel később azonban kénytelen volt elengedni Győrbe – a válogatott kispadjára távozó Pintér helyére.

Élő szerződésükből kivásárolt edzők az NB I-ben az elmúlt tíz évben:

Joao Janeiro – 2021. november: Kisvárda->Dunaszerdahely
Pintér Attila – 2016. december: Mezőkövesd->Puskás Akadémia
Horváth Ferenc – 2013. június: Kecskemét->Paks

Utóbbi edzőváltás más szempontból is hasonlít Joao Janeiróéhoz, hiszen ez az egyik olyan alkalom az elmúlt másfél évtizedből, amikor dobogón álló NB I-es csapatnál szezon közben történt edzőváltás: Pintér Attila a harmadik helyen adta le az ETO-t. A másik ilyen eset Thomas Dollhoz kapcsolódik, ő a Ferencvárossal vezette a tabellát, amikor felállították. Azt pedig már akkor is tudtuk – és a Rebrov-éra nyomatékosította is –, hogy a Fradinál ennél magasabbak az elvárások, az OTP Bank Liga csupán egy alapvető elvárás az Üllői úton.

Dobogós helyen álló csapatok szezon közbeni edzőváltásai az NB I elmúlt tíz szezonjában:

Joao Janeiro – 2021. november: Kisvárda, 3. hely (utód: Erős Gábor)
Thomas Doll – 2018 augusztus: Ferencváros, 1. hely (utód: Szerhij Rebrov)
Pintér Attila – 2013 december: ETO FC Győr, 3. hely (utód: Horváth Ferenc)

Joao Janeiróval, úgy néz ki, egyedi szakembert termelt a magyar futballközeg, aki meghatározó alakja lehet a következő évtizedek edzői masszájának.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Révész Attila: Mindhárom fél jól járt Joao Janeiro klubváltásával
A Kisvárda labdarúgócsapatának sportigazgatója szerint mindhárom fél jól járt azzal, hogy Joao Janeiro vezetőedző távozott a klubtól és a DAC trénereként folytatja pályafutását. Révész Attila az M1-nek elmondta, a tavaszi szezonrajtig kell új vezetőedzőt találniuk, mivel az ideiglenesen kinevezett Erős Gábor nem rendelkezik pro licence-szel, az MLSZ pedig ebben az esetben hatvan napra ad lehetőséget ebben a pozícióban dolgozni.
Magyar futball
A harmadik Puskás Akadémia még kieshet, de a tizenegyedik Gyirmót biztos bennmaradó?
Lezajlott az első kör az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonjában, a bajnokság egyharmadát abszolválták a csapatok. Az első 11 fordulót követően mindenképp meglepetés a Kisvárda kiemelkedő és az Újpest gyenge szereplése, ennek kapcsán pedig megnéztük, hogy a korábbi években mire ment az együttes, amely harmadtávnál vezette vagy éppen hátulról figyelte az NB I mezőnyét.
Magyar futball