Musorujsag
Élő Eredmények
×

54 gól egyetlen tizenegyben – az OTP Bank Liga őszi álomcsapata

54 gól egyetlen tizenegyben – az OTP Bank Liga őszi álomcsapata

m4sport.hu | Szepes Viktor
Lezárult az OTP Bank Liga 2021/2022-es kiírásának őszi szezonja, 17 fordulót játszottak le a csapatok, további 16 van hátra a tavaszi "leintésig". A bajnokság szerencsére bővelkedett a kiváló teljesítményekben, az m4sport.hu szerkesztősége pedig összeállította azt a tizenegyet, amelyet a legjobbnak ítélt az eddig lejátszott mérkőzéseken. A bőség zavarát jól példázza, hogy Ryan Mmaee, Ugrai Roland vagy éppen Dzsudzsák Balázs is kimaradt az összeállításból.

Markek Tamás (Puskás Akadémia):

Meglepőt húztunk a kapusposztra, hiszen Markek Tamás személyében olyan játékost választottunk, aki október közepén kapott először lehetőséget, s mindössze kilenc meccsen védett. A Puskás Akadémia második számú kapusa Tóth Balázs kiesésével vette át a stafétát – nem is akárhogyan. Lényegében nem volt olyan mérkőzés, ahol ne mutatott volna be hatalmas bravúrt, a Zalaegerszeg elleni találkozón, Zimonyi Dávid közeli fejesének hárításával pedig november hónap legnagyobb védését is ő produkálta.

Markek számára tündérmesébe illő volt az elmúlt pár hónap, hiszen 30 évesen mutatkozhatott be csupán az első osztályban, de úgy berobbant a dobogós kapujába, hogy a vezetőedző már jelezte: a tavalyi szezon legjobbjának választott, válogatott kerettag Tóth Balázst visszatérése után is kispadra szoríthatja kollégája.

Miha Blazic (Ferencváros):

Több mint négy éve hozza ugyanazt a stabil játékot a Ferencvárosban, erre azért nagyon kevesen képesek a mezőnyjátékosok közül. Tököli kupameccstől kezdve barcelonai BL-találkozóig mindig lehet rá számítani. S neki az is teljesen mindegy, hogy Botkával, Samy Mmaee-val, Kovaceviccel vagy Dvalival játszik párban, mindig képes vezérként futballozni. Az FTC október végén produkált egy több mint 500 perces szériát kapott gól nélkül, ebben nagy szerepe volt a szlovén bástyának. A 17 találkozón elszenvedett 12 találat még a Fradi szintjén is impozánsnak mondható, nem ebben a tekintetben volt problémája a Stöger-féle együttesnek.

Spandler Csaba (Puskás Akadémia):

Az egy örök talány, hogy a Puskás egyébként fantasztikus védekezése miért mond csődöt a Paks ellen, hiszen több mint kapott góljai felét Ádám Martinéktól kapta – ezeken a meccseken Spandler sem brillírozott. A fennmaradt 15 bajnokin viszont mindössze nyolcszor vették be a felcsúti kaput az ellenfelek, a Puskás Akadémia saját nevelésű védője pedig folyamatosan remekel a védelem tengelyében, hol Joao Nunest, hol Stronatit szorítja ki a csapatból. Nem véletlenül kapott válogatott meghívót Marco Rossitól az ősz folyamán.

Lazar Csirkovics (Kisvárda):

Szürke eminenciásként szépen végigrobotolja az idényt a Kisvárda szerb védője, mindössze egyetlen meccset mulasztott. De nemcsak a játékperceivel, teljesítményével is kiemelkedik az NB I mezőnyéből. A Ferencváros után a Csirkovics által menedzselt kisvárdai védelem engedte a legkevesebb lövést az ellenfeleknek, s kapta is a legkevesebb gólt – fordulónként egyet, ami nagyszerűnek mondható, s az idény meglepetéscsapatának egyik legfőbb erőssége.

Koszta Márk (ZTE):

2017-ben a Honvéd bajnokcsapatának tagjaként robbant be a magyar élvonalba, majd Mezőkövesden is jó szezont ment, viszont Újpesten nem tudott igazán maradandót alkotni. Nem úgy Zalaegerszegen! Az ötödik helyen telelő együttesnek egyértelmű vezére, szélsőként és ékként is nagyszerűen érvényesül Waltner Róbert csapatában. Már most kilenc találatnál jár, egyre van attól, hogy a legeredményesebb évadát produkálja, emellett két gólpassza is van. Októberben az NB I legjobbjának választották, de legemlékezetesebb pillanata talán az volt, amikor bevallotta, hogy a DVSC elleni mérkőzés előtt közvetlenül még saját emésztésével küszködött.

Az adott találkozón aztán gól és gólpassz volt a mérlege…

Aissa Laidouni (Ferencváros):

Az NB I talán legképzettebb játékosa Laidouni, a Fradi futballjának kulcsfigurája. Játékintelligenciája, stabilitása jelenleg példa nélküli a magyar élvonalban, támadásban és védekezésben is hasznát veszi a csapat, szinte minden akció keresztülvezet rajta.

Játékpercre lebontva, az újpesti Nikola Mitrovics után neki van a legtöbb passza a szezonban, közel 90 százalékos hatékonysággal, emellett az ellenfél kapuja elé is odaér: bár a Fehérvár elleni tizenegyest eltopogta, három-három gólja és gólpassza összegyűlt a félév során. Ha a ferencvárosi szurkolók hiányolják Ryan Mmaee-t vagy Myrto Uzunit az álomcsapatból, ne feledjék, a két támadó villanásaihoz az alapot a Laidouni által menedzselt középpálya adja.

Bognár István (Paks):

Ugyan a félév második felében – eredményeket tekintve – visszaesett a Paks teljesítménye, ez inkább a védekezés megingásának volt köszönhető, a gólszalag lényegében ugyanazon a fordulatszámon termelte a találatokat. A tolnaiak legaktívabb gyári munkása egyértelműen a vezetőedző fia, Bognár István, aki tíz gólt tett föl a szalagra egy jól sikerült assziszttal – ez a legmagasabb szám valamennyi üzemet figyelembe véve. Emellett ötször ő maga termelte ki a találatot, így a kanadai táblázat élén töltheti a karácsonyt.

Apa-fia jól megértheti egymást: a Bognár György által megálmodott totális támadófutballt „Stefi” ülteti át a pályára, augusztusban a mezőny legjobbjának választották.

Matheus Leoni (Kisvárda):

Elég keményen berúgta a szezon ajtaját, az első fordulóban akkora gólt vágott bal külsővel a Groupama Arénában, amekkorát nem szégyellt, augusztus legszebbjének is megválasztották. Ugyan a folytatásban a gólszerzésből visszavett, de bal oldali védőként nem is ez az elsődleges feladata. Nagyszerűen támogatja a Kisvárda gyors támadásait, és Csirkovicshoz hasonlóan a hátsó alakzatban is megbízható teljesítményt nyújt, szó szerint erőssége az Erős-csapatnak.

Ádám Martin (Paks):

Aligha kell magyarázni a helyét az ősz álomcsapatában. Ha Bognár István volt a munkás a gólgyárban, akkor Ádám Martin maga a szalag: 15 gólt termelt ki 17 forduló alatt, amellyel már közel kétszer annyinál jár, mint eddigi legjobb szezonjában. Bognár György augusztus végén már nyilvánosan is kikiáltotta a múlt szezonbeli gólkirály, Hahn János helyettesének, de látva a lendületét, a vezetőedző húszgólos elvárását már februárban megugorhatja.

Ha Marco Rossi Szalai Ádám helyettesét keresi a magyar válogatottban, Pakson megnézhet egy alkalmasnak tűnő jelöltet…

Nenad Lukics (Honvéd):

Rendkívül viharos félszezonja volt a Budapest Honvédnak, amely nagyrészt az előnyből elbukott meccseinek köszönheti jelenlegi nyolcadik helyezését. A kispestiek azonban még nagyobb gondban lennének, ha az idei kiírás kezdete előtt két nappal nem igazolták volna le Nenad Lukicsot, aki a piros-feketék bajnoki találatainak közel felét biztosította. A szerb támadó korábban már hazája élvonalában gólkirály volt, nem lenne meglepő, ha eggyel északabbra is bezsebelné a címet.

Lukics teljesítménye rendkívül egyenletes, már nyár végén közönségkedvenc lett, novemberben pedig a hónap legjobbjának választották, gyakorlatilag ágyából felkeltve, csukott szemmel is képes gólt szerezni.

Kenan Kodro (Fehérvár):

Még Lukicsnál is később, augusztus végén esett be Fehérvárra a spanyol származású, de már bosnyák állampolgár támadó. Kis túlzással a reptérről az MTK elleni meccsre vezetett az útja, amit rögtön egy duplával fordított meg. Azóta is messze kiemelkedik Szabics Imre csapatából, játékpercek arányában közel olyan eredményes, mint a góllövőlistát vezető Ádám Martin – lényegében meccsenként egy találatot rendre szállít. Ráadásul rendkívül fontos pillanatokban mutatja a kellő higgadtságot, góljai nélkül a MOL Fehérvár a 10. helyen állna.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

591 NB I-es meccs búcsúzott el; Ádámnak megérte a VAR-ra várni – Hétvégi hősök
Hétvégi hősök című sorozatunkban minden NB I-es forduló után felidézzük az adott kör érdekességeit, legszebb momentumait, legérdekesebb nyilatkozatait. Ezúttal is így teszünk, az őszi szezon utolsó fordulójának visszapillantójában azonban a szokásostól eltérően nem valamelyik játékos, csapat vagy edző, hanem két játékvezető kerül a reflektorfénybe.
OTP Bank Liga
Szigorúbb és hosszabb lett az NB I a VAR bevezetésével
Számtalan vita, emlékezetes nyilatkozat alapját szolgáltatta a futball modernizációjának zászlóshajója, a videobíró-rendszer. Az innováció a 2021/2022-es szezonban Magyarországra, közelebbről az OTP Bank Ligába is elért, s a bajnokságból eltelt 17 forduló alatt rengeteg meccset befolyásolt. Egy újabb vita generálása helyett ezúttal a matekra koncentrálunk, s kizárólag számadatok segítségével vizsgáljuk a VAR hatását a labdarúgó NB I-re.
Magyar futball