Musorujsag
Élő Eredmények

Bajt hoz a Honvédra a vezető gól, nem lassítanak a gólkirályjelöltek – Hétvégi hősök

Bajt hoz a Honvédra a vezető gól, nem lassítanak a gólkirályjelöltek – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
Hétvégi hősök című sorozatunkban minden NB I-es forduló után felidézzük az adott kör érdekességeit, legszebb momentumait, legérdekesebb nyilatkozatait. Ezúttal is így teszünk, íme az OTP Bank Liga 16. fordulójának emlékezetes pillanatai!

A Honvédnál hátrány az előny?

„Megtanultam már a Honvéd kispadján, hogy a két gól sem előny”mondta a ZTE elleni bajnoki után Horváth Ferenc.

A Honvéd vezetőedzőjének bosszankodása érthető, hiszen a 2021–2022-es idényben a ZTE elleni volt az ötödik olyan bajnoki mérkőzés, amelyen csapata vezetést szerzett, ám a három pontot végül nem tudta bezsebelni.

Rögtön az első körben, a DVSC elleni hazai mérkőzésen hiába köszönt be Bőle Lukács a 37. percben, a debreceniek a második félidőben négy gólt szereztek. A 11. fordulóban a Puskás Akadémia ellen Nono már a 17. percben gólt szerzett, ezt követően azonban a felcsútiak háromszor is bevették Szappanos Péter kapuját. A 12. fordulóban kétszer is kétgólos előnyben volt a Nagyerdei Stadionban a kispesti alakulat, a DVSC viszont végül 5–3-ra megnyerte a mérkőzést. A 14. fordulóban a Bozsik Arénában Hidi Patrik szerzett vezetést a Honvédnak, az Újpest azonban a hajrában két gólt is szerzett, és mind a három pontot elvitte.

Ha a fenti példákhoz még azt is hozzátesszük, hogy a Honvéd a 10. körben 2–1-re vezetett a Mezőkövesd elleni hazai bajnoki 82. percében, végül azonban pont nélkül maradt (2–3), akkor nem olyan meglepő, hogy Horváth Ferenc úgy nyilatkozott: „a játékosokban is benne van, hogy a bajnokság során volt már több ilyen lehetőség, amikor ennyivel vezettünk, és féltek attól, most is fordul a mérkőzés.”

A kispestiek edzője egyébként azt is elárulta, hogy edzések közben is tapasztalja ezt a hullámvasutat, pénzbüntetéssel is próbálkozott, de a játékosok koncentrációja egyelőre nem javul…

Joan Carrillo: először, Peter Stöger: utoljára

Az Újpest és a ZTE elleni vereség, illetve a Paks elleni döntetlen után a címvédő és listavezető Ferencváros ellen szerezte meg az első győzelmét a DVSC vezetőedzőjeként Joan Carrillo.

Így a korábban a Videotonnal bajnoki címet szerző 53 éves spanyol edzőnek volt mit ünnepelnie a lefújás után, nem úgy a kollégájának… Peter Stöger a vereség után a csapatából leginkább a türelmet és a professzionalizmust hiányolta, az M4 Sport kamerája előtt pedig úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban „végig azt érezte, hogy előrefelé haladnak, ezúttal azonban tettek egy lépést hátrafelé.”

Hétfőn délben aztán jött a hír, az 55 éves osztrák edző és a Ferencváros külön utakon folytatja, Stöger azonnali hatállyal távozik a klubtól.

A 2021–2022-es idény közben a Ferencváros már az ötödik csapat, amely edzőt vált. Elsőként a Mezőkövesdnél Pintér Attila helyét vette át Supka Attila, majd az MTK Giovanni Costantino helyére Márton Gábort, a DVSC pedig a Huszti Szabolcs és Toldi Gábor páros helyére Joan Carrillót nevezte ki. A Kisvárdánál a DAC-hoz távozó Joao Janeiro helyett ideiglenesen Erős Gábor irányít, ötödikként pedig jött most a ferencvárosi váltás.

Stöger összesen 31 mérkőzésen irányította a Ferencvárost, mérlege 18 győzelem, 2 döntetlen és 11 vereség, 69–33-as gólkülönbség. Az osztrák tréner utódjának kinevezéséig, így az utolsó őszi fordulóban, a Honvéd ellen is Máté Csaba irányítja majd a címvédőt.

Joan Carrillo megszerezte első győzelmét a DVSC vezetőedzőjeként (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Nyolcadik nekifutásra összejött a MOL Fehérvárnak

Az OTP Bank Liga 12 csapata közül utolsóként a MOL Fehérvár is megszerezte idénybeli első idegenbeli győzelmét: Szabics Imre együttese a kiesés elől menekülő, a fehérváriak korábbi edzője, Márton Gábor által irányított MTK otthonában szerezte meg a három pontot.

A Hidegkuti-stadionban a mérkőzés végén azért volt miért izgulni: a ráadásban egy, a vendégek tizenhatosán belüli kezezésgyanús eset után szerezte meg ugyanis a második gólját a Fehérvár. A hosszas videobírózás után végül Fiola Attilánál nem látott kezezést a játékvezetői csapat, így Petrjak gólját megadták, a székesfehérváriak pedig négy döntetlen és három vereség után először nyertek otthonuktól távol.

Nem lassítanak a gólkirályjelöltek

A 16. fordulóban Ádám Martin (Paks) és Nenad Lukics (Honvéd) is gólt szerzett, így előbbi már 13, míg utóbbi 12 találatnál jár. A listát vezető paksi csatár így már most annyi gólt jegyez, mint amennyivel Radó András megszerezte a gólkirályi címet a 2019–2020-as idényben…

A góltermelés üteméről az is árulkodó, hogy az előző idényben 22 találattal a listán elsőként záró – ezzel a 20 gólos határt a 12 csapatos NB I bevezetése óta elsőként átlépő – Hahn János féltávnál csak kilenc gólt jegyzett. Éppen annyit, mint most a listán holtversenyben harmadik helyen álló Koszta Márk (ZTE), Ugrai Roland (DVSC) páros.

Ha a jelenlegi gólkirályjelöltek tavasszal sem lassítanak, akkor Hahn mellett André Alves (Videoton, 2010–2011, 24 gól) és Kabát Péter (Vasas, 2000–2001, 24 gól) teljesítményét, vagy extrém esetben akár a legutóbbi 40 NB I-es kiírás legjobb eredményét, Tököli Attila (Dunaferr SE, 2001–2002) 28 gólos idényét is túlszárnyalhatják.

Ádám Martin már 13 góülnál jár (Fotó: Paksi FC/Facebook)

Erős Gáborral is szárnyal a Kisvárda

Joao Janeiro távozása után nem torpant meg a szezont kiválóan kezdő Kisvárda, sőt… A rétközi együttes az őszi szezon végéig ideiglenesen kinevezett Erős Gábor irányításával egy döntetlent és már három győzelmet jegyez a portugál tréner DAC-hoz való távozása óta.

Erős vezetésével a Kisvárda ikszelt a Gyirmóttal (1–1), kiütötte az MTK-t (5–0), megnyerte a MOL Fehérvár elleni rangadót (2–1), ezúttal pedig a Mezőkövesd otthonából hozta el a három pontot. Felvetődik a kérdés, hogy ilyen jó szereplés után szükség van-e új edzőre a Kisvárdánál, Erős Gábor azonban pro licenc hiányában csak ideiglenesen irányíthatja a csapatot.

Nem volt szerencsés a 300-as…

Hétvégén Dibusz Dénes és Supka Attila is szép jubileumhoz érkezett: a Ferencváros kapusa és a Mezőkövesd vezetőedzője is a 300. mérkőzését teljesítette az NB I-ben.

Túl sok örömre azonban egyiküknek sem volt oka, hiszen a Mezőkövesd hazai pályán egymás után másodszor szenvedett vereséget, míg Dibusz a hétközi, Bayer Leverkusen elleni El-győzelem után vasárnap nagyot hibázott a DVSC első gólja előtt, a Ferencváros pedig elveszítette az idegenbeli veretlenségét az OTP Bank Ligában.

OTP Bank Liga, 16. forduló:
Szombaton játszották:
Puskás Akadémia FC-Gyirmót FC Győr 3-0
Budapest Honvéd-ZTE FC 2-2
MTK Budapest-MOL Fehérvár FC 0-2
Vasárnap játszották:
Újpest FC-Paksi FC 4-3
Debreceni VSC-Ferencvárosi TC 2-0
Mezőkövesd Zsóry FC-Kisvárda Master Good 0-2

A tabella:
1.  Kisvárda Master Good        16 10   3   3    30-16  33 pont
2.  Ferencváros                 15 10   2   3    31-12  32
3.  Puskás Akadémia FC          15  9   3   3    24-17  30
4.  MOL Fehérvár FC             16  7   5   4    22-18  26
5.  Mezőkövesd Zsóry FC         16  6   4   6    19-26  22
6.  Budapest Honvéd             16  6   2   8    30-31  20
7.  ZTE FC                      16  5   5   6    23-33  20
8.  Paksi FC                    16  5   3   8    38-35  18
9.  Debreceni VSC               16  4   5   7    30-29  17
10.  Újpest FC                   16  4   5   7    24-28  17
11.  MTK Budapest                16  4   3   9    12-27  15
12.  Gyirmót FC Győr             16  3   4   9    17-28  13

A 17. forduló programja:
December 18., szombat:
Ferencvárosi TC-Budapest Honvéd 14.45
MTK Budapest-Paksi FC 17.00
MOL Fehérvár-Mezőkövesd Zsóry FC 19.30
december 19., vasárnap:
Kisvárda Master Good-Puskás Akadémia FC 13.00
Gyirmót FC Győr-Debreceni VSC 16.30
ZTE FC-Újpest FC 18.45

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Stöger: Ma tettünk egy lépést hátrafelé
A Ferencváros vezetőedzője szerint leginkább a türelem és a professzionalizmus hiányzott csapatából, amelyik 2–0-ra kikapott az egyébként remek teljesítményt nyújtó Debrecen vendégeként.
Magyar futball